Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Michala Gánovská: Láska k umeniu

Umenie je jazyk, ktorému rozumie každý  a kultúra je srdcom našej  spoločnosti. V týchto sférach sa skrývajú vášne a túžby, sny a nádeje. Umenie nás povzbudzuje, inšpiruje, mnohí v ňom nachádzajú aj samých seba. Je to o láske – láske ku kráse, vyjadreniu a  slobode. A práve táto sloboda je základom kreativity, ktorú politika nemôže […]
3 min.

Umenie je jazyk, ktorému rozumie každý  a kultúra je srdcom našej  spoločnosti. V týchto sférach sa skrývajú vášne a túžby, sny a nádeje. Umenie nás povzbudzuje, inšpiruje, mnohí v ňom nachádzajú aj samých seba.

Je to o láske – láske ku kráse, vyjadreniu a  slobode. A práve táto sloboda je základom kreativity, ktorú politika nemôže a nesmie narúšať.

Predstavte si svet, v ktorom by sa umelci báli vyjadriť svoje myšlienky a pocity Svet, v ktorom by ich dielo mohlo byť odsúdené len preto, že niekto s ním nesúhlasí. Umenie by sa premenilo na prázdnu formu  bez vášne a  hĺbky. Každý náčrt, každá maľba, každý tón by bol ovplyvnený strachom z následkov  obmedzenia slobody. To nie je svet, v ktorom chceme žiť.

Umenie sa musí zrodiť z vnútorného presvedčenia a žiariť pravdou. Len tak môže pozitívne ovplyvniť našu spoločnosť, prinášať uzdravenie a posilniť naše spoločenské väzby.

Kultúra nie je len súhrnom tradícií a zvyklostí, je to miesto, kde sa stretávame a  delíme o naše príbehy. Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, kultúra posilňuje naše putá.

Keď sa však do kultúry dostane politika, stratí sa  čistota a autenticita. Politika  vytvára delenie. Rozdelí nás na “my” a “oni”, na tých, ktorí sú súčasťou oficiálneho diskurzu a na tých, ktorí sú vytlačení na okraj. Umenie a kultúra nemajú na to priestor. Pochádzajú z lásky, porozumenia a empatie.

Akýkoľvek pokus o kontrolu týchto oblastí ich zbavuje duše.

Zamyslime sa, aké je dôležité oslobodiť umenie od politického vplyvu. Keď umelci majú slobodu tvoriť bez zasahovania, ich dielo sa stáva silným nástrojom na odrážanie toho, čo sa deje okolo nás. Umenie môže byť revolučné, môže meniť pohľady, môže inšpirovať k zmene. Ale na to, aby urobilo tento krok, potrebuje slobodu.

V každej maľbe, v každej piesni, v každom tanečnom kroku je príbeh, ktorý čaká na vyrozprávanie.  Špeciálne naša slovanská kultúra a umenie potrebujú priestor na to, aby sa mohli rozvíjať, rásť a osloviť srdcia ľudí bez strachu a obmedzení.

Umenie a kultúra by mali byť oslavou lásky a ľudskosti. Keď odložíme politiku bokom, máme pred sebou príležitosť zažiť niečo skutočne nádherné. Nedovoľme, aby cudzie vplyvy pretrhli silné puto medzi slovanskými národmi – máme spoločnú históriu a podobné jazyky.

Povedzme “nie” politickému zasahovaniu do umenia a kultúry a “áno” slobode a kreatívnemu vyjadreniu.

Kultúra je most, ktorý spája – a čím viac sa o tento most budeme starať, tým bude pevnejší a odolnejší. Tak ako naše vzťahy ( nielen) s Ruskou federáciou.. Umenie môže byť liekom na ubolené vzťahy, ktoré sú zranené západom. Vytvorme preto spoločný priestor, kde nebudú občania štátov, ale ľudia –  láskaví a priateľskí, snažiaci sa odovzdať tradície ďalším generáciám. Pretože poznať rod znamená poznať samých seba.

Umeleckí tvorcovia z oboch krajín môžu spolupracovať na spoločných projektoch, ako sú filmové, výtvarné alebo hudobné diela. Môže to zahŕňať spoločné tvorenie diel, výstavy alebo festivaly, ktoré by sa zameriavali na kultúrnu výmenu. Pravidelné podujatia, ako sú festivaly, sú veľmi účinným spôsobom, ako ukladať kultúrne rozdiely a prezentovať  naše tradície. Môže ísť o divadelné festivaly, literárne večery, výstavy umenia alebo hudobné akcie, ktoré podporujú spoluprácu a vzájomnú inšpiráciu.

Spolupráca medzi školami a univerzitami na projektoch výmeny a spoločného vzdelávania môže umožniť mladým ľuďom získať nové pohľady na kultúru a umenie. Môže ísť o stáže, workshopy, ako aj o spoluprácu pri výskumných projektoch.

V čase digitalizácie je možné vytvárať online kultúrne projekty a platformy, ktoré znižujú vzdialenosti medzi umelcami z oboch krajín. Tieto digitálne formy spolupráce môžu zahŕňať virtuálne výstavy, online muzikály alebo interaktívne webináre, čím sa prelomí izolácia a umožní sa širšej verejnosti zapojiť do kultúrnych aktivít. Podpora odborných workshopov a školení, kde by si odborníci z oboch krajín vymenili know-how a zručnosti, môže posilniť profesijné siete a podporiť rozvoj kultúrnej scény na oboch stranách. Toto zdieľanie môže zahŕňať technológiu, poradenstvo v oblasti správy kultúrnych inštitúcií, ako aj umelecké techniky.

Možnosti spolupráce v oblasti kultúry medzi Slovenskom a Ruskou federáciou  sú rozmanité a plné potenciálu. Aj v súčasnej komplexnej politickej situácii si zaslúžia pozornosť a podporu, pretože kultúrna výmena môže zohrávať kľúčovú úlohu pri zbližovaní národov a zmierňovaní napätia. Kreativita, umenie a kultúra majú silu prekonať hranice a pri prehlbovaní vzťahov medzi národmi nám umožňujú vytvoriť spoločný priestor porozumenia a lásky.

Michala Gánovská

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie