Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Medonosné rastliny majú mnoho výhod. Nezabudnite na svojom pozemku vysiať tieto druhy

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/conzorb). Vytvorenie záhrady, ktorá láka včely a iný opeľujúci hmyz, je nielen krokom k biodiverzite, ale aj spôsobom, ako vytvoriť krásnu a pestrú krajinu. Výber medonosných rastlín však môže byť náročný. Poradíme vám, ktoré rastliny prilákajú užitočný hmyz a dodajú vášmu pozemku krásu. Včely, čmeliaky a motýle patria medzi […]
Menej ako 1 min. min.

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/conzorb).

Vytvorenie záhrady, ktorá láka včely a iný opeľujúci hmyz, je nielen krokom k biodiverzite, ale aj spôsobom, ako vytvoriť krásnu a pestrú krajinu. Výber medonosných rastlín však môže byť náročný. Poradíme vám, ktoré rastliny prilákajú užitočný hmyz a dodajú vášmu pozemku krásu.

Včely, čmeliaky a motýle patria medzi najprínosnejší hmyz.
Foto: shutterstock/conzorb

Ak chcete vytvoriť vlastnú obdobu raja, musíte vynaložiť veľa práce, ale môžete sa spoľahnúť aj na podporu okrídlených spojencov. Hoci sa hmyz často spája s problémami, existujú aj užitočné druhy hmyzu, ktoré sa veľmi rýchlo odvďačia za pozvanie do vášho zeleného útočiska. Ktoré rastliny sú pre nich najatraktívnejšie?

Medonosné rastliny na prilákanie hmyzu

Medonosné rastliny nie sú len zdrojom potravy pre včely, ale aj pre mnohé iné druhy užitočného hmyzu, ako sú čmeliaky a lienky. Vaša záhrada bude pripomínať skutočný raj, ak do nej vysadíte lipu, ktorá je známa svojím bohatým kvitnutím a intenzívnou vôňou. V lete je pre včely skutočnou pastvou. Dobrým nápadom je tiež vysadiť javor, ktorý hmyzu ponúka cenný nektár a peľ. Dobre sa osvedčia aj stromy ako vŕba, jabloň, čerešňa, hruška, višňa a slivka.

Medzi medonosné rastliny patrí lipa.
Foto: shutterstock/Kseniia Perminova

Medzi medonosné kríky, ktoré opeľujúci hmyz miluje, patria maliny, čierne ríbezle a čučoriedky. Treba si uvedomiť, že žiadna záhrada sa nezaobíde bez kvetov. Včely milujú aromatickú levanduľu, astry a echinaceu purpurovú. Ak vysadíte nevädze, rudbekie, krásku praslenovú, hrachor voňavý alebo georgíny, vaša záhrada bude tiež plná pestrofarebných motýľov.

Nezabudnite, že rozmanitosť druhov rastlín vám umožní prilákať širokú škálu užitočného hmyzu. Preto sa oplatí kombinovať rôzne druhy medonosných rastlín, aby sa zabezpečilo nepretržité kvitnutie počas celej sezóny. Medzi stromami, kríkmi a kvetmi by sa mali objaviť aj medonosné bylinky, ako je mäta alebo šalvia.

Medzi medonosné kríky, ktoré opeľujúci hmyz miluje, patria maliny, čierne ríbezle a čučoriedky.
Foto: shutterstock/Nitr

Ktorý hmyz je užitočný?

Hmyz má v záhrade nezastupiteľnú úlohu, pretože pomáha opeľovať rastliny a bojovať proti škodcom. Medzi najznámejší užitočný hmyz patria lienky známe aj ako „Božie bábätká“. Ich larvy a dospelé jedince lovia vošky, šupinatý hmyz, medonosné chrobáky, roztoče a mladé larvy motýľov.

Zlatoočkovité sú dravý hmyz, ktorého larvy sú známe tým, že požierajú veľké množstvo vošiek a iných malých škodcov. Ich prítomnosť v záhrade sa oplatí, pretože pomáhajú udržiavať populáciu škodcov na nízkej úrovni. Na druhej strane, včely, vrátane Osmia bicornis (Osmia rufa) a čmeliakov, sú nevyhnutné pre proces opeľovania. Práve vďaka nim môžete dosiahnuť plodenie a bohatú úrodu. Vďaka nim môžeme tak ľahko produkovať potraviny.

Pestricovité patria k opeľujúcemu hmyzu, ktorý prispieva k šíreniu peľu medzi kvetmi. Treba tiež vedieť, že ich larvy pomáhajú v boji proti zamoreniu voškami.

Lesklička hájová je malý dravý hmyz, ktorý sa živí rôznymi škodcami vrátane vošiek a prirodzene znižuje ich populáciu.

Lienky pomáhajú v boji proti voškám.
Foto: shutterstock/Guillaume Angleraud

Každý z týchto druhov hmyzu prináša do záhrady niečo jedinečné a vytvára komplexný systém, ktorý podporuje zdravie rastlín a celkovú biodiverzitu. Ak chcete prilákať a udržať tieto užitočné druhy, oplatí sa vyhnúť nadmernému používaniu pesticídov a vytvoriť pre nich príjemné prostredie výsadbou rôznych kvitnúcich rastlín a poskytnutím úkrytu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyberte si tieto medonosné rastliny do svojej záhrady. Pomôžete včelám prežiť

Zasejte do zeme. Bujný rast a kvitnutie budú priťahovať pohľady vašich susedov

The post Medonosné rastliny majú mnoho výhod. Nezabudnite na svojom pozemku vysiať tieto druhy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie