Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Metaverse index reflektuje dlhodobé faktory nadpriemerného rastu akciového trhu

Metaverse index, ktorý s mojimi kolegami-analytikmi zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku v silnom raste. Od úvodu roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 percent. Index ťahali predovšetkým akcie technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu suverénne najviac zo všetkých titulov zaradených do […]
Menej ako 1 min. min.

Metaverse index, ktorý s mojimi kolegami-analytikmi zostavujeme pravidelne od roku 2019, pokračuje aj v tomto roku v silnom raste. Od úvodu roka sa hodnota spoločností v ňom zahrnutých zvýšila o viac ako 30 percent.

Index ťahali predovšetkým akcie technologickej spoločnosti Nvidia. Od januára 2024 Nvidia zvýšila svoju hodnotu suverénne najviac zo všetkých titulov zaradených do indexu Metaverse, konkrétne o 95,75 percent.

V medziročnom vyjadrení je jej výkonnosť tiež impozantná: +252,1 percenta. Hoci v medziročnom raste predbehla Nvidiu spoločnosť Coinbase, výrobca čipov má v Metaverse Indexe druhú najvyššiu váhu (po spoločnosti Microsoft).

Nečakaný prínos covidu

Spoločnosti zaradené do indexu Metaverse to však za posledných päť rokov nemali vždy ľahké. Veľkou neznámou bola kríza štátneho dlhu, ktorá vniesla do svetového hospodárstva obrovskú mieru neistoty. Spočiatku nebolo jasné, ktoré spoločnosti alebo sektory budú patriť medzi porazených a ktoré medzi víťazov. Pochopiteľne, dalo sa predpokladať, že pre farmaceutický priemysel nastávajú dobré časy, pretože dopyt po vakcíne, ktorá by mohla vytvoriť účinnú bariéru proti pandémii kravského chrípkového ochorenia, enormne vzrástol.

Čoskoro sa však ukázalo, že jedným z víťazov covidovej krízy budú technologické spoločnosti. Celé sektory svetových ekonomík sa totiž počas covidovej krízy ocitli na “homeoffice”, keďže vlády postupne a s prestávkami obmedzovali ich činnosť. Dopyt po riešeniach, ktoré by umožnili prácu na diaľku, sa enormne zvýšil. Tam, kde to bolo možné, ponúkali takéto riešenia technologické spoločnosti.

Vzostup AI

A tak sa ukázalo, že najmä služby, vzdelávanie alebo administratíva môžu vďaka technológiám fungovať v tomto režime. Zatiaľ čo výrobný priemysel prechádzal ťažkým obdobím, technológie dramaticky rástli. A s tým sa zvyšoval tlak na to, aby boli ponúkané riešenia stále sofistikovanejšie a aby ich používatelia mohli do určitej miery zostať v režime “na diaľku” aj po tom, ako pandémia pominie.

Jedným z dôsledkov tohto vývoja bol vzostup umelej inteligencie, ktorá v posledných desiatich mesiacoch zaznamenala neuveriteľný rozmach. Rutinné práce v rôznych oblastiach sú (a určite budú) postupne nahradzované asistentmi v podobe rôznych nástrojov AI. Stáva sa tak živnou pôdou aj pre metaverse, teda virtuálne dvojča nášho reálneho sveta, ktorému v mnohých oblastiach čoraz účinnejšie konkuruje. To samo o sebe vytvára priaznivé prostredie pre nadpriemerne rýchly rozvoj technologických spoločností.

Fenomén Nvidia

Úspech metaverse spoločností dobre ilustruje príbeh spoločnosti Nvidia. Jej trhová kapitalizácia je už 2,36 bilióna dolárov. To spoločnosť Nvidia radí na tretie miesto v celosvetovom rebríčku, na čele je Microsoft (3,2 bilióna USD) nasledovaný firmou Apple (2,7 bilióna USD).

Graf. Zdroj: Google

<v:shapetype

id=”_x0000_t75″ coordsize=”21600,21600″ o:spt=”75″ o:preferrelative=”t”

path=”m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe” filled=”f” stroked=”f”>

<v:shape id="Picture_x0020_1" o:spid="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75"

alt=”A graph with numbers and lines

Description automatically generated”

style=‘width:225pt;height:165.6pt;visibility:visible;mso-wrap-style:square‘>

<v:imagedata src="https://admin01.hnonline.sk/file:///C:/Users/lmacek/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.jpg"

o:title=”A graph with numbers and lines

Description automatically generated”/>

Čo stojí za úspechom spoločnosti Nvidia? Podľa našej analýzy je to jednoznačne rýchly rozvoj umelej inteligencie. Bez čipov, ktoré Nvidia dodáva na trh, by takýto vývoj umelej inteligencie bol prakticky nemožný.

Čipy spoločnosti Nvidia sú schopné prenášať obrovské množstvo údajov a dokážu ich neuveriteľne rýchlo spracovať. Inými slovami, spoločnosti, ktoré chcú na trhu ponúkať kvalitné služby založené na AI, sa bez produktov Nvidia nezaobídu. Teda ak chcú samy uspieť.

Aktuálny boom je len začiatok

Predpokladá sa, že súčasný boom je ešte len začiatkom. Technologická výskumná spoločnosť Gartner odhaduje, že globálne výdavky na umelú inteligenciu a súvisiaci softvér sa zvýšia zo 124 miliárd dolárov v predchádzajúcom roku na takmer 300 miliárd dolárov v roku 2027. Globálne výdavky na umelú inteligenciu sa do piatich rokov viac ako zdvojnásobia.

Z tohto pohľadu sa zdá, že spoločnosť Nvidia čakajú zlaté časy minimálne v najbližších rokoch. Na druhej strane, rozmach na akomkoľvek trhu priťahuje konkurentov, ktorí naň vstupujú. Otázkou teda je, nakoľko sú produkty spoločnosti Nvidia jedinečné, aby ešte nejaký čas odolávali konkurenčnému tlaku.

Nech už však bude konkurenčné prostredie na trhu s čipmi akékoľvek, súčasný vývoj ukazuje, že technologické spoločnosti budú aj naďalej patriť medzi hnacie sily svetovej ekonomiky. Pravdepodobne sa k nim pridajú aj technológie, ktoré slúžia svetu virtuálnych mien, keďže sa očakáva, že dopyt zo strany spotrebiteľov aj podnikov porastie aj tu.

Komentár hlavnej analytičky Wonderinterest Trading OIívie Lacenovej

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie