Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Miera inflácie vo Švajčiarsku sa v apríli zrýchlila

Miera inflácie vo Švajčiarsku sa v apríli zrýchlila, pričom tempo zrýchlenia bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Analytici však napriek tomu očakávajú, že švajčiarska centrálna banka (SNB) pristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku vzrástli v apríli medziročne o 1,4 % po 1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Bol to najvýraznejší rast spotrebiteľských cien […]
Menej ako 1 min. min.

Miera inflácie vo Švajčiarsku sa v apríli zrýchlila, pričom tempo zrýchlenia bolo výraznejšie, než sa očakávalo.

Analytici však napriek tomu očakávajú, že švajčiarska centrálna banka (SNB) pristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku vzrástli v apríli medziročne o 1,4 % po 1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Bol to najvýraznejší rast spotrebiteľských cien za štyri mesiace a navyše, výraznejší, než očakávali analytici, ktorí počítali s minimálnym zrýchlením rastu na 1,1 %. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Napriek tomu inflácia zostáva v cieľovom pásme centrálnej banky stanovenom na 0 % až 2 %. Pod zrýchlenie miery inflácie sa podpísali ceny potravín a náklady na bývanie a s tým spojené energie. Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 1 %, zatiaľ čo v marci o 0,4 % klesli. Náklady na bývanie a s ním spojené energie zaznamenali rast o 3,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku zvýšili v apríli o 0,3 %, pričom v marci stagnovali. Aj v tomto prípade rast prekonal očakávania, keďže analytici počítali s rastom iba o 0,1 %.

Aj keď aprílové čísla boli vyššie, než sme očakávali, to nenaznačuje, že by sa inflácia mala zakoreniť, napríklad prostredníctvom zvyšovania miezd,” povedal ekonóm UBS Alessandro Bee. Aj naďalej preto predpokladáme, že v júni SNB zníži hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 1,25 %, najmä ak sa ráta s tým, že Európska centrálna banka (ECB) predtým sama pristúpi k redukcii úrokových sadzieb,” dodal Bee.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie