Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Malinový clafoutis. Fantastický francúzsky dezert

Malinový clafoutis je jedným z tých dezertov, ktoré dokážu okamžite preniesť vaše chuťové poháriky do srdca Francúzska, konkrétne do malebnej oblasti Limousin, odkiaľ tento koláč pochádza. Clafoutis je tradične pripravovaný s čerešňami, ale jeho variabilita umožňuje použitie mnohých druhov ovocia, vrátane malín, ktoré pridávajú nádhernú sviežosť a vizuálnu atraktivitu. Malinový clafoutis je koláč, ktorý si […]
Menej ako 1 min. min.

Malinový clafoutis je jedným z tých dezertov, ktoré dokážu okamžite preniesť vaše chuťové poháriky do srdca Francúzska, konkrétne do malebnej oblasti Limousin, odkiaľ tento koláč pochádza. Clafoutis je tradične pripravovaný s čerešňami, ale jeho variabilita umožňuje použitie mnohých druhov ovocia, vrátane malín, ktoré pridávajú nádhernú sviežosť a vizuálnu atraktivitu.

Malinový clafoutis je koláč, ktorý si zamilujete nielen pre jeho jemné cesto alebo krémovú konzistenciu, ale aj pre nenáročnú prípravu, ktorá z neho robí ideálny recept na rýchly letný dezert. Tento koláč môže byť podávaný ako elegantný záver večere alebo ako lahodná poobedná pochúťka.

Jeho základ tvorí lahodné, skoro pudingové cesto, ktoré po upečení obklopuje čerstvé maliny, ktoré poskytujú perfektný kontrast sladkosti a jemnej kyslosti. Vďaka svojej jednoduchosti a univerzálnosti si clafoutis získal srdcia mnohých gurmánov a domácich kuchárov po celom svete.

Pri príprave malinového clafoutis sa spoliehame na kvalitné suroviny a správne načasovanie. Každý krok v recepte, od vyberania ovocia až po pečenie, je dôležitý pre dosiahnutie dokonalého výsledku. Na rozdiel od mnohých iných dezertov, clafoutis nevyžaduje komplikované techniky ani zložité postupy, čo ho robí skvelou voľbou pre začínajúcich pekárov, ale aj pre skúsených majstrov, ktorí hľadajú rýchly a efektný spôsob, ako potešiť svojich hostí.

Nech už máte akúkoľvek príležitosť, malinový clafoutis je skvelou voľbou, ktorá poteší každého milovníka ovocných koláčov. Tento dezert je dôkazom toho, že jednoduchosť môže byť skutočne lahodná a že najlepšie chutí pripravovaná s láskou a starostlivosťou.

Malinový clafoutis recept

Ingrediencie

Na cesto

500 ml plnotučného mlieka

100 gramov práškového cukru

1 vanilkový struk, rozrezaný a vyškriabaný, alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

4 veľké vajcia

110 gramov hladkej múky

Štipka soli

Maslo na vymastenie formy

Na plnku

250 gramov čerstvých malín

Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

1. Predpríprava: Rúru predhrejte na 180°C. Formu na pečenie jemne vymastite maslom.

2. Príprava cesta: Mlieko, vanilkový struk (alebo extrakt) a práškový cukor dajte do hrnca a zohrejte na stredne nízkej teplote, aby sa cukor rozpustil a vanilka uvoľnila svoju arómu. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V miske ručne alebo pomocou mixéra vyšľahajte vajcia do peny. Postupne pridávajte múku a soľ, až kým nebude cesto hladké. Do vajíčkovej zmesi pomaly pridávajte mliečnu zmes a miešajte, kým nebude cesto úplne hladké.

3. Príprava malín: Maliny jemne rozprestrite na dno vymastenej formy.

4. Pečenie: Cesto nalejte na maliny vo forme. Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút alebo kým clafoutis nezhustne a povrch nebude zlato-hnedý.

5. Dokončenie: Nechajte clafoutis vychladnúť niekoľko minút pred podávaním. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote, posypte práškovým cukrom, ak si prajete.

Malinový clafoutis otázky a odpovede

Môžem použiť mrazené maliny namiesto čerstvých?

Áno, mrazené maliny môžete použiť, ak čerstvé nie sú k dispozícii. Odporúča sa ich však pred použitím rozmraziť a nechať poriadne odkvapkať, aby sa predišlo nadmernému zvlhčeniu cesta.

Aké iné ovocie môžem použiť na prípravu clafoutis?

Tradične sa clafoutis pripravuje s čerešňami, ale môžete experimentovať s rôznymi druhmi ovocia. Vyskúšajte broskyne, hrušky, jablká alebo dokonca kombináciu rôznych druhov bobuľového ovocia.

Môže sa clafoutis pripraviť vopred?

Clafoutis chutí najlepšie čerstvý, hneď po upečení, keď je jeho textúra ešte stále jemná a krémová. Môžete ho však pripraviť aj niekoľko hodín vopred a podávať pri izbovej teplote alebo ho jemne zohriať v rúre pred podávaním.

Ako dlho by mal clafoutis zostať v rúre?

Clafoutis by mal byť pečený približne 40-45 minút pri teplote 180°C. Je hotový, keď je povrch zlatistý a pevný na dotyk, ale stred by mal zostať trochu vláčny.

Ako viem, že je clafoutis hotový?

Použite špáradlo alebo špajdlu na testovanie. Vložte ju do stredu koláča; ak vyjde čistá alebo s len niekoľkými drobnými zvyškami cesta, je koláč hotový.

Ako sa clafoutis podáva?

Clafoutis sa tradične podáva teplý, ale je chutný aj pri izbovej teplote. Na dokonalé podanie môžete koláč posypať práškovým cukrom a pridať lyžičku smotany alebo kopček vanilkovej zmrzliny.

Môžem clafoutis zmraziť?

Aj keď je možné clafoutis zmraziť, môže to ovplyvniť jeho textúru, ktorá po rozmrazení nebude taká krémová a vláčna. Pre najlepšiu kvalitu a chuť je odporúčané konzumovať clafoutis čerstvý.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Malinový clafoutis. Fantastický francúzsky dezert je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie