Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mäso, ktoré Slováci úplne podceňujú. Je oveľa zdravšie ako kuracie mäso

Teľacie mäso je drahé. Je to jedno z najušľachtilejších a najzdravších mäsových výrobkov, a predsa sa na Slovensku stále nedoceňuje. Treba si uvedomiť, že teľacie mäso sa vďaka svojej výživovej hodnote môže stať zdravšou alternatívou k iným druhom mäsa. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa teľacie mäso objavuje na našich stoloch len epizodicky, je jeho […]
Menej ako 1 min. min.

Teľacie mäso je drahé. Je to jedno z najušľachtilejších a najzdravších mäsových výrobkov, a predsa sa na Slovensku stále nedoceňuje. Treba si uvedomiť, že teľacie mäso sa vďaka svojej výživovej hodnote môže stať zdravšou alternatívou k iným druhom mäsa.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa teľacie mäso objavuje na našich stoloch len epizodicky, je jeho vysoká cena.

Prečo sa oplatí jesť teľacie mäso?

Teľacie mäso je mäso z mladého dobytka, ktoré zvyčajne dozrieva od niekoľkých týždňov do niekoľkých mesiacov. Vyznačuje sa mäkkou a šťavnatou štruktúrou. Je to dôsledok krátkeho života zvierat a ich špeciálnej stravy, ktorá často pozostáva z mlieka. V 100 gramoch teľacieho mäsa sa nachádza až 20 gramov bielkovín a len 3,5 gramu tuku. Navyše má mäso menej kalórií ako bravčové alebo hovädzie mäso, takže je vhodnou voľbou pre tých, ktorí si strážia postavu.

Farba teľacieho mäsa sa môže líšiť v závislosti od veku zvieraťa a spôsobu jeho chovu – môže byť takmer biela, svetloružová alebo intenzívne ružová. Najviac cenené je mäso zo zvierat starých 6 až 8 týždňov. Pri kúpe teľacieho mäsa sa oplatí venovať pozornosť jeho vlhkosti, lesku na povrchu a jemnej, mierne kyslej vôni. Táto špecifická vôňa je úplne prirodzená a je spôsobená tým, že teľatá sú kŕmené mliekom.

Teľacie mäso je bohaté na vysokokvalitné bielkoviny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny potrebné na výstavbu a obnovu tkanív v ľudskom tele. Okrem toho je zdrojom ľahko stráviteľného železa, ktoré je dôležité najmä pre ľudí trpiacich anémiou. Obsahuje aj vitamíny skupiny B vrátane B12, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek.

Ako pripraviť teľacie mäso?

Príprava teľacieho mäsa nie je zložitá, ale vyžaduje si určité znalosti a zručnosť. V prvom rade je potrebné správne vybrať mäso – najlepšie čerstvé a od dôveryhodného dodávateľa. Chuť teľacieho mäsa bude tým lepšia, čím menej bude rušená korením, najmä intenzívnym, ako je nové korenie alebo bobkový list.

Teľacie mäso je jemné, ale pri neodbornej manipulácii s ním sa veľmi ľahko stane tvrdým. Je dôležité, aby ste ho na konci varenia posypali soľou. Inak bude tvrdé ako podrážka. Teľacie mäso sa hodí k hubám, cibuli, póru alebo mrkve. Môže sa dusiť vo víne, smotane alebo paradajkovej omáčke. Najčastejšie sa podáva s varenými alebo pečenými zemiakmi.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie