Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou

Poslanci Národnej rady ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov. Parlament bude v schôdzi pokračovať v piatok od 9:00 druhým čítaním k novele zákona o […]
Menej ako 1 min. min.

Poslanci Národnej rady ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov.

Parlament bude v schôdzi pokračovať v piatok od 9:00 druhým čítaním k novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, o ktorom rokuje v skrátenom konaní. V piatok sa bude rokovať bez obednej prestávky do 16:00 a poslanci nebudú hlasovať.

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v okrese Kysucké Nové Mesto

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusii zdôraznil, že novelou by sa nedával súhlas na plošný odstrel, uznávajú, že medveď je prísne chránený.

Novú legislatívu však musia riešiť cez zákon o civilnej ochrane, aby bolo možné obhájiť dôvody na eliminovanie medveďov, ktoré predstavujú hrozbu, respektíve skôr, ako by mohlo dôjsť k stretu s človekom. Preto treba podľa neho vytvoriť podmienky, aby sa mohol stanoviť režim, podľa ktorého má ochrana života prednosť pred inými záujmami a aj správnymi konaniami.

Poslanec Rastislav Krátky (hnutie Slovensko, KÚ, Za ľudí) vyzval poslancov, aby už pristúpili k hlasovaniu o skrátenom legislatívnom konaní, a tak sa urýchli rokovanie o návrhu. Zdôraznil, že opozícia chce riešiť problém s premnoženými medveďmi, no riešenia podľa neho nemá v rukách parlament, ale Taraba.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie