Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte zlomené srdce? Pomoci by mohla stimulace slabým proudem, překvapili vědci

Ve studii, kterou publikoval odborný časopis Journal of Psychiatric Research, nosilo 36 dobrovolníků se syndromem milostného traumatu zařízení, které stimuluje mozek mírným proudem. ČTĚTE TAKÉ: Vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co jíst a čemu se vyhnout? Dobrovolníci byli rozděleni do tří skupin, z nichž každá pět dnů nosila soupravu pro transkraniální (přes lebku) […]
Menej ako 1 min. min.

Ve studii, kterou publikoval odborný časopis Journal of Psychiatric Research, nosilo 36 dobrovolníků se syndromem milostného traumatu zařízení, které stimuluje mozek mírným proudem.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co jíst a čemu se vyhnout?

Dobrovolníci byli rozděleni do tří skupin, z nichž každá pět dnů nosila soupravu pro transkraniální (přes lebku) stimulaci stejnosměrným proudem po dobu 20 minut dvakrát denně. V jedné skupině byl proud zaměřen na dorzolaterální prefrontální kortex. Ve druhé skupině byl proud zaměřen na ventrolaterální prefrontální kortex. Ve třetí byla souprava vypnuta, píše deník Guardian.

Obě cílené oblasti se podílejí na regulaci emocí. Předchozí studie naznačují, že existuje neuropsychologická souvislost mezi prožitky rozchodu a ztráty blízké osoby a že v ní hrají roli specifické prefrontální oblasti.

Syndrom milostného traumatu může způsobovat emoční strádání, deprese, úzkost, nespavost, výkyvy nálad, obsedantní myšlenky a vyšší riziko sebevraždy, stejně jako pocity nejistoty, bezmoci a viny.

U příznaků syndromu milostného traumatu je stimulace dorzolaterálního prefrontálního kortexu účinnější než stimulace ventrolaterálního prefrontálního kortexu, přestože u obou snížila a zlepšila depresivní stav i úzkost ve srovnání s falešnou skupinou, která neobdržela žádnou stimulaci. Vyplynulo to ze závěrů studie. Měsíc po ukončení léčby se dobrovolníci stále cítili lépe.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie