Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

MAPA blesků odhalila řadu velmi silných supercel. Největší nebezpečí experti ale vidí jinde

„Řada supercel byla i velmi bleskově aktivní. Na druhém snímku je znázorněna hustota blesků. Trajektorie supercel jsou dobře patrné,“ uvedli odborníci z ČHMÚ. V průběhu celé páteční bouřkové situace byla vydána řada výstrah týkajících se bouřkové aktivity, a to většinou nejvyššího – extrémního stupně. „Aktuálně máme sesbíráno kolem 100 záznamů s kroupami mezi 3 až […]
Menej ako 1 min. min.

„Řada supercel byla i velmi bleskově aktivní. Na druhém snímku je znázorněna hustota blesků. Trajektorie supercel jsou dobře patrné,“ uvedli odborníci z ČHMÚ.

V průběhu celé páteční bouřkové situace byla vydána řada výstrah týkajících se bouřkové aktivity, a to většinou nejvyššího – extrémního stupně. „Aktuálně máme sesbíráno kolem 100 záznamů s kroupami mezi 3 až 8 cm. Na sběru záznamů se od letošního roku nově podílíme s kolegy z Amatérská meteorologická společnost, kteří se tomuto věnují už řadu let,“ napsali zástupci ČHMÚ s tím, že zatím nemají záznamy o kroupách větších než 10 cm. Zejména v oblasti Znojemska nebo Mělnicka se ale vyskytnout mohly.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouřky míří do posledních krajů v Česku. V noci zaměstnaly hasiče, zasáhly i filharmonii

„I když vše nebylo zcela jisté s ohledem na přítomnost saharského prachu a oblačnosti, nakonec k rozvoji velmi a extrémně silných bouří včera došlo,“ hodnotí experti. První velmi intenzivní bouře podle nich začaly doslova explozivně růst v Pošumaví kolem 16:30. Tyto bouře dokázaly během asi 10 nebo 15 minut „vystřelit“ vertikálně až do výšek kolem 15 km, což svědčilo o výjimečně velkém množství dostupné energie. „Maximální radarová odrazivost se rychle dostala až do výšek nad 10 km, což indikovalo možný výskyt opravdu velkých krup,“ píše ČHMÚ.

Vývoj byl podle meteorologů překotný a velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem 6 cm na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. „I v této oblasti jsme zaznamenali velké kroupy. Na Mělnicku padaly opět i přes 6 cm, výjimečně mohly dosahovat až k 8 cm. Směrem k hranicím se bouřky slévaly do lineárnějšího systému, který produkoval i množství škod větrem,“ zmínili odborníci s tím, že velké množství škod evidovali také v Brně.

Počasí o víkendu, sledujte RADAR

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až zataženo. Místy se mohou objevit déšť nebo přeháňky, na východě i bouřky, které mohou být ojediněle i silné, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 °C, na jihovýchodě území mohou vyšplhat až k 27 °C. Na horách naměří teploměry kolem 16 °C.

Jasno až polojasno bude v noci ze soboty na neděli. Při zvětšené oblačnosti mohou nastat i přeháňky. Teploty budou v rozmezí 16 až 12 °C a na západě území mohou klesnout k 10 °C.

Během neděle můžeme počítat se skoro jasnou až polojasnou oblohou. Během dne bude ovšem přechodně oblačno a ojediněle mohou nastat i přeháňky. Teploměry naměří mezi 21 a 25 stupni Celsia, na jihovýchodě bude až 27 stupňů Celsia.

V pondělí experti očekávají jasno až polojasno, během dne s možným výskytem oblačna. Přes den se teploty vyšplhají k 22 až 26 stupňům Celsia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie