Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Medveděv: Útok USA na Ruské cíle by byl „začátkem světové války“

Jakýkoli útok USA na Ruské cíle na Ukrajině by automaticky vyvolal světovou válku, varoval bývalý Ruský prezident Dmitrij Medveděv. Medveděv, který v současné době zastává funkci místopředsedy Ruské bezpečnostní rady, se tak vyjádřil poté, co Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prohlásil, že Washington pohrozil takovým úderem, pokud Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně. V nedělním […]
Menej ako 1 min. min.

Jakýkoli útok USA na Ruské cíle na Ukrajině by automaticky vyvolal světovou válku, varoval bývalý Ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Medveděv, který v současné době zastává funkci místopředsedy Ruské bezpečnostní rady, se tak vyjádřil poté, co Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prohlásil, že Washington pohrozil takovým úderem, pokud Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně.

V nedělním příspěvku na X (dříve Twitter) Medveděv naznačil, že se Sikorski „zřejmě rozhodl vyděsit své pány.“ Poznamenal, že Washington se na rozdíl od Varšavy zatím zdržel podobných výhrůžek veřejně, „protože je opatrnější“ než Poláci.

„Útok Američanů na naše cíle znamená rozpoutání světové války a ministr zahraničí, dokonce i takové země, jako je Polsko, by to měl chápat,“ dodal Medveděv.

Bývalý Ruský prezident rovněž citoval výroky Polského prezidenta Andrzeje Dudy z minulého měsíce, kdy uvedl, že jeho země by byla ochotna hostit Americké jaderné zbraně, pokud by jí taková možnost byla nabídnuta v rámci mechanismu sdílení NATO. Medveděv varoval, že v případě jaderné konfrontace „Varšava nezůstane stranou a určitě dostane svůj díl radioaktivního popela“, a zeptal se, zda si takový výsledek Polské vedení skutečně přeje.

V sobotním rozhovoru pro deník Guardian vyjádřil Sikorski skepsi ohledně hypotetického Ruského jaderného úderu na Ukrajině.

„Američané Rusům řekli, že pokud odpálíte atomovou bombu, i když nikoho nezabije, zasáhneme všechny vaše cíle [pozice] na Ukrajině konvenčními zbraněmi, všechny je zničíme,“ tvrdil a domnělé varování označil za „věrohodnou hrozbu.“ Polský diplomat také tvrdil, že Čína a Indie rovněž varovaly Rusko před jadernou eskalací.

Ministr rovněž navrhl, aby Západní podporovatelé Ukrajiny umožnili Kyjevu použít své zbraně k úderům na vojenské cíle na Ruském území, neboť „kromě nepoužívání jaderných zbraní se Moskva příliš neomezuje.“

Podle Sikorského by se EU neměla bát eskalovat situaci a neměla by si v souvislosti s Ukrajinským konfliktem klást omezení, aby Moskva zůstala v nejistotě, jaký bude další krok.

Zatímco USA a jejich spojenci několikrát obvinili Moskvu z jaderného šermování, prezident Vladimir Putin v březnu trval na tom, že Rusko v žádném okamžiku Ukrajinského konfliktu neuvažovalo o použití takových zbraní. Přibližně ve stejné době mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že Ruská jaderná doktrína předpokládá použití zbraní hromadného ničení pouze „v případě, že něco ohrozí existenci naší země“, čímž zopakoval předchozí prohlášení hlavy státu. Peskov rovněž označil odstrašující prostředek za „zbraň na rozloučenou.“

Během svého výročního projevu před Federálním shromážděním koncem února Putin varoval případné agresory, že jaderný arzenál je ve stavu „plné připravenosti k zaručenému nasazení.“

Začátkem tohoto měsíce Ruský lídr nařídil cvičení s použitím taktických jaderných zbraní v Jižním vojenském okruhu, který hraničí s Ukrajinou. Podle prohlášení ministerstev zahraničí a obrany mělo být cvičení varováním pro USA a jejich spojence v návaznosti na eskalační rétoriku Západu.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Medveděv: Útok USA na Ruské cíle by byl „začátkem světové války“ first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie