Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mašek: Lepší řízení zásahu na fakultě by zabránilo masakru. Letocha práci policie hájil

„Budeme se ptát na to, na co nám nebylo odpovězeno. Tím je operační a taktické řízení zásahu na filozofické fakultě. Ukazuje se totiž, že právě tam došlo k největším chybám,“ řekl Mašek ve vysílání CNN Prima NEWS. ČTĚTE TAKÉ: Obětí střelby na UK mohlo být více. Vyšetřovatelé popsali, jak zraněná dívka zachránila spolužáky Podle něj mu […]
Menej ako 1 min. min.

„Budeme se ptát na to, na co nám nebylo odpovězeno. Tím je operační a taktické řízení zásahu na filozofické fakultě. Ukazuje se totiž, že právě tam došlo k největším chybám,“ řekl Mašek ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Obětí střelby na UK mohlo být více. Vyšetřovatelé popsali, jak zraněná dívka zachránila spolužáky

Podle něj mu vedení policie ani ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na otázky k tomuto tématu neodpověděli, přestože měl podle státních zástupkyň právo na odpověď. „Ukazuje se, že při lepším nasazení a řízení policie se dalo masakru zabránit,“ sdělil místopředseda bezpečnostního výboru.

Letocha se podle svých slov s policejním spisem ještě neseznámil. „Nové informace pořád nemění nic na tom, že policisté měli v budově fakulty nějaké úkoly, mezi které patřilo zjistit, zda se tam střelec nachází. Dotazováním zjistili, že tam není, naopak získali informaci, že by se měl nacházet v Celetné ulici,“ řekl.

Dodal, že je rád, že poslanci nezřídili vyšetřovací komisi událostí na fakultě. „Věřím, že veškeré informace, které ve čtvrtek dostaneme, budou kompletní. Jsem také rád, že je jako první dostanou i pozůstalí a lidé, kterých se tragédie bezprostředně týká,“ doplnil Letocha.

Mašek v reakci na to sdělil, že se členové bezpečnostního výboru musí dozvědět pravdu. Pokud se tak nestane, bude prý vznik vyšetřovací komise iniciovat.

Šaradín zkritizoval komunikaci policie

Nové detaily se začaly objevovat v pondělí poté, co MF DNES ve svém článku zveřejnila informace z policejního spisu. Policie následně kritizovala, že se pozůstalí dozvídají informace z médií dříve, než jim doručí usnesení o odložení případu.

Politolog Pavel Šaradín uvedl, že nejde o dobrý způsob komunikace ze strany policie. „V momentě, kdy se zpráva dokončila, měli už pozůstalí být informováni. Každá redakce má svá vlastní pravidla, má svůj etický kodex a pokud neshledá nic v rozporu s tímto kodexem, jde o věci jaksi veřejné, které by měly být zveřejňovány,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandální, kritizuje počínání policie na fakultě Valeš. Zmínil Rakušanovu největší chybu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie