Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Meloniová v Jordánsku podporila prímerie v Gaze, v Libanone jednotky misie OSN

Talianska premiérka Giorgia Meloniová dnes prišla na návštevu Jordánska, kde ju v meste Akaba prijal kráľ Abdalláh II. Spoločne vyzvali na prímerie v Gaze a prepustenie izraelských rukojemníkov, uviedla agentúra ANSA. Meloniová potom v Bejrúte vyzvala na posilnenie misie UNIFIL na juhu Libanonu. Zhoda v otázkach prímeria a rukojemníkov Melóniová a jordánsky kráľ sa zhodli, že je […]
Menej ako 1 min. min.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová dnes prišla na návštevu Jordánska, kde ju v meste Akaba prijal kráľ Abdalláh II. Spoločne vyzvali na prímerie v Gaze a prepustenie izraelských rukojemníkov, uviedla agentúra ANSA. Meloniová potom v Bejrúte vyzvala na posilnenie misie UNIFIL na juhu Libanonu.

Zhoda v otázkach prímeria a rukojemníkov

Melóniová a jordánsky kráľ sa zhodli, že je potrebné usilovnejšie sa snažiť o prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas, a to „v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN 2735“.

Zdôraznili tiež potrebu politického procesu, ktorý povedie k dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Abdalláh II. poukázal na potrebu zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a bol za zachovanie podpory Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Meloniová: Smrť Sinwára otvára novú fázu konfliktu v Gaze

Podľa jordánskej tlačovej agentúry Petra jordánsky kráľ varoval pred pokračujúcimi útokmi extrémistických izraelských osadníkov proti Palestínčanom na okupovanom Západnom brehu Jordánu a pred znesväcovaním moslimských a kresťanských svätých miest v Jeruzaleme.

„Som presvedčená, že práve teraz musí začať nová etapa. Je načase prepustiť všetkých rukojemníkov, okamžite vyhlásiť prímerie a začať s obnovou Gazy,“ povedala už vo štvrtok večer Meloniová na zabitie vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Jahjá Sinwára.

Prvá návšteva od rozšírenia konfliktu

Sinwára, považovaného za strojcu útoku Hamasu na juh Izraela z minuloročného 7. októbra, pri ktorom zomrelo 1200 ľudí a ďalších 250 bolo unesených, zabila tento týždeň izraelská armáda v Pásme Gazy.

Z Jordánska Meloniová odcestovala do libanonského Bejrútu, kde rokovala s premiérom Nadžíbom Míkátím. Meloniová sa tak stala prvým šéfom vlády európskej krajiny, ktorý navštívil Libanon od rozšírenia izraelských úderov na túto krajinu v druhej polovici tohto septembra.

Rola mierovej misie OSN v Libanone je zásadná. Je potrebné ju posilniť, tvrdí taliansky minister obrany

Taliansko s ďalšími krajinami vyjadrilo podporu pre prímerie medzi Izraelom a Libanonom.

Pre Rím je citlivou otázkou osud mierových jednotiek OSN na juhu Libanonu UNIFIL, kde slúži viac ako tisíc talianskych vojakov. Vedenie misie v uplynulých dňoch informovalo o izraelských útokoch, ktoré zranili niekoľko vojakov OSN. Dnes Meloniová označila takéto útoky za neprijateľné.

„Som presvedčená, že je potrebné (misiu) UNIFIL posilniť,“ povedala Meloniová na tlačovej konferencii. Podľa nej je potrebné podporiť aj libanonskú armádu a zaručiť, že na juhu rieky Litanie budú pôsobiť ako ozbrojené sily jednotky libanonskej armády a misie UNIFIL. V súčasnosti tam má svoje jednotky aj Hizballáh.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie