Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Matica slovenská si pripomenula 180. výročie exodu štúrovcov z Bratislavy do Levoče

Matica slovenská si 18.4. 2024 v historickom centre Levoče pripomenula 180. výročie hromadného odchodu štúrovcov z bratislavského evanjelického lýcea do tohto krásneho mesta na Spiši, ktorý vošiel do dejín pod názvom „bratislavský exodus“. Celý slávnostný program si pozrelo niekoľko stoviek študentov a širokej verejnosti. Samotnú rekonštrukciu tejto významnej dejinnej udalosti Slovákov odštartovali študenti Strednej odbornej […]
Menej ako 1 min. min.

Matica slovenská si 18.4. 2024 v historickom centre Levoče pripomenula 180. výročie hromadného odchodu štúrovcov z bratislavského evanjelického lýcea do tohto krásneho mesta na Spiši, ktorý vošiel do dejín pod názvom „bratislavský exodus“. Celý slávnostný program si pozrelo niekoľko stoviek študentov a širokej verejnosti.

Samotnú rekonštrukciu tejto významnej dejinnej udalosti Slovákov odštartovali študenti Strednej odbornej školy pedagogickej a Gymnázia J. Francisciho – Rimavského v Levoči prichádzajúci k soche Ľudovíta Štúra na alegorických vozoch a ich následná dramatizácia venovaná štúrovcom tak ešte viac doplnila a umocnila autenticitu slávnostného podujatia. Autorom divadelnej scénky pod názvom „Exodus štúrovcov“ je matičný divadelník Peter Vrlík z Liptovského Mikuláša. Štátnu hymnu SR, ako aj študentskú hymnu Gaudeamus Igitur zaspieval Dievčenský spevácky zbor Iuventus Paedagogica pod dirigentskou taktovkou Blanky Richnavskej, ktorý patrí medzi popredné mládežnícke telesá na Slovensku. Nasledovalo slávnostné kladenie vencov k Pamätníku Ľudovíta Štúra. Vzápätí tajomník MS,  Peter Schvantner privítal vzácnych hostí – štátneho tajomníka MK SR  Tibora Bernaťáka, štátneho tajomníka Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, Jána Krišandu, primátora mesta Levoča, Miroslava Vilkovského, predsedu MS,  Mariána Gešpera, riaditeľa D MS Spišská Nová Ves,  Rastislava Zachera, predsedu MO MS Levoča,  Mirosalava Brincka, a tiež všetkých predstaviteľov štátnej správy, samosprávy, kultúrnych a spoločenských inštitúcii. Osobitne privítal všetkých žiakov a študentov z levočských škôl, ktorí si spoločne pripomenuli významnú udalosť z dejín štúrovského hnutia. Prítomným sa postupne prihovorili J. Krišanda, M. Gešper, M. Vilkovský, M. Brincko a R. Zacher. Všetci vo svojich príhovoroch zdôrazňovali a apelovali predovšetkým na mladú generáciu, aby nikdy nezabúdali na svoje korene a vždy si tak pripomínali významné osobnosti a udalosti našich národných dejín. Podujatie určite oživil aj kultúrny program, ktorý si pripravili študentky zo Strednej odbornej školy pedagogickej pod vedením B. Švábovej a tiež svojím krásnym spevom publikum zaujali aj matiční heligonkári z Bardejova. Prvú časť podujatia ukončila hymnická pieseň Kto za pravdu horí. Druhá časť programu, ktorá sa začala o 13tej hodine už bola sústredená na historickú levočskú radnicu, kde bola verejnosti slávnostne otvorená pamätná izba štúrovcov v nových priestoroch. Okrem iného bude slúžiť najmä žiakom a študentom škôl, ktorí si ju budú môcť pozrieť aj v rámci hodín dejepisu a občianskej náuky.

Podujatie 180. výročia exodu štúrovcov do Levoče, ktoré zorganizovala MS je tým najlepším príkladom toho, že je to možné byť zdravými vlastencami. Veď si predsa nemôžeme donekonečna zobrať pocit hrdosti a nemôžeme si nechať ukradnúť predovšetkým naše národné povedomie. A tiež si nemôžeme nechať ukradnúť to najdôležitejšie, čo máme – vieru v seba, vieru v náš štát, v náš národ a vieru v naše krásne Slovensko.

Mgr. Rastislav Zacher, PhD., riaditeľ D MS Spišská Nová Ves

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie