Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte po jedle plné naduté brucho? Začnite piť túto bylinku

MTrápi vás nadúvanie? Skôr ako pôjdete do lekárne a siahnete hlboko do vrecka, vyskúšajte bylinné lieky. Dúška materina má mnoho vlastností a nálev z neho prinesie úľavu pri nepríjemných tráviacich problémoch. Dúška materina je trváca rastlina, ktorá rastie voľne, ale dá sa pestovať aj v záhrade. Pochádza z rovnakej čeľade ako tymián a často sa […]
Menej ako 1 min. min.

MTrápi vás nadúvanie? Skôr ako pôjdete do lekárne a siahnete hlboko do vrecka, vyskúšajte bylinné lieky. Dúška materina má mnoho vlastností a nálev z neho prinesie úľavu pri nepríjemných tráviacich problémoch.

Dúška materina je trváca rastlina, ktorá rastie voľne, ale dá sa pestovať aj v záhrade. Pochádza z rovnakej čeľade ako tymián a často sa vyskytuje v slovenských lesoch a na čistinkách. Nálev z tejto rastliny je prírodný liek s mnohými zdravotnými účinkami, okrem iného pomáha, ak vás trápi plynatosť.

Ako vyzerá dúška materina?

Rastlinu spoznáte predovšetkým podľa malých ružovofialových kvetov (kvitne od júna do októbra) a charakteristickej intenzívnej vône. Dúška materina sa k nám dostal zo Stredomoria a dobre rastie na teplých a slnečných miestach.

Dúška materina je rastlina s mimoriadnymi vlastnosťami, ktoré sa dajú využiť na rôzne spôsoby. Éterické oleje obsiahnuté v tejto rastline majú schopnosť zlepšiť náladu a upokojiť vás, preto sa ju oplatí pestovať v domácej záhrade. Z času na čas si môžete kvety potrieť v rukách a využiť tak ich aromaterapeutický účinok. Dobrým nápadom je aj nálev z tejto rastliny.

Aké účinky má dúška materina?

Nálevy majú silný antibakteriálny účinok vďaka obsahu fenolov a trieslovín. Môžu sa používať ako kloktadlá do hrdla alebo inhalácie. Pomáhajú zmierniť príznaky dýchacích ťažkostí, ako sú kašeľ, astma a chronická bronchitída. Nálev je tiež účinný obklad na poranenia kože, vredy a popáleniny. Okrem toho má sťahujúci a protizápalový účinok a je užitočný pri umývaní pokožky so sklonom k akné a miest po uhryznutí. Okrem toho môže dúška materina zmierniť menštruačné bolesti a znížiť menštruačné napätie.

Nálev sa oplatí konzumovať po jedle. Éterické oleje obsiahnuté v bylinke majú vetropudný účinok, a preto pomáhajú zbaviť sa črevných plynov a plynatosti. Okrem toho nálev z rastliny zvyšuje chuť do jedla, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, priaznivo pôsobí na činnosť pečene a zabraňuje príliš rýchlemu rastu baktérií a nadmernému kvaseniu v tráviacom trakte.

Ako používať nálev z materinej dúšky?

Nálev z materinej dúšky je najlepšie pripraviť z približne 2 gramov suroviny a nemala by sa prekročiť denná dávka 6 gramov sušenej byliny. Pripravenú bylinu treba nasypať do pohára vriacej vody a prikrytú lúhovať približne 15 minút (použitie viečka znižuje straty cenných éterických olejov). Takto pripravený nálev je najlepšie konzumovať po jedle; odporúčajú sa maximálne tri porcie nálevu denne.D

Dúška materina sa môže úspešne používať na dochucovanie jedál. Je to rastlina, ktorú by ste si mali sami nazbierať a následne usušiť. Uchovávaná vo vzduchotesnej nádobe sa môže používať počas celého roka na dochutenie mäsových, rybacích a zeleninových jedál, ako aj šalátov a omáčok.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie