Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Metnar: Drahé nákupy armádu brzdí. Stíhačky F-35 se už osvědčily v boji, oponoval Hofmann

Metnar upozornil na podfinancování rozpočtů bezpečnostních složek v České republice. To se podle něj smutně projevilo například při zásahu proti střelci na Filozofické fakultě v Praze v prosinci minulého roku. „Musíme se zamyslet nad zbraňovou filozofií,“ uvedl bývalý ministr obrany. ČTĚTE DÁLE: Česko koupilo stíhačky F-35 za 150 miliard. Vstupujeme do nové éry, vzkázala Černochová Potřebu […]
Menej ako 1 min. min.

Metnar upozornil na podfinancování rozpočtů bezpečnostních složek v České republice. To se podle něj smutně projevilo například při zásahu proti střelci na Filozofické fakultě v Praze v prosinci minulého roku. „Musíme se zamyslet nad zbraňovou filozofií,“ uvedl bývalý ministr obrany.

ČTĚTE DÁLE: Česko koupilo stíhačky F-35 za 150 miliard. Vstupujeme do nové éry, vzkázala Černochová

Potřebu kvalitnější výzbroje po zkušenostech z prosincového zásahu na fakultě uznal také Hofmann. „Kdo viděl, odkud policisté stříleli a jak ten zásah vlastně byl pro ně složitý, tak s těmi krátkými zbraněmi v podstatě neměli šanci,“ konstatoval. „Policisté mohli pouze vystrašit toho útočníka nebo v horším případě trefit ještě někoho jiného,“ upřesnil Hofmann.

Lubomír Metnar by uvítal větší transparentnost u chystaných armádních zakázek. Konkrétně zmínil nákup německých tanků Leopard 2A8. Česko za ně zaplatí 52 miliard korun. „Byl schválen pouze mezikrok. Očekáváme, že další kroky budou vyjasněny,“ uvedl Metnar. Zároveň varoval před hrozícím navýšením výdajů.

„Troufám si říci, že cena vyšší nebude,“ mírnil Metnarovy obavy Hofmann. „Cena tak, jak je napsána, je v tuhle chvíli ta maximální. Může být už jen nižší,“ dodal k předpokládanému účtu za německé Leopardy.

Hofmann rovněž zmínil pozastavení jednání o nákupu australských obrněnců Bushmaster. Česká armáda o nákupu vozidel uvažovala na základě zkušeností z Afghánistánu a Iráku. Na Ukrajině se ovšem obrněnci neosvědčili. „Toto vozidlo není úplně vhodné pro boj na našem evropském území,“ podotkl bez bližších podrobností poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americké Venomy dorazily do Česka. Bojové vrtulníky z miliardové zakázky čeká první let

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie