Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Matovičovci sa nezúčastnia na Pellegriniho inaugurácii. Hovoria o arogantnom prejave absolútnej ignorácie

Predstavitelia opozičného hnutia Slovensko (bývalé OĽANO) sa nezúčastnia na sobotňajšej inaugurácii zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prekáža im, že medzi pozvanými sú aj zástupcovia Ruska, ktoré vedie agresívnu vojnu na Ukrajine. “Pozvanie zástupcov Ruska na svoju inauguráciu považujeme za výsmech novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho do očí pozostalým po desiatkach tisíc nevinných detí, žien a mužov zavraždených […]
Menej ako 1 min. min.

Predstavitelia opozičného hnutia Slovensko (bývalé OĽANO) sa nezúčastnia na sobotňajšej inaugurácii zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prekáža im, že medzi pozvanými sú aj zástupcovia Ruska, ktoré vedie agresívnu vojnu na Ukrajine.

“Pozvanie zástupcov Ruska na svoju inauguráciu považujeme za výsmech novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho do očí pozostalým po desiatkach tisíc nevinných detí, žien a mužov zavraždených počas besnenia Putinových vrahov na Ukrajine. Je to arogantný prejav absolútnej ignorácie voči urtpeniu bezbranných obetí a prejav nerešpektovania územnej celistvosti Ukrajiny,” tvrdí hnutie Igora Matoviča.

Kiska musel ísť do Budapešti, Pellegrini poletí do Bruselu. Čaká ho vymenovanie šéfa SIS aj zákon o STVR

Korčok príde

Naopak, exdiplomat Ivan Korčok, neúspešný súper Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb, pozvanie na inauguráciu prijal.

“Zúčastním sa na nej preto, že chcem vyjadriť rešpekt k najvyššej ústavnej funkcii a zároveň aj voči všetkým občanom SR bez ohľadu na to, koho v prezidentských voľbách volili,” odôvodnil Korčok.

Pellegrini sa ujme prezidentského úradu v sobotu 15. júna v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave počas slávnostnej schôdze Národnej rady. Program inaugurácie sa bude vysielať v priamom prenose RTVS. 

Po ukončení slávnostnej schôdze bude nasledovať prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR a slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Dóme sv. Martina. Pellegrini následne prevezme prezidentský palác a rozlúči sa s odchádzajúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Ponocovanie Korčoka a Pellegriniho, väzba ako strašiak a zrušené pojednávanie v korupčnej kauze (Brífing HN)

Sľub a recepcia

Na prednom nádvorí bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta a v priestoroch paláca bude nasledovať slávnostný obed na pozvanie prezidenta. Vo večerných hodinách sa bude konať slávnostná recepcia v priestoroch Bratislavského hradu.

Riaditeľ odboru zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie Národnej rady Peter Vilčák priblížil, že medzi hosťami inaugurácie sú najvyšší ústavní činitelia, poslanci, zástupcovia diplomatického zboru, zástupcovia vlády, registrovaných cirkví na Slovensku aj osobní hostia a rodina Pellegriniho. Na inauguráciu pozval aj všetkých neúspešných kandidátov z prvého kola.

Ústava hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou do rúk predsedu Ústavného súdu napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta. Pellegrini bol zvolený za hlavu štátu v aprílových prezidentských voľbách.

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie