Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mesto sa stará o dreviny v suchom počasí

Počas tohto leta je situácia s vodou alarmujúca a dlhé suchá trápia aj zeleň a dreviny v Žiari nad Hronom. Mesto v spolupráci s Technickými službami pravidelne zalieva dreviny na celom území mesta. Pre život rastlín je voda mimoriadne dôležitá. Starostlivosť o dreviny v meste je prioritou v rámci údržby verejnej zelene. Vzhľadom na stav […]
Menej ako 1 min. min.

Počas tohto leta je situácia s vodou alarmujúca a dlhé suchá trápia aj zeleň a dreviny v Žiari nad Hronom. Mesto v spolupráci s Technickými službami pravidelne zalieva dreviny na celom území mesta. Pre život rastlín je voda mimoriadne dôležitá.

Starostlivosť o dreviny v meste je prioritou v rámci údržby verejnej zelene. Vzhľadom na stav vody počas posledných mesiacov je preto dôležité dostať optimálne množstvom vody ku koreňom hlavne novo vysadených drevín. „Stromy absorbujú vodu a v nej rozpustné minerály nachádzajúce sa v pôde. Keď je pôda dlhší čas bez dostatočného množstva vlahy, nemôže strom prijímať prvky nevyhnutné pre rast, znižuje sa fotosyntéza a strom uhynie,“ uviedla Marcela Gendiarová z Oddelenia starostlivosti o zeleň, ovzdušie a vodu MsÚ.

Aby bolo o stromy ešte lepšie postarané, v severnej časti mesta zakúpili zavlažovacie vaky, prostredníctvom ktorých sa voda dostáva do hĺbky ku koreňovému systému. Vrece je pripevnené okolo kmeňa a zazipsované. ,,Do vaku sa zmestí 50 litrov vody, ktorú pravidelne dopĺňame v závislosti od spotreby. Prvé zavlažovacie vaky sme umiestnili do tejto lokality z dôvodu, že ide o dosť veternú časť mesta, kde majú dreviny značne stresové podmienky pre svoj rast,“ povedala.

Ako ďalej uvádza, ďalším spôsobom spôsobom udržania vlahy v pôde je mulčovanie drevín, preto kôru dopĺňajú hlavne k mladým a novo vysadeným drevinám. „Chceme aj touto cestou poďakovať všetkým obyvateľom mesta, ktorí polievajú stromy v okolí svojich bytových domov,“ dodala.

kh

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie