Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mastná omáčka vám kvapla na blúzku? Pred praním ju pokropte. V okamihu „zje“ aj tú najhoršiu škvrnu.

1.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HalynaRom). Mastná škvrna na obruse, košeli, čalúnení alebo nohaviciach nie je koniec sveta. Hoci jej odstránenie môže byť problematické, existujú spoľahlivé triky, ktoré vám pomôžu. Pozrite si, ako odstrániť mastné škvrny z oblečenia a ako vyprať mastné škvrny z nábytku, čalúnenia a sviatočných obrusov. Mastná škvrna na obruse, košeli, […]
Menej ako 1 min. min.

1.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HalynaRom).

Mastná škvrna na obruse, košeli, čalúnení alebo nohaviciach nie je koniec sveta. Hoci jej odstránenie môže byť problematické, existujú spoľahlivé triky, ktoré vám pomôžu. Pozrite si, ako odstrániť mastné škvrny z oblečenia a ako vyprať mastné škvrny z nábytku, čalúnenia a sviatočných obrusov.

Mastná škvrna na obruse, košeli, čalúnení alebo nohaviciach nie je koniec sveta. Hoci jej odstránenie môže byť problematické.
Foto: shutterstock/HalynaRom

Slávnostné stolovanie pri rodinnom stole často znamená nielen kopec riadu na umývanie, ale aj ťažko odstrániteľnú špinu. Tu prevládajú najmä mastné škvrny. Domáce prostriedky vás môžu často prekvapiť tým, že sú účinnejšie ako drahé výrobky na pultoch drogérií. Je však dôležité prispôsobiť metódu nielen typu škvrny, ale aj materiálu, na ktorom sa objavila.

Ako odstrániť mastné škvrny z oblečenia a obrusov? Nepodliehajte panike a pozrite sa do kuchynskej skrinky

Mastná škvrna na obrusoch je najčastejšou škvrnou počas slávnostného stolovania, ale nie jedinou. Niekedy sa škvrna objaví aj počas prípravy pokrmu, keď vám omáčka alebo mäso počas vyprážania vyšplechne na oblečenie. V tomto prípade je dôležité konať čo najrýchlejšie a začať tým, že čo najviac zvyškov jedla alebo tuku pozbierame pomocou savého uteráka, obrúska alebo toaletného papiera.

Škvrnu týmto spôsobom čo najskôr predbežne vyčistite posypaním zemiakovou múkou, ktorá absorbuje zvyšky mastnoty. Je totiž veľmi dôležité, aby škvrna nevsiakla do tkaniny. Namiesto zemiakovej múky môžete použiť aj sódu bikarbónu. Posypte ňou škvrnu, zľahka poklepte a po chvíli odstráňte. Postup opakujte, kým prášok prestane vykazovať známky škvŕn. Potom obrus alebo zafarbený odev hoďte do práčky alebo ho vyperte ručne.

Namiesto zemiakovej múky môžete použiť aj sódu bikarbónu. Posypte ňou škvrnu, zľahka poklepte a po chvíli odstráňte.
Foto: shutterstock.com/HalynaRom

Ako vyprať mastné škvrny z čalúnenia a nábytku? Rozpustite vo vode a rozotrite

Čo robiť, ak sa na čalúnení pohovky alebo na poťahu kresla objavila mastná škvrna? Opäť začnite tým, že papierovou utierkou pozbierajte jedlo a čo najviac nečistôt, potom ich posypte zemiakovou múčkou a povysávajte. Tu pranie v práčke neprichádza do úvahy, preto je potrebné siahnuť po inom spôsobe, ktorý pomôže odstrániť zvyšky škvŕn. Zabudnite na drhnutie iba vodou. Ak je poťah svetlý, škvrnu vyčistite zmesou teplej vody a bóraxu. Ak je tkanina tmavá, naneste na navlhčenú špongiu trochu prostriedku na umývanie riadu a jemne ho votrite do škvrny. Nakoniec odstráňte vlhkosť papierovou utierkou.

Skvelým spôsobom, ako odstrániť škvrnu z tkaniny, je tiež rozotrieť škvrnu alkoholom, aby sa mastnota rozpustila. Môže to byť lieh alebo ocot, ale vopred si na nenápadnom mieste skontrolujte, či týmto spôsobom tkaninu nezafarbíte. Ak je všetko v poriadku, zmiešajte vodu a alkohol v pomere 1:1, namočte handričku a škvrnu pretrite mierne vlhkou, ale nie kvapkajúcou vodou. Čo ešte môžete použiť na odstránenie mastnej škvrny?

Krieda: biela krieda účinne absorbuje zvyšky mastnoty nielen z obrusu alebo oblečenia, ale aj starú špinu z čalúnenia, koberca a dokonca aj zo steny. Je dôležité, aby bola prírodná a biela.

Tekutina na umývanie riadu: obsahuje zložky, ktoré pomáhajú zbaviť sa mastnoty nielen z riadu. Stačí ho naliať na škvrnu na oblečení a obrusoch, votrieť ho do škvrny, potom ho hodiť do práčky a vyprať ako zvyčajne.

Soľ: v kombinácii s alkoholom pomôže v okamihu si poradiť s povianočnými škvrnami, dokonca aj s minuloročnou škvrnou, ktorú ste si včas nevšimli. Jednoducho zmiešajte soľ a alkohol v pomere 1:4, potom do roztoku namočte handričku a opatrne ju votrite do škvrny. Buďte však opatrní pri jemných tkaninách.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najlepší odstraňovač škvŕn za drobné. Rýchlo odstráni aj zaschnuté škvrny

Neodstrániteľné škvrny? Zmiešajte tieto tri prísady a vaše oblečenie bude opäť dokonale čisté

The post Mastná omáčka vám kvapla na blúzku? Pred praním ju pokropte. V okamihu „zje“ aj tú najhoršiu škvrnu. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie