Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Melóny môžete pestovať v záhrade. Zistite, kedy je najlepší čas na ich výsev

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tricky_Shark). Melóny sú chutné ovocie, ktoré má značné nároky na pestovanie, ale s trochou trpezlivosti ich môžete pestovať aj vo svojej záhrade. Najskôr však zistite, kedy je najvhodnejší čas na ich výsev, a oboznámte sa s najdôležitejšími požiadavkami tejto rastliny, aby vaše úsilie nevyšlo nazmar. Nebude trvať dlho a […]
3 min.

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tricky_Shark).

Melóny sú chutné ovocie, ktoré má značné nároky na pestovanie, ale s trochou trpezlivosti ich môžete pestovať aj vo svojej záhrade. Najskôr však zistite, kedy je najvhodnejší čas na ich výsev, a oboznámte sa s najdôležitejšími požiadavkami tejto rastliny, aby vaše úsilie nevyšlo nazmar. Nebude trvať dlho a všetci vaši susedia budú s úžasom pozerať na bohatú úrodu vo vašej záhrade.

Pestovanie melónov v záhrade nie je také náročné, ako si možno myslíte.
Foto: shutterstock/Tricky_Shark

Melóny sú rastliny z čeľade tekvicovitých, ktoré si môžete bez obáv vychutnávať počas leta, pretože sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa vitamínu C a majú nízky obsah kalórií. Ak máte chuť, môžete sa rozhodnúť pestovať melóny aj vo vlastnej záhrade. V rozpore so zdaním to naozaj môže fungovať.

Najskôr si však musíte kúpiť semená v obchode. Ich cena sa pohybuje od 0,79 do 2 eur za balíček, čo nie je veľa a je to určite oveľa lepšia možnosť, ako sa pokúšať vypestovať ich zo semienok ovocia z obchodu. Tie totiž nie sú selektované a chránené proti hubovým patogénom.

Odrody melónov, ktorým sa darí v slovenskom podnebí

Pri prezeraní tovaru v záhradkárskych obchodoch si nevyberajte prvú lepšiu odrodu melóna, pretože nie každá dostupná odroda je vhodná na pestovanie v slovenskom podnebí. Najlepšou voľbou budú:

Klondike – tmavozelená, podzemná bez výrazných pruhov so sladkou dužinou.

Bingo – s veľkými, šťavnatými plodmi, ktoré sa považujú za jedny z najchutnejších.

Crimson Sweet – svetlozelená, vajcovitého tvaru a nenáročná na údržbu.

Rosario F1 – malá odroda melóna, ktorá veľmi skoro rodí a je nenáročná na pestovanie.

Janosik F1 – odroda melóna, pôvodom z Poľska, so zaujímavou žltou dužinou, ktorá je veľmi sladká.

Melón Crimson Sweet je známy pre vysoký obsah cukru a skvelú chuť.
Foto: shutterstock/ButtermilkgirlVirginia

Výsadba melónov. Kedy ich zasiať?

Výsadba melónov priamo do zeme nie je v slovenskom miernom podnebí najlepším nápadom. Tieto plody totiž potrebujú teplo, aby sa mohli vyvíjať. Semená nevyklíčia, ak je vonkajšia teplota počas dňa nižšia ako 21 stupňov. Najskôr 4-6 týždňov pred presunom rastlín von, preto ich vysaďte na záhon a udržiavajte ho v interiéri.

Najlepší čas na výsadbu melóna na trvalé miesto býva jún alebo dokonca júl, keď sa už počasie stabilizuje. Nezabudnite im poskytnúť priestor na rast, pričom dodržiavajte rozostupy približne 90 – 100 cm. Sadenice v kvetináčoch by sa mali pred umiestnením do zeme otužovať. V opačnom prípade môžu uhynúť. Pôda by mala byť dobre prehriata.

Sadenice vysádzajte do zeme v júni alebo dokonca júli a dodržujte rozostupy 90 – 100 cm.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Pestovanie melónov. Toto sú podmienky, ktoré im musíte poskytnúť

Pri pestovaní melónov musíte vybrať správnu pôdu. Pôda by mala byť úrodná a bohatá na živiny, s pH v rozmedzí 5,5 až 6,0. Musí byť tiež zbavená buriny a dôkladne prekyprená.

Miesto na pestovanie melónov by malo byť chránené pred vetrom a musí mať dobrý prístup slnečného svetla. Rastlina potrebuje teplo a dostatok svetla, aby sa jej darilo.

Starostlivosť o melón. Majte na pamäti tieto postupy a určite budú rásť

Zalievanie a hnojenie sú dve najdôležitejšie procedúry v starostlivosti o melóny, ktoré musíte dodržiavať. Tieto rastliny potrebujú mať vždy mierne vlhkú pôdu, ale nie premočenú. Ak sa voda zdržiava v blízkosti koreňov, pestovanie melónov môže zlyhať.

Melóny je najlepšie hnojiť organickými živinami. Ešte pred vložením semien do pôdy ju nezabudnite obohatiť kompostom alebo hnojom. Tie dodajú rastlinám vitamíny a minerálne látky, ktoré potrebujú na to, aby sa im darilo.

Namiesto kupovania melónov v obchodoch si ich skúste vypestovať sami.
Foto: shutterstock/Alexander Egizarov

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedli ste ovocie? Vypestujte si obrovský strom úplne zadarmo

Kúpili ste si banánovník v kvetináči? Zistite, ako ho pestovať

The post Melóny môžete pestovať v záhrade. Zistite, kedy je najlepší čas na ich výsev appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie