Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Miliardové nákupy rezortu obrany pokračujú. Ochranu nad naším nebom chcú prevziať blesky z Poľska aj Izraela

Začiatkom marca pred dvomi rokmi obletelo svet krátke video nasnímané neďaleko hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva. Bolo to len desať dní po tom, čo ruskí vojaci vtrhli k svojmu susedovi a s vidinou rýchleho obsadenia nášho východného suseda mašírovali na Kyjev.  Na videu krátko po jeho spustení môžeme vidieť letieť ruský bojový a prepadový vrtuľník Mi-35. Na […]
Menej ako 1 min. min.

Začiatkom marca pred dvomi rokmi obletelo svet krátke video nasnímané neďaleko hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva. Bolo to len desať dní po tom, čo ruskí vojaci vtrhli k svojmu susedovi a s vidinou rýchleho obsadenia nášho východného suseda mašírovali na Kyjev. 

Na videu krátko po jeho spustení môžeme vidieť letieť ruský bojový a prepadový vrtuľník Mi-35. Na to sa v zábere objaví čierny predmet zanechávajúci za sebou dymovú stopu, zasiahne helikoptéru, tú zachvátia plamene, padá, a pri kontakte so zemou vybuchne. 

Tento incident okamžite odštartoval diskusie, pri ktorých sa väčšina zaprisahávala, že helikoptéru približne za 36 miliónov dolárov musela zničiť americká strela FIM-92 Stinger.

Odborníci toto tvrdenie však zakrátko vylúčili a ukázali na Poliakov. Dôvod? Americká strela by tento objekt zasiahnuť nedokázala, poľský protiletecký systém Piorun áno. 

Slovensko má záujem o poľské rakety. Opačne zas Varšava môže využiť slovenské skúsenosti s jadrom (rozhovor)

Vojna na Ukrajine nám odhalila, že kontrola neba je kľúčová. Zabezpečiť ju môžu extrémne drahé sofistikované systémy, no aj z ramena odpaľovaná strela za menej ako dva milióny eur. A to je aj dôvod, prečo sa po tejto technike aktuálne obzerá náš rezort obrany.

„Slovensko má záujem o poľské rakety Piorun,“ potvrdil v rozhovore pre HN poľský štátny tajomník na ministerstve rozvoja a technológií Jacek Tomczak. 

Rakety sú však len jedným z artiklov, ktoré rezort obrany v poslednom období nakúpil, alebo sa chystá nakúpiť. HN preto prinášajú prehľad kľúčovej techniky, ktorá by mala byť zaradená do výzbroje Ozbrojených síl.

Poliakom konkurujú Škandinávci aj Francúzi

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie