Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte radi pošírované vajíčka? Musíte poznať tieto tri pravidlá – budú vždy dokonalé

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart). Ako uvariť pošírované vajcia? Teoreticky to nie je nič zložité, avšak ako niekto, kto to už skúsil a nevyšlo mu to, dobre vie, že sa to dá ľahko povedať poširované vajcia sú pravdepodobne najlepšou formou vajec a my vám prezradíme tri tajomstvá ich dokonalej podoby. Voda je dôležitá, […]
Menej ako 1 min. min.

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart).

Ako uvariť pošírované vajcia? Teoreticky to nie je nič zložité, avšak ako niekto, kto to už skúsil a nevyšlo mu to, dobre vie, že sa to dá ľahko povedať poširované vajcia sú pravdepodobne najlepšou formou vajec a my vám prezradíme tri tajomstvá ich dokonalej podoby. Voda je dôležitá, ale je toho viac.

Ako uvariť pošírované vajcia? Teoreticky to nie je nič zložité, avšak ako niekto, kto to už skúsil a nevyšlo mu to,
Foto: shutterstock.com/RomanaMart

Ako pripraviť vajíčka tak, aby boli dokonalé? Dokonalé, to znamená s tekutým bielkom a žltým, tekutým žĺtkom, ktorý sa po nakrojení dokonale roztopí na toaste alebo na tanieri? Nie je to práve čierna mágia, ale na dosiahnutie tohto efektu potrebujete poznať tri kľúčové tipy. Vďaka nim budú vaše vajíčka zakaždým dokonalé.

Ako pripraviť vajíčka? Musíte poznať tieto pravidlá

Prvým pravidlom je zohriať vajcia na izbovú teplotu. Prečo je to dôležité? Ide o to, aby ste vajce „neuviedli“ do teplotného šoku. V opačnom prípade sa začne príliš rýchlo zrážať – bielok bude nerovnomerný. To však nemá vplyv na chuť pošírovaného vajíčka, ale skôr na jeho vzhľad. Ak chcete takéto vajíčko pripraviť pre blízkeho človeka na toast, uistite sa, že sa stihne zohriať.

Ďalším pravidlom je voda. A práve voda tu zohráva kľúčovú úlohu, presnejšie prídavné látky. Pred vložením vajíčka vodu mierne osoľte a pridajte do nej lyžicu octu, ja pridávam jablčný ocot. Prečo je to dôležité? Kyselina v octe zabezpečí, že sa bielok „neroztopí“, ale zachová si požadovanú formu – bude jednoducho krajší a zároveň chutnejší.

Teraz to najdôležitejšie. Všetko je to o vírivej vode. Ak chcete pripraviť dokonalé vajíčko, vriacu vodu so soľou a octom treba vložiť do vírivky pomocou lyžice. Vír však nesmie byť príliš silný a voda musí len mihotať, nie bublať. Keď voda víri, nalejte do jej stredu rozbité vajce (ja ho predtým rozbijem na tanier) a okamžite vypnite horák. Po minúte mám dokonalé pošírované vajíčko, alebo ako hovoria iní, pošírované vajíčko.

Teraz to najdôležitejšie. Všetko je to o vírivej vode. Ak chcete pripraviť dokonalé vajíčko, vriacu vodu so soľou a octom treba vložiť do vírivky pomocou lyžice.
Foto: shutterstock/Gulsina

Recept na vajíčka na toastoch

Ingrediencie:

4 čerstvé vajcia, najlepšie „od šťastnej sliepky“,

4 plátky čerstvého chleba alebo dva rožky prekrojené na polovicu,

4 plátky surovej údenej slaniny alebo inej klobásy,

soľ, korenie podľa chuti,

lyžica octu.

Holandská omáčka:

cca. 100 g rozpusteného masla,

4 stredne veľké žĺtky,

citrónová šťava,

soľ a korenie,

prípadne lyžica bieleho vína.

Spôsob výroby:

Začnite prípravou holandskej omáčky. V malom hrnci priveďte vodu do varu. Postavte nad ňu misku a nalejte do nej žĺtky. Potom ich začnite šľahať metličkou. Pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu, ako aj víno. Keď sa ingrediencie spoja, postupne prilievajte rozpustené (ale nie horúce) maslo. Keď dosiahnete konzistenciu hustej smotany, omáčka je hotová. Je veľmi dôležité, aby bolo maslo tekuté, ale vychladnuté. V opačnom prípade sa žĺtky zrazia a omáčka sa bude dať vyhodiť.

Keď je omáčka hotová, postarajte sa o zvyšok. V hrnci zvarte vodu so soľou a lyžicou octu. Ocot zabezpečí, že sa bielka nerozlejú po celom hrnci, ale vytvoria estetický oválny tvar. Keď voda začne vrieť, znížte výkon horáka, aby príliš nebublala. Potom pomocou lyžice vytvorte v strede vír (ako sa vytvára v šálke, keď miešate čaj). Rozbijeme vajce a vložíme ho do naberačky. Potom ho vhoďte do stredu víru a nič viac nerobte.

Bielok by sa mal zraziť a vytvoriť „košieľku“ pre žĺtok, ktorý by mal byť tekutý. Keď sa bielok úplne zrazí, opatrne ho vylovte na tanier pomocou cedidla. To isté urobte aj so zvyšnými vajíčkami.

Počas prípravy vajec opečte chlieb v hriankovači alebo na panvici a vyškvarte slaninu alebo opečte ďalšiu klobásu. Na chlieb položte opečenú klobásu, na ňu vajíčko a všetko zalejte holandskou omáčkou. Nakoniec ochutíme soľou a korením a ozdobíme nasekanou pažítkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už nesmažím ani nevarím. Objavila som nové obľúbené raňajky. Vajíčka teraz „odkladám“ do sitka

Včera som ich jedla prvýkrát a bola som stratená. Toto sú moje raňajky na najbližší mesiac. Vajíčka sú výborné

The post Máte radi pošírované vajíčka? Musíte poznať tieto tri pravidlá – budú vždy dokonalé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie