Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Malajzia vyberá samohybné delo medzi slovenskou BIA a francúzskym Caesar

. Slovensko, 5. jún 2024 (AM) – Na zahraničných vojenských portáloch bývajú zverejnené správy o produkcii slovenského obranného priemyslu a zbraniach nasadených na slovenskom území.   Janes píše o novej verzii veže Turra 30 Dňa 30.5.2024 bol zverejnený článok „EVPÚ unveils new variant of Turra 30 turret” (EVPÚ odhaľuje nový variant veže Turra 30), ktorý […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 5. jún 2024 (AM) – Na zahraničných vojenských portáloch bývajú zverejnené správy o produkcii slovenského obranného priemyslu a zbraniach nasadených na slovenskom území.

 

Janes píše o novej verzii veže Turra 30

Dňa 30.5.2024 bol zverejnený článok „EVPÚ unveils new variant of Turra 30 turret” (EVPÚ odhaľuje nový variant veže Turra 30), ktorý napísal Vishal Sengupta. V článku sa píše:
Slovenská spoločnosť EVPÚ zverejnila podrobnosti o novej veži Turra 30-SA, ktorú predstavila na výstave IDEB 2024 v Bratislave od 14. do 16. Mája.

Patrik Hlúšek, vedúci predaja EVPÚ – Defence & Security, 22. povedal pre Janes, že veža je vybavená optickým lokátorom hrozieb Elta Systems Othello Israel Aerospace Industries (IAI). Obsahuje tiež radar a optický a akustický systém detekcie streľby ThunderBullet ELO-5220P. Jej 30 mm automatický kanón môže strieľať programovateľnou muníciou so vzdušným výbuchom, čo veži dáva schopnosti boja proti bezpilotným vzdušným prostriedkom (UAV), povedal Hlúšek. Turra 30-SA je diaľkovo ovládaná veža vyvinutá v spolupráci s IAI Elta Systems. Je navrhnutá tak, aby sa dala integrovať do pásových a ľahkých kolesových obrnených bojových vozidiel.

 

Turra 30 s optickým systémom Othello

 

Okrem 30 mm automatického kanóna má Turra 30-SA odpaľovacie zariadenie protitankových riadených striel namontované na ľavej strane veže vo vnútri boxu s pohyblivým predným krytom, 7,62 mm guľomet a dva zväzky vrhačov (najmä dymových) granátov umiestnené na každej strane veže. Článok obsahuje aj fotografiu veže Turra 30 s optickým systémom Othello. Je zverejnený hneď vedľa a deň po zverejnení článku o konkurenčnom výrobku izraelskej firmy Elbit Systems, ľahkej veži UT30.

Zahraničná správa o výrobkoch EVPÚ:

 

Malajzia si vyberá medzi samohybnými kanónovými húfnicami BIA a Caesar
Dňa 30.5.2024 bol zverejnený článok Army Recognition “Malajzia sa snaží kúpiť slovenský BIA alebo francúzsky Caesar.” (Malajzia sa snaží kúpiť slovenskú BIA alebo francúzsky Caesar.)
V článku sa píše: Na malajzijskej výstave DSA 2024 mali návštevníci možnosť vidieť model delostreleckého systému BIA, ktorý spoločnosť Excalibur International predstavuje v rámci programu obstarávania samohybného delostrelectva pre Kráľovské malajzijské sily. Objavenie sa tohto československého “bratranca” modelu DANA na výstave DSA nie je náhodné, keďže ide o jeden z dvoch modelov, ktorý v súčasnosti s najväčšou pravdepodobnosťou získa zákazku v Malajzii. Už skôr sa uvádzalo, že bola navrhnutá staršia samohybná húfnica Eva, ale ukazuje sa, že tu sa ponúka novšia delostrelecká jednotka na báze kanónu EVA a oveľa ťažšej samohybnej húfnice Zuzana 2. Preto sa kanón BIA prezentuje ako favorit, aj keď historicky je to francúzsky kanón CAESAR, ktorý je miestnou armádou viac uprednostňovaný.

 

Malajzia nemá vo svojich ozbrojených silách samohybné delostrelecké systémy (má). Miestni delostrelci disponujú iba ťahanými húfnicami ráže 105 a 155 mm, okrem iného: kanóny Melary Mod 56 ráže 105 mm (v skutočnosti talianske horské húfnice OTO Melara s dĺžkou hlavne len 14 kalibrov, 110 kusov), 40 kanónov M102 rovnakého kalibru ( v skutočnosti ide o americké húfnice s dĺžkou hlavne 32 kalibrov) a 18 francúzskych kanónov LG1 Mk. III, (v skutočnosti moderné francúzske ľahké húfnice v ich najnovšej sériovo vyrábanej verzii), kanóny tiež ráže 105 mm.

Treba k článku Army Recognition dodať, že Malajzia používa 28 moderných juhoafrických ťahaných kanónových húfnic kalibru 155 mm zakúpených na prelome tisícročí spolu s 36 modernými brazílskymi delostreleckými raketometmi Astros II, ktoré sú schopné používať muníciou rôznych kalibrov, ďalej 16 samohybných mínometov 2R2M francúzskej proveniencie, ruské mínomety 2B14 podnos kalibru 82 mm, španielske mínomety Expal M86 a britské mínomety L16 kalibru 81 mm, ktoré doplní až 72 nových španielskych mínometov kalibru 81 mm namontovaných na malajzijských ľahkých taktických vozidlách Cendana Auto 4×4, ako aj mínomety kalibru 60 mm typu M6 z Rakúska, M70 z bývalej Juhoslávie a Esperanza zo Španielska. Túto výzbroj podporuje škála moderných rádiolokátorov určených aj na delostrelecký prieskum ako napríklad švédsky Arthur a francúzsky THALES SQUIRE)
Nákup samohybného delostrelectva zo Slovenska by mohol umožniť vyradenie niektorých ťahaných systémov a výrazne posilniť schopnosti malajzijských delostrelcov.

BIA je slovenský kolesový delostrelecký systém kalibru 155 mm založený na skúsenostiach KONŠTRUKTA – Defence pri vytváraní húfnic EVA a Zuzana 2. Práce začali v roku 2021 na základe požiadaviek potenciálnych klientov.

 

 

Tento dizajn má mať rovnakú palebnú silu ako Zuzana 2, no musí byť ľahší a mobilnejší. V porovnaní s EVA má nový systém oveľa väčšiu palebnú jednotku, väčšiu automatizáciu a vyššiu úroveň ochrany posádky. Okrem využitia riešení vyššie uvedených štruktúr sa na vývoji BIA podieľalo aj využitie poznatkov získaných počas vojenských operácií na Ukrajine, kde okrem iného (boli nasadené) Zuzany 2. Ďalej boli vyvodené závery z cvičení NATO v Lotyšsku, kde bola spomínaná slovenská konštrukcia chválená.

 

Hlavnou výzbrojou je 155 mm húfnica s dĺžkou hlavne 52 kalibrov. Dokáže zasiahnuť ciele na vzdialenosť väčšiu ako 50 km pomocou vhodného typu munície a v prípade bežných efektorov s plynovým generátorom je to “klasických” 40 – 41 km. Uhly elevácie (námeru) zbrane sa pohybujú od -3,5° do +75°. BIA je vybavená automatickým nabíjačom, ktorý zaisťuje rýchlosť streľby 5 rán za prvú minútu a udržiava rýchlosť streľby 13 rán za tri minúty. V manuálnom režime dokáže vystreliť 2 náboje za minútu. Palebná jednotka vo vozidle obsahuje až 20 striel (v prípade EVA ich bolo len 12, v článku skutočne bolo použité slovo rakety).

 

Podvozok vozidla je nákladný automobil Tatra T815-7 6×6 s pancierovou kabínou určenou na ochranu posádky pred paľbou ručných zbraní do kalibru 7,62 mm a črepinami delostreleckých granátov. Vozidlo s celkovou hmotnosťou 27 ton poháňa motor V8 Tatra T3C-928.90 s výkonom 402 HP, spojený s prevodovkou Allison 4500SP. To mu umožňuje zrýchliť až na 90 km/h s prevádzkovým dosahom 600 km. Výrobca plánuje začať skúšať integráciu iných typov podvozkov s BIA, pravdepodobne tiež 8×8. To bude mať za následok väčší záujem zo strany potenciálnych klientov, ktorí nemusia byť nevyhnutne ochotní kúpiť nový typ nákladného vozidla pre svoju armádu. Posádku BIA tvorí 3 až 5 vojakov, podľa požiadaviek zákazníka.

 

Aktuálne sú finalistami slovenská BIA a francúzska César. Výsledok tejto konzultácie by mal byť známy v júni budúceho roka. (?)
Všelijaké články už vychádzajú na Army Recognition.

Aj oveľa lepšie. Akým bol inak nenápadný článok o novom ženijnom vyslobodzovacom vozidle Deftech AHRV, ktoré bolo predstavené na rovnakej výstave DSA 2024 a je to domáci malajzijský produkt na podvozku 8×8 poháňaný motorom Volvo D13A520 s výkonom 382 kW. Možno to naznačuje, aký by v Malajzii radi videli podvozok aj pod svojou samohybnou kanónovou húfnicou kalibru 155 mm.

 

Slovensko by v prípade exportného úspechu v tendri na nové samohybné 155 mm delo Malajzie dosiahlo vyťaženie časti svojich priemyselných kapacít v zbrojnej výrobe, čím by sa znížila expozícia voči objednávkam smerujúcim na ukrajinské bojisko.

 

Nemecký Bundeswehr nasadil na Slovensku pozemné roboty Gereon RCS od ARX Robotics

Dňa 29.5.2024 bol zverejnený firemný článok ARX Robotics na portáli Defence Industry Europe pod názvom „German Armed Forces deploy ARX Robotics’ Gereon RCS systems in Slovakia” (Nemecké ozbrojené sily nasadzujú na Slovensku systémy Gereon RCS od ARX Robotics).

 

V článku sa píše: Nemecké ozbrojené sily úspešne nasadili pokročilé systémy Gereon RCS spoločnosti ARX Robotics na Slovensku, čím posilnili operačné schopnosti NATO pozdĺž východného krídla. Toto nasadenie, ktoré je súčasťou rozšírenej predsunutej prítomnosti NATO, integruje systémy GEREON do tréningových cvičení a prebiehajúcich operácií. Systémy Gereon RCS sú navrhnuté pre robustnosť na aktívnych bojiskách, sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 30 km/h a pracovať v dosahu 40 km bez potreby výmeny alebo dobitia batérie. Ich kompaktný dizajn a pokročilé možnosti ovládania umožňujú rýchle nasadenie v náročných terénoch, pričom držia krok s vojakmi.

Tieto systémy sú teraz integrované s prevážanou aj vysadenou mechanizovanou pechotou Bundeswehru a podporujú úlohy, ako je prieskum, logistická podpora, evakuácia obetí (CASEVAC) a operácie spojárskych jednotiek. Jednotky Gereon RCS zlepšujú situačné povedomie, vykonávajú sofistikované sledovanie a pomáhajú pri prieskume, zisťovaní prekážok a nepriateľských pozícií.
Gereon RCS vybavený súpravou ARX Autonomy Kit dokáže vykonávať autonómne misie riadené pokročilou technológiou senzorov a umelou inteligenciou. Marc Wietfeld, generálny riaditeľ ARX Robotics, uviedol: „Naše bezpilotné pozemné systémy poskytujú adaptabilitu a modularitu potrebnú pre operácie nemeckých ozbrojených síl, čím rozširujú operačné spektrum našich síl NATO na východnom krídle.”

 

ARX Robotics, popredný nemecký start-up v oblasti obranných technológií, vyvíja autonómne bezpilotné pozemné systémy so škálovateľnou hardvérovou a softvérovou architektúrou. Ich systémy sú v súčasnosti nasadené, obstarávané alebo testované šiestimi európskymi ozbrojenými silami, kde podporujú rôzne vojenské aplikácie. Odkaz na úplnú tlačovú správu firmy ARX Robotics.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Malajzia vyberá samohybné delo medzi slovenskou BIA a francúzskym Caesar appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie