Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mercedes-AMG GT 43 je nový základný model. Puristi sa tešia

Mercedes-AMG GT 43 je nový základný model pre dobre známu novú generáciu dvojdverového kupé. AMG GT je u nás aktuálne dostupný len so zatiaľ najvýkonnejším motorom V8 s označením GT 63. Druhá generácia GT-čka sa však len rozbieha a očakávať môžeme aj ďalšie varianty. Keď pozrieme na sesterský model SL, zbadáme okrem podladeného osemvalca s […]
Menej ako 1 min. min.

Mercedes-AMG GT 43 je nový základný model pre dobre známu novú generáciu dvojdverového kupé. AMG GT je u nás aktuálne dostupný len so zatiaľ najvýkonnejším motorom V8 s označením GT 63. Druhá generácia GT-čka sa však len rozbieha a očakávať môžeme aj ďalšie varianty. Keď pozrieme na sesterský model SL, zbadáme okrem podladeného osemvalca s označením SL 55 aj „nadladený“ 63 S E Performance s plug-in hybridnou sústavou. Nepochybne niečo z toho čaká aj GT-čko, no zatiaľ je tu tento drobec. S istotou môžem napísať, že GT 43 už žiaden ďalší model nepodlezie a základom zostane aj naďalej.

Dvojlitrový turbomotor, ktorý poznáme z kompaktných modelov Mercedesu a ich vrcholných motorizácií sa dostal aj do vymakaného kupé. Výkon má 310 kW (421 k) pri 6750 ot/min a krútiaci moment má 500 Nm. Dostupný je od 3250 do 5000 ot/min, takže obavy o nízky výkon základného modelu sú už teraz rozpustené. GT 43 zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 280 km/h. K tomu mu okrem boha rýchlosti dopomáha aj turbodúchadlo s elektromotorčekom umiestneným priamo na hriadeli turba medzi turbínou a dúchadlom. Systém odvodený z F1 pôsobí tak, že hneď po stlačení plynu pustí do elektromotorčeka prúd na niekoľko desatín sekundy. Takto sa turbo rozbehne bez prirodzeného nárastu tlaku vo výfuku a vlastne celú kompresiu stlačeného vzduchu naštartuje oveľa skôr.

48 Voltov pre úsporu paliva? Nie, pre viac výkonu!

Samozrejme, Mercedes-AMG GT 43 je ako nový základný model obdarený aj mild-hybridnou 48-voltovou sústavou. Tá mu pomáha znížiť emisie v okamihoch, keď spaľovací motor ísť nepotrebuje. AMG tu uplatňuje remeňový štartér generátor ako overenú metódu reštartovania motora. Remeňový štartér-generátor ponúkne navyše 10 kW výkonu a nejaký ten ňútonmeter krútiaceho momentu navyše pri akcelerácii, zároveň rekuperuje energiu potrebnú na živenie sústavy a na živenie spomenutého elektrifikovaného turbodúchadla.

Puristi sa tešia, lebo autíčko dostalo iba pohon zadnej nápravy. Jediné RWD GT-čko sa ale neobdarovalo manuálnou prevodovkou. To už by bol príliš čistý zážitok a s čistotou rôznych vecí sa Nemci neradi zahrávajú… Ale 9-stupňová viacspojková Speedshift prevodovka nie je zlý nástroj na strieľanie výfukom, či prípadne podradenie o viac stupňov.

Mercedes-AMG GT 43 ako nový základný model chce ne-základnú výbavu

Mercedes vybavil toto AMG-čko kopou prémiových prvkov, takže výbava je bohatá, displeje sa tešia na dotyky a autiačik zvládne aj nudné jazdy po diaľnici i pri parkovaní pomôže. To najhodnotnejšie si ale AMG ukrylo do balíka menom AMG Dynamic Plus. Balíček vám sprístupní aktívny člen aerodynamiky pred motorom. Tento skrytý pašík vytvára Venturiho efekt a tlačí auto k zemi podobne ako príplatkové pevné krídlo vzadu.

AMG Dynamic Plus dodá navyše pevnejšie uchytenie motora ku karosérii. Taktiež režim Race a pridá aj diferenciál, ktorý sa nechá elektricky presvedčiť k rozdielnym svornostiam. Nezabudnem ani na žlté strmene bŕzd a príplatkové aktívne riadenie zadnej nápravy.

The post Mercedes-AMG GT 43 je nový základný model. Puristi sa tešia appeared first on automotoblog.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie