Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd

Americké spoločnosti Microsoft a OpenAI, ktoré stoja za chatovacím systémom ChatGPT, pracujú na projekte dátového centra, ktoré by mohlo stáť až sto miliárd dolárov. Súčasťou centra bude superpočítač nazvaný Stargate (Hviezdna brána) s miliónmi špecializovaných čipov na podporu nástrojov umelej inteligencie od Open AI. Centrum by malo začať fungovať v roku 2028, uviedol server The Information […]
Menej ako 1 min. min.

Americké spoločnosti Microsoft a OpenAI, ktoré stoja za chatovacím systémom ChatGPT, pracujú na projekte dátového centra, ktoré by mohlo stáť až sto miliárd dolárov.

Súčasťou centra bude superpočítač nazvaný Stargate (Hviezdna brána) s miliónmi špecializovaných čipov na podporu nástrojov umelej inteligencie od Open AI. Centrum by malo začať fungovať v roku 2028, uviedol server The Information s odkazom na zdroje z vedenia oboch spoločností.

Projekt bude najskôr financovať Microsoft. Odhadované náklady sú asi stokrát vyššie ako ceny najväčších dátových centier súčasnosti. Suma podčiarkuje význam rozvoja umelej inteligencie a naznačuje rozsah investícií, ktoré preň budú v nadchádzajúcich rokoch potrebné, píše The Information.

Navrhovaný superpočítač Stargate by bol najväčším z radu superpočítačov, ktoré chcú tieto dve spoločnosti vybudovať v nasledujúcich šiestich rokoch na území Spojených štátov.

Spoznala umelá inteligencia teroristove uši? Ako Izrael používa AI proti Hamasu

Celá výstavba je rozvrhnutá do piatich etáp a Stargate je posledná z nich. Softvérová spoločnosť Microsoft podľa serveru pracuje na menšom superpočítači pre OpenAI, ktorý by mal byť spustený v rámci štvrtej etapy zhruba za dva roky.

Stargate bude jedným z najväčších a najmodernejších dátových centier na svete. Mohlo by zaberať niekoľko sto hektárov pôdy a mať spotrebu až piatich gigawattov elektrickej energie. Odborníkov je považovaný za kľúčový pre školenie OpenAI a prevádzku nových, pokročilejších modelov umelej inteligencie, ako je ChatGPT-4.

Názov superpočítača Stargate sa inšpiruje sci-fi filmom Hviezdna brána z roku 1994, píše technologický server Gizmodo.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie