Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte radi voňavé rastliny? Určite si do záhrady vysaďte tieto druhy

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/GoranH). V záhrade nie je núdza o rastliny, ktoré nás zaujmú svojím vzhľadom a horúčkou farieb. Oplatí sa však vyhľadať aj druhy, ktoré uspokoja iný zmysel a potešia nás svojou vôňou. Poradíme vám, ktoré rastliny pestovať v záhrade a na balkóne, aby ste si mohli vychutnať intenzívnu a príjemnú […]
Menej ako 1 min. min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/GoranH).

V záhrade nie je núdza o rastliny, ktoré nás zaujmú svojím vzhľadom a horúčkou farieb. Oplatí sa však vyhľadať aj druhy, ktoré uspokoja iný zmysel a potešia nás svojou vôňou. Poradíme vám, ktoré rastliny pestovať v záhrade a na balkóne, aby ste si mohli vychutnať intenzívnu a príjemnú vôňu.

Máte radi voňavé rastliny? Určite si do záhrady vysaďte tieto druhy.
Foto: pixabay/GoranH

Jar si spájame s krásnou a sladkou vôňou kvetov. Ak chcete tento príjemný zážitok umocniť, je vhodné mať v záhrade alebo na balkóne rastliny, ktoré sú známe tým, že okolo seba šíria jedinečnú vôňu. Poradíme vám, ktoré druhy si vybrať a kde ich pestovať.

Kde by ste mali vysadiť voňavé rastliny? Tieto miesta sú hitom

Správne umiestnenie silne voňajúcich rastlín je rozhodujúce nielen pre vzhľad, ale aj pre šírenie vône v záhrade. Zvyčajne sa odporúča pestovať ich v často využívanej časti záhrady a umiestniť ich napríklad vpredu alebo v oddychovej zóne, prípadne v blízkosti altánku alebo terasy.

Silne voňajúce rastliny sa často pestujú aj v blízkosti lavičiek, okien domov alebo terás. Na druhej strane, kríky so silnou vôňou sa zvyčajne vysádzajú vedľa kompostu a odpadkových košov. Tým sa nielen zakryje nevzhľadný pohľad, ale aj eliminuje nepríjemný zápach odpadu a kompostu počas kvitnutia. Niektoré silne voňajúce druhy rastlín sa pestujú aj na balkóne.

Ktoré rastliny a výrazne voňavé trvalky si vybrať do záhrady a na balkón? Tieto druhy potešia svojou vôňou

Ak sa chcete tešiť z krásnej vône šíriacej sa vašou záhradou alebo balkónom, musíte si vybrať správne druhy rastlín, ktoré sú známe svojou jedinečnou vôňou. Jednou z rastlín, ktorá sa často odporúča, je fiala sivá (Matthiola incana). Je to dvojročná až viacročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 – 40 cm a kvitne od júla do septembra.

Vôňu fialy sivej možno cítiť najmä večer.
Foto: shutterstock/ABO PHOTOGRAPHY

Kvety fialy sú malé a ružové. Vydávajú veľmi intenzívnu vôňu, ktorú možno vycítiť už z diaľky. Vôňu možno cítiť najmä večer. Keďže fiala je pôsobivejšia vôňou ako vzhľadom, je dobré kombinovať ju v kompozíciách s inými, reprezentatívnejšími druhmi.

Ďalšou odporúčanou voňavou jednoročnou rastlinou je tabak krídlatý (Nicotiana persica). Dorastá do výšky 150 cm a má kríkovitý habitus. Kvety tejto rastliny môžu mať rôzne farby vrátane červenej, ružovej, bielej, fialovej alebo lososovej. Tabak krídlatý kvitne v lete a jeho kvety zostávajú cez deň zatvorené a otvárajú sa až večer, pričom nás potešia svojou príjemnou vôňou.

Tabak krídlatý kvitne v lete a jeho kvety zostávajú cez deň zatvorené a otvárajú sa až večer.
Foto: shutterstock/Kabar

Na druhej strane medzi cibuľovité rastliny, ktoré sa vyznačujú intenzívnou vôňou, patrí hyacint (Hyacinthus). Je to rastlina, ktorá kvitne koncom apríla a začiatkom mája a v závislosti od odrody môže mať rôzne farby. Hyacinty vydávajú špecifickú sladkú vôňu. Možno ich pestovať na záhonoch, pod korunami stromov, ale aj v nádobách na balkóne alebo terase.

Medzi cibuľovité rastliny, ktoré sa vyznačujú intenzívnou vôňou, patrí hyacint.
Foto: shutterstock/Flower_Garden

Ďalšou odporúčanou rastlinou, ktorá šíri krásnu vôňu, je hrachor voňavý (Lathyrus odoratus). Ide o jednoročnú popínavú rastlinu, ktorá má nápadné kvety pripomínajúce motýle. Veľkosť rastliny závisí od podmienok, ako aj od dátumu výsevu. Hrachor voňavý môže dorásť do maximálnej výšky 200 cm. Rastlina kvitne od júna do augusta a zvyčajne sa pestuje pozdĺž plotov alebo stien budov.

Hrachor voňavý kvitne od júna do augusta a zvyčajne sa pestuje pozdĺž plotov alebo stien budov.
Foto: shutterstock/Brookgardener

Ktoré kríky majú voňavé kvety? Zistite, čo si vybrať pre aromatickú záhradnú dekoráciu

Ak chcete do záhrady pridať trochu vône, môžete sa rozhodnúť nielen pre aromatické letničky alebo trvalky, ale oplatí sa začať pestovať aj voňavé kríky.

Jedným z najobľúbenejších je pajazmín vencový (Philadelphus coronarius). Je to ker, ktorý môže dorásť až do výšky 200 cm a kvitne bielymi kvetmi od júna do júla. Možno ho kombinovať s inými druhmi, ako je napríklad orgován obyčajný (Syringa vulgaris), ktorého kvety tiež vydávajú sladkú, príjemnú vôňu. Okrem toho orgován lahodí oku svojimi farbami a jeho kvety môžu byť biele, fialové, ružové alebo modré. Nielenže zdobia našu záhradu a potešia svojou vôňou, ale možno ich aj rezať ako dekoráciu do vázy.

Pajazmín vencový kvitne bielymi kvetmi od júna do júla. Možno ho kombinovať s inými druhmi.
Foto: shutterstock/Alena Charykova

Ďalším o niečo menej obľúbeným kríkom je kalina bodnanská (Viburnum x bodnantense), ktorá je intenzívnejšie voňavá ako jej príbuzné druhy. Táto rastlina kvitne už skoro na jar a jej kvety sú malé a ružové a sú zhromaždené v hlávkovitých kvetoch. Kalina môže dosiahnuť výšku až 200 cm.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Trvalky milujúce tieň. Vyberte si rastliny, ktoré kvitnú dlho a bohato

Sirôtky budú kvitnúť až do polovice leta. Zalievajte ich maminým domácim vývarom

The post Máte radi voňavé rastliny? Určite si do záhrady vysaďte tieto druhy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie