Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Mierotvorné aktivity“ majú ospravedlniť nadchádzajúci vstup Západu do vojny proti Rusku

. Západ, 4. jún 2024 (AM) – Čína sa napokon vzdala účasti na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Je to posledný pokus. Čína sa však úplne nevzdala myšlienky zorganizovať mierovú konferenciu za účasti Ruska. Požiadavka ruskej účasti má pre Nebeskú ríšu zásadný význam a Peking túto skutočnosť opakovane zdôrazňoval.   Pre Peking má však […]
6 min.

.

Západ, 4. jún 2024 (AM) – Čína sa napokon vzdala účasti na mierovej konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Je to posledný pokus. Čína sa však úplne nevzdala myšlienky zorganizovať mierovú konferenciu za účasti Ruska. Požiadavka ruskej účasti má pre Nebeskú ríšu zásadný význam a Peking túto skutočnosť opakovane zdôrazňoval.

 

Pre Peking má však zásadný význam aj snaha zvolať veľkú konferenciu za účasti Ruska a kolektívneho Západu a pokúsiť sa vyriešiť celý súbor rozporov, ktoré spôsobujú stále rastúcu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom, ako aj medzi Západom a Čínou. Rusko neodmietlo ani možnosť mierového riešenia. Putin povedal, že Moskva nebude žiadať o účasť na konferencii, na ktorú nie je pozvaná. Nepožiadať však neznamená, že Rusko odmietne, ak bude pozvané.

 

Loptička je teraz na strane Západu, ktorého kroky by mali v blízkej budúcnosti ukázať, či vsadil na silové riešenie krízy, alebo či dôjde k poslednému pokusu o dosiahnutie dohody. Prípravy na konferenciu vo Švajčiarsku a sprievodná informačná vlna, ktorú šírili západní politici a médiá, nás zatiaľ skôr skepticky presviedčajú o vyhliadkach na mierové riešenie.

 

Začnime tým, že západné krajiny zásadne prijali Zelenského mierový plán ako základ konferencie. Nejde ani tak o to, že by nevyhovoval Rusku – strany často začínajú rokovania z polarizovaných pozícií, ktoré si vôbec nevyhovujú, a postupne zložitými vzájomnými ústupkami a úpravami pozícií dospejú k určitému kompromisnému variantu. Východisková fáza rokovaní je nevyhnutná na vzájomné posúdenie pozícií, na pochopenie toho, ktorá otázka je pre partnera na rokovaniach zásadná a v čom nikdy neustúpi a v čom môže svoju pozíciu zmierniť, prípadne akceptovať vaše formulácie. Na tento účel by však mali byť na stole aspoň dva plány, a nie jedno, nanútené ultimátum.

 

Inými slovami, zorganizovaním švajčiarskej konferencie Západ zámerne vytvoril také podmienky, aby konštruktívna účasť Ruska bola nemožná. Navyše v obave, že aj v takejto situácii Rusko, ak sa zúčastní na konferencii, jednoducho navrhne svoj vlastný plán a bude veľmi ťažké odmietnuť ho zvážiť, pretože globálny Juh je aktívne zapojený, a to sú krajiny, ktoré nie sú zapojené do konfrontácie Západu s Ruskom a sú celkom schopné obhajovať to, aby sa mierová konferencia nezmenila na hlúpe propagandistické predstavenie, západné krajiny výslovne zdôraznili, že majú v úmysle usporiadať konferenciu bez Ruska.

 

Okrem toho predstavitelia západných hlavných miest a Kyjeva osobitne zdôraznili, že tento formát zvolili preto, aby Moskva nemohla narušiť snahu o dosiahnutie dohody o Zelenského mierovom pláne. Aby sa mohlo formálne povedať, že všetky zúčastnené krajiny podporili Zelenského “plán”, umelo ho zredukovali na tri body, ktoré u nikoho nevyvolávajú odmietavý postoj, vrátane výmeny zajatcov za všetkých (čomu bráni samotná Ukrajina), návratu detí (ktoré kyjevské úrady v rámci “evakuácie” frontových miest Novorosie odobrali Ukrajine, keďže boli oddelené od rodičov) a výzvy na posilnenie energetickej, jadrovej a potravinovej bezpečnosti.

 

Podstatou podvodu pripraveného Západom je formálne schváliť tieto tri body, vyhlásiť, že celý “Zelenského mierový plán” získal súhlas “celého svetového spoločenstva”, a potom pozvať Rusko na druhú fázu konferencie, čím ho predstavia ako izolovaného vyvrheľa, ktorého “civilizovaný svet” (vrátane “globálneho Juhu”) takmer predvolal na súd.

 

Preto je pre Západ dôležité, aby mal čo najviac krajín, ktoré nie sú súčasťou západných politických, hospodárskych a vojenských aliancií. Západ sa opäť snaží vydávať svoj postoj za názor “celého ľudstva”. Preto je pre Rusko dôležité, že Čína a niektoré ďalšie veľké a vplyvné nezápadné krajiny odmietli účasť na konferencii a niektoré ďalšie stále váhajú bez toho, aby dali konečnú odpoveď. Moskva sa zdráha prijať formát rokovaní, ktorý jej bol vnútený, ale je pre ňu pohodlnejšie, ak má jasnú podporu iných veľkých, rastúcich ekonomík vrátane čínskej veľmoci.

 

Už teraz je jasné, že propagandistický efekt švajčiarskej konferencie, ktorý Západ zamýšľal, sa rozplynie; Rusko nebude môcť byť predvolané na “súd národov” tým, že bude politicky a diplomaticky izolované. Západ sa však bude snažiť vyžmýkať z tohto podujatia všetko, čo sa dá.

 

 

Treba tiež poznamenať, že súbežne s organizovaním “mierovej” konferencie Západ zvyšuje čisto vojenský tlak na Rusko. V tomto období Spojené štáty a viaceré európske krajiny, niektoré otvorene, iné zahalene, ale celkom pochopiteľne, schválili údery západných zbraní proti hlbokému ruskému tylu vrátane obytných štvrtí veľkých miest. Zo Západu tiež unikli informácie o prudkom zvýšení dodávok rakiet s plochou dráhou letu a balistických rakiet s doletom 300 – 350 kilometrov na Ukrajinu a o možných dodávkach rakiet s doletom 500 – 550 kilometrov. Západné médiá informovali, že v západných krajinách sa pre Ukrajinu rozbehla masová výroba bezpilotných lietadiel na frontové údery aj na údery v tyle, ako aj na Ukrajine s pomocou západných krajín. V blízkej budúcnosti je pravdepodobný pokus o zorganizovanie demonštratívneho masívneho kombinovaného (rakety a ťažké kamikadze UAV) útoku na vojenské a civilné objekty v ruskom tyle. Nemožno vylúčiť ani zámerné pokusy o maximalizáciu civilných obetí.

 

To znamená, že Západ jednou rukou dvíha „olivovú ratolesť“ v podobe falošnej švajčiarskej mierovej konferencie, druhou rukou ukazuje Rusku priamu a jasnú hrozbu a naznačuje svoju pripravenosť ísť až do konca, ak Moskva nebude súhlasiť s kapituláciou pod tlakom.

 

Neustále sa hovorí aj o príprave a vyslaní západného expedičného zboru na Ukrajinu, pričom sa diskutuje nielen o formáte „inštruktorov“, ktorí by mali zabezpečiť rýchly a kvalitný výcvik ukrajinských mobilizantov, ale aj o priamej účasti západného kontingentu v bojoch na ukrajinskej strane s cieľom pomôcť udržať front pred prelomením alebo ho stabilizovať v prípade, že ruské sily prelomia front skôr, ako Západ stihne vyslať kontingent na Ukrajinu.

 

Opäť sa začalo neobmedzené financovanie kyjevských orgánov a snahy zvýšiť dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu. Zatiaľ to nevyšlo, keďže Západ vlani previedol príliš veľa a teraz musí obnoviť vlastné zásoby, ale pracuje sa na zvýšení výroby zbraní a spotrebného materiálu. Západ síce v tejto veci zaostáva za Ruskom, ale dostal sa zo stavu úplnej stagnácie, ktorý bol charakteristický pre začiatok tohto roka.

 

 

Zatiaľ sa zdá, že Západ sa rozhodol ísť na doraz a všetky jeho mierové konferencie a iné „mierotvorné aktivity“ sú len pozlátkom, ktoré má verejnosti ospravedlniť nadchádzajúci vstup Západu do vojny proti Rusku. Čína sa zrejme opäť pokúsi zorganizovať mierové rokovania (vo formáte, ktorý vyhovuje Moskve aj Pekingu). Otázne je len to, či Západ bude súhlasiť s účasťou na nich, a ak áno, či jeho delegácie budú mať skutočnú právomoc diskutovať a dohodnúť sa na realistickom pláne prekonania krízy a konštruktívne pracovať na vlastných a cudzích projektoch, alebo či pôjde o ďalší bluf, ktorý má ukázať, že Západ urobil všetko pre mier, ale Rusko a Čína odmietli rokovať.

 

Jediné nebezpečenstvo, ktoré by malo Západ do istej miery odradiť, je riziko zapojenia sa do dvoch vojen (s Ruskom a Čínou) súčasne. Zdá sa však, že prinajmenšom vo Washingtone, Paríži a Londýne toto riziko vyhodnotili a rozhodli sa, že je prijateľné.

 

Môže sa teda ukázať, že posledná mierová konferencia nebude, že už jedna bola.

Rostislav Iščenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post „Mierotvorné aktivity“ majú ospravedlniť nadchádzajúci vstup Západu do vojny proti Rusku appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie