Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Marián Kéry: PROGRESÍVCI SPOLU SO SASKOU NEKOPÚ ZA SLOVENSKO A ANI O TOM NETUŠIA

Pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu je dobré uvedomiť si, kto za koho reálne kope. Ale nielen podľa toho, čo tvrdí v kampani, podľa pekných predvolebných slov, alebo videí. Dôležitejšie sú skutky. Pokiaľ ide o medzinárodnú politiku, Tomáš Valášek, ako podpredseda Progresívneho Slovenska a zároveň podpredseda Zahraničného výboru NR SR v posledných dňoch opäť […]
Menej ako 1 min. min.

Pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu je dobré uvedomiť si, kto za koho reálne kope. Ale nielen podľa toho, čo tvrdí v kampani, podľa pekných predvolebných slov, alebo videí. Dôležitejšie sú skutky. Pokiaľ ide o medzinárodnú politiku, Tomáš Valášek, ako podpredseda Progresívneho Slovenska a zároveň podpredseda Zahraničného výboru NR SR v posledných dňoch opäť raz odkryl pravú tvár progresívcov.

O čo išlo? Spolu s iným opozičným, poslancom Ondrejom Dostálom zo Sasky navštívili súkromne Taiwan. Ak pokrčíte plecami, že „tak navštívili“, potom musíte vedieť, že sa obaja opoziční poslanci sa proti vôli NR SR zúčastnili inaugurácie nového tzv. taiwanského prezidenta. A to už je problém. Tak ako napísal aj môj stranícky kolega a podpredseda NR SR Ľuboš Blaha, tu nejde o obyčajných poslancov. Tomáš Valášek je v Progresívnom Slovensku zodpovedný za zahraničnú politiku. A on teraz, bez mihnutia oka, poruší zásadnú líniu slovenskej zahraničnej politiky, ktorá hovorí o politike jednej Číny, a tak, ako drvivá väčšina štátov, Taiwan ako separatistickú enklávu neuznáva. Čo iné bol krok Valáška a Dostála, ako nepriateľský signál vočí Číne?

Obom pánom akoby bolo jedno, že Slovenská republika považuje Čínu, ktorá je nespochybniteľným ekonomickým gigantom, za priateľa a partnera, s ktorým môžeme oveľa výraznejšie ako doteraz rozvíjať ekonomickú a obchodnú spoluprácu. Aj preto sa do Číny chystá na oficiálnu návštevu premiér Robert Fico. Aj z pohľadu atentátu na premiéra a toho, že stále bojuje o svoje zdravie a návrat do života, sú kroky poslancov NR SR Tomáša Valáška a Ondreja Dostála až cynické a nepochopiteľné.

O čo vlastne ide Progresívnemu Slovensku v zahraničnej politike? Tridsať rokov nikto, žiadna politická strana spomínanú doktrínu Slovenska smerom k Číne nerozporovala, neničila potenciál našich vzťahov. Jedinou výnimkou bol prezident Adrej Kiska a jeho tiež provokatívne a Slovensku škodiace stretnutie s dalajlámom.
Čo iné, ak nie ohrozovanie národných záujmov Slovenska, búranie jedného z pilierov našej zahraničnej politiky je návšteva Valáška a Dostála na inaugurácii tzv. taiwanského prezidenta? Progresívne Slovensko však na to zjavne asi kašle. Im nezáleží na tom, či bude Slovensko prosperovať. Najskôr robili všetko pre to, aby sme prišli o peniaze z EÚ. Nevyšlo. Tak teraz robia všetko proti našej ekonomickej spolupráci s Čínou.

Inak, smiešne vyznieva aj obrana Tomáša Valáška smerom k spomínanej návšteve. Vraj na spomínanej inaugurácii boli aj predstavitelia švédskeho a Európskeho parlamentu. Hm, takže ak Brusel nepodporuje politiku jednej Číny, budú takto konať aj europoslanci za Progresívne Slovensko, ak budú zvolení? Tomáš Valášek tiež tvrdí, že ich účasť na inaugurácii nič nemení na našej politike jednej Číny. To myslí vážne? Čo si myslí, že vrcholní politici Číny sú padnutí na hlavu?

Progresívne Slovensko, slušne povedané, nedozrelo. Ako predseda Zahraničného výboru NR SR som zhrozený z toho, ako progresívci opakovane obhajujú záujmy Bruselu, a v tomto prípade aj USA a neberú do úvahy naše slovenské záujmy. A ešte sa veľkodušne budú biť do pŕs, že to je naopak. Veď, ľudia našťastie vedia a vidia. A verím, že im to politicky skôr či neskôr opäť raz zrátajú.

Marián Kéry

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie