Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte radi pivonky? Vyskúšajte tieto šikovné triky a budú rásť ako bláznivé

1.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Milan68). Pivonky sa stávajú čoraz žiadanejšími kvetmi a ich ceny v kvetinárstvach a na trhoch sú čoraz nepríjemnejšie. Ak sa z nich chcete tešiť vo vlastnej záhrade alebo na pozemku, nepremeškajte čas na ich výsadbu a rozmnožovanie. Ako sa starať o pivonky, aby rástli ako bláznivé a krásne kvitli? […]
3 min.

1.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Milan68).

Pivonky sa stávajú čoraz žiadanejšími kvetmi a ich ceny v kvetinárstvach a na trhoch sú čoraz nepríjemnejšie. Ak sa z nich chcete tešiť vo vlastnej záhrade alebo na pozemku, nepremeškajte čas na ich výsadbu a rozmnožovanie. Ako sa starať o pivonky, aby rástli ako bláznivé a krásne kvitli? Je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť.

Vďaka týmto trikom vám budú pivonky rásť pred očami.
Foto: shutterstock/Milan68

Pivonky sa už od staroveku považujú za božské rastliny. Symbolika týchto kvetov je esenciou elegancie, bohatstva a prosperity. Kvet pivonky je tiež symbolom lásky a vášne. Preto sa pivonky často považujú za kráľovné záhrad, závideniahodné klenoty. Aby boli príjemné na pohľad a bujne kvitli, musíte im zabezpečiť správne podmienky.

Ak plánujete vysadiť pivonky vo svojej záhrade, musíte dodržiavať najdôležitejšie pravidlo – čas a miesto sú prvoradé.

Kedy zasadiť pivonky?

V rozpore s tým, čo si možno myslíte, je čas výsadby nesmierne dôležitý, ak chcete, aby sa rastlina správne ujala. Aj miesto je dôležité pre správne a bohaté kvitnutie, najmä ak chcete, aby vaše pivonky kvitli už nasledujúci rok po výsadbe.

Najlepší čas na výsadbu pivoniek je na konci letných prázdnin, konkrétne koncom augusta a začiatkom septembra. Ak tento termín premeškáte, kvitnutie v nasledujúcej sezóne bude otázne. Rovnaký kalendár je potrebné dodržiavať aj pri presádzaní alebo rozmnožovaní pivoniek delením. Všetky takéto práce by sa mali vykonávať v období od druhej polovice augusta do 10. septembra. Podľa niektorých záhradkárov sa čas práce môže predĺžiť až do neskorej jesene.

Najlepší čas na výsadbu pivoniek je koncom augusta a začiatkom septembra.
Foto: shutterstock/MTalvik

Neriaďte sa vzhľadom listov pivonky; v auguste je rastlina ešte zelená a vyzerá veľmi vitálne, ale už je v pokoji a výhonky, ktoré budú rásť v budúcej sezóne, sú už plne vytvorené. Pred jeseňou rastlina ešte nevytvorí nové, trichómové korene, ktoré potrebujú vlahu a dážď. Až neskôr, okolo presadenia, sa tento proces začne a pivonka bude mať čas dobre zakoreniť na novom mieste.

Čo robiť, aby pivonky rozkvitli?

Okrem dodržiavania záhradníckeho kalendára sú pre kvitnutie pivonky veľmi dôležité ďalšie dva faktory: slnečné svetlo a správne hnojenie rastliny.

Aby pivonka kvitla ako blázon, musíte sa o ňu starať, pričom jednou z hlavných chýb pri pestovaní tejto rastliny je nesprávny výber miesta, kde bude zasadená. Pivonky majú rady slnečné stanovištia a vyžadujú aspoň 6 hodín slnka denne. Ak jej neposkytnete dostatok svetla, pravdepodobne vám vyrastie nápadný krík bez púčikov alebo s jednotlivými kvetmi. Pivonky sa rady prirodzene hnoja. Dobre poslúži záhradný kompost a hnoj.

Šikovný trik, ako si záhradu posypať pivonkami

Ak už máte pivonkový krík, nemusíte kupovať ďalšie, aby ste zvýšili počet rastlín – môžete si ich rozmnožiť sami. Tento postup nie je náročný, ale vyžaduje si trochu trpezlivosti a jemnosti. V tomto prípade sa prísne riaďte záhradníckym kalendárom – pivonky sa najlepšie rozmnožujú delením v druhej polovici augusta. Ak sa oneskoríte, rastlina sa nemusí stihnúť prispôsobiť novému miestu a uchytiť sa.

Pivonky sa najlepšie rozmnožujú delením v druhej polovici augusta.
Foto: shutterstock/Wut_Moppie

Ako rozmnožiť pivonky?

Ak chcete rozdeliť pivonkové kríky na sadenice, dodržiavajte niekoľko pravidiel. Pivonkám škodí príliš časté delenie; nerobte to častejšie ako raz za niekoľko rokov. Nechajte ich, aby sa zotavili a vytvorili nové korene. Najlepšie je rozmnožovať dospelé rastliny, ktoré majú niekoľko rokov.

Vykopte krík s koreňmi, pričom si ponechajte väčšiu rezervu, aby ste ich nepoškodili.

Odstráňte zeminu z koreňov a postupujte veľmi opatrne. Korene sú jemné a dosť mäsité.

Odrežte listy a rozdeľte kmienok na niekoľko častí.

Ak máte v pláne rozdeliť pivonku na mnoho malých odrezkov, umyte ju predtým vo vode a nechajte vyschnúť. Predídete tak poškodeniu koreňov.

Nezabudnite, že každá nová časť by mala obsahovať 2 – 3 púčiky a rovnaký počet koreňov.

Ako zasadiť pivonky?

Pri výsadbe pivoniek zakúpených v kvetináčoch ich jednoducho zasaďte do hĺbky kvetináča. Pri výsadbe delených kobercov, t. j. obnažených koreňov s púčikmi, ich vysádzajte pomerne plytko, tesne pod zem. Postačí hĺbka 3 až 5 cm.

Mladé rastliny potrebujú pravidelnú zálievku.
Foto: pixabay/JillWellington

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalievajte pivonky hnojivom za pár eúr. Poďakujú sa Vám množstvom nádherných kvetov

Vaše pivonky budú krásne a bohato kvitnúť. Ako stimulovať ker na jar?

The post Máte radi pivonky? Vyskúšajte tieto šikovné triky a budú rásť ako bláznivé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie