Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Medveď pri Snine odvliekol býka z ohrady „Vlk by to nezvládol“

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vaclav Sebek). Neprejde týždeň bez správ o medveďoch. Medzi týmito veľkými predátormi a ľuďmi už došlo k niekoľkým osudovým stretnutiam, pri ktorých utrpeli ľudia aj zvieratá. Teraz však veľký medveď v obci Pichne pri Snine vytiahol z pastviny býka s hmotnosťou 300 kg. Aj toto podujatie si získalo veľkú […]
Menej ako 1 min. min.

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vaclav Sebek).

Neprejde týždeň bez správ o medveďoch. Medzi týmito veľkými predátormi a ľuďmi už došlo k niekoľkým osudovým stretnutiam, pri ktorých utrpeli ľudia aj zvieratá. Teraz však veľký medveď v obci Pichne pri Snine vytiahol z pastviny býka s hmotnosťou 300 kg. Aj toto podujatie si získalo veľkú pozornosť.

Medveď hnedý je momentálne častým hrdinom mediálnych správ na Slovensku.
Foto: shutterstock/Vaclav Sebek

V obci Pichne pri Snine na východnom Slovensku, celkom blízko hraníc s Ukrajinou, medveď zabil a odvliekol z pastviny veľkého býka. Slováci nepochybujú, že to musel byť on. „Vlk by to nezvládol,“ hovoria.

Ako sme sa dočítali na „noviny.sk“, obeťou sa stal mladý, sedemmesačný býk s hmotnosťou 300 kg. Korisť tejto veľkosti nie je pre medveďa nemožná výzva. Môže skoliť mladého jeleňa, losa alebo dokonca zubra (v Severnej Amerike – bizóna), aj keď sa to stáva veľmi zriedka. Medvede sa k takémuto lovu väčšinou neuchyľujú. Obyvatelia obce Pichne však tvrdia, že zviera unieslo býka z pastviny veľmi blízko budov. Všetky pastviny sa nachádzajú pri domoch, takže medveď sa musel dostať veľmi blízko.

Rodina, ktorá býka vlastnila, tvrdí, že chová dobytok 22 rokov a nikdy sa tak nestalo. Medvede ani vlci sa nikdy nedostali na pastviny ani do usadlostí. Sami sú prekvapení, ale myslia si, že to bol medveď. Vlk by neuniesol 300-kilogramovú korisť. Novinárom tiež povedali, že býk má hodnotu 800 eur a za kafilériu treba prirátať 150 eur.

Vyšetrovanie v tejto veci prebieha. Okolie Sniny obývajú medvede hnedé. 23. marca zachytila fotopasca moment, keď jeden z nich vošiel do včelína a zničil úle.

„Fotopasce ostávajú, lokalitu budeme monitorovať, že čo sa tam bude diať, podľa situácie, ako sa vyvinie, zvolíme ďalší postup“

– uviedol Jozef Zima zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Medvede hnedé na Slovensku dávajú najavo svoju prítomnosť.
Foto: Pixabay/LTapsaH

Medvede hnedé na Slovensku dávajú najavo svoju prítomnosť

Naše Slovensko sa dostalo do pomerne kritického momentu vo vzťahu medzi ľuďmi a medveďmi. Začiatkom jari, v marci a apríli, došlo k niekoľkým incidentom, pri ktorých utrpeli ľudia aj zvieratá. Medveď potulujúci sa v Liptovskom Mikuláši vzbudil na Slovensku veľa emócií. Rútil sa po mestskej ulici, ľudia utekali. Podľa posledných správ sa v dôsledku nečakaného stretnutia s predátorom zranilo päť ľudí. Medveď bol zastrelený.

Na Veľkú noc zaútočil pri Žiline na hubára iný predátor. Tento hubár zišiel z cesty a narazil na zviera. Ďalší útok bol výsledkom toho, že iný hubár prekvapil samicu s mláďatami. Takýchto prípadov je veľa a sú spôsobené obmedzením biotopov živočíchov, ktorých počet na Slovensku vzrástol. Rozsiahle pestovanie kukurice spôsobuje, že cicavce si na svojich poliach hľadajú potravu.

Okrem Ruska, kde žije najväčší počet medveďov hnedých v Európe, je teraz najväčšia populácia v Rumunsku, kde počet týchto cicavcov presahuje 5000 kusov. Rumuni žijú s medveďmi každý deň, najmä v Transylvánii a Karpatoch.

V škandinávskych krajinách, ako je Švédsko a Fínsko, žije 2-3 tisíc medveďov a slovenská populácia medveďa vzrástla z približne 800 jedincov v roku 2007 na vyše 1000, v súčasnosti možno aj 1500 (lesníci sa domnievajú, že je to ešte viac).

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Silný zobák, plachá a bojazlivá povaha. Ako povzbudiť tohto vtáčika, aby navštívil vašu záhradu?

Rozložte v kúpeľni a nechajte cez noc. Švehla nebude mať šancu uniknúť

The post Medveď pri Snine odvliekol býka z ohrady „Vlk by to nezvládol“ appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie