Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte odklad daňového priznania? Venujte 2 % na pomoc ľuďom bez domova [Komerčný obsah]

Nízkoprahové denné centrum Domec, ktoré mimovládka Vagus prevádzkuje už desiaty rok, poskytuje pomoc ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe v Bratislave. Od svojho vzniku zaznamenalo 219 456 návštev a dnes je najväčším denným centrom pre ľudí bez domova na Slovensku. Vagus upozorňuje, že kapacita denných centier pre ľudí žijúcich v extrémnej chudobe na Slovensku nepokrýva ani […]
Menej ako 1 min. min.

Nízkoprahové denné centrum Domec, ktoré mimovládka Vagus prevádzkuje už desiaty rok, poskytuje pomoc ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe v Bratislave. Od svojho vzniku zaznamenalo 219 456 návštev a dnes je najväčším denným centrom pre ľudí bez domova na Slovensku. Vagus upozorňuje, že kapacita denných centier pre ľudí žijúcich v extrémnej chudobe na Slovensku nepokrýva ani 1 % reálnej potreby.

71 076 ľudí bez domova vs. 570 miest v nízkoprahových denných centrách

Nízkoprahové denné centrum pod vedením Vagusu vzniklo v roku 2014 ako reakcia na stúpajúci počet ľudí bez domova v Bratislave a nedostatok sociálnych služieb pre nich. Ľudia tu môžu získať čisté oblečenie, využiť toalety a sprchy, zabezpečiť si tu pitnú vodu, ku ktorej nemajú prístup. Priestory denného centra slúžia ľuďom ako útočisko najmä počas krutých mrazov a extrémnych horúčav. Za 10 rokov fungovania poskytol Vagus  v jedálni denného centra viac ako 290 000 porcií jedla ľuďom v ťažkej životnej situácii.

Spočiatku sme zaznamenávali len návštevy ľudí, ktorí nemajú stabilné bývanie, posledné  roky však vidíme, že do denného centra prichádzajú aj ľudia, ktorí bývanie majú, no neostávajú im peniaze na jedlo. Stúpajúci nápor na naše služby cítime nezávisle na ročnom období.” uvádza Alexandra Kárová, riaditeľka občianskeho združenia Vagus.

V dennom centre Domec je dostupná aj ošetrovňa pre ľudí, ktorí pre dlh na zdravotnom poistení nemajú nárok na zdravotnú starostlivosť. Nízkoprahových denných centier pre ľudí bez domova je podľa Informačného systému sociálnych služieb ministerstva práce na Slovensku 16, spolu majú kapacitu približne 570 ľudí denne. Na Slovensku je podľa posledného sčítania obyvateľstva pritom viac ako 71 000 ľudí bez domova.

OZ Vagus vyzýva ľudí, ktorí do konca júna majú možnosť venovať 2 % zo svojej dane, aby ich venovali na pomoc ľuďom bez domova.

Finančné dary od fyzických a právnických osôb, vrátane darovaných 2 % z dane, tvoria podľa približne 30 % ich rozpočtu. “ Dlhodobo čelíme akútnemu nedostatku služieb pre ľudí bez domova a nezáujmu o systémové riešenia zo strany štátu. Podpora verejnosti je teda pre naše fungovanie kľúčová.”, uzatvára Kárová.

Vaše 2 % pomôžu ľuďom v tej najťažšej životnej situácii

https://vagus.sk/ako-pomoct/2-z-dane/

 

 

Tento text bol publikovaný ako komerčný obsah. Redakcia EURACTIV Slovensko nie je zodpovedná za jeho obsah.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie