Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Milióny z nových eurofondov: Zlepšia školstvo, zmodernizujú obce a posilnia aj cezhraničnú spoluprácu

www.slovanskenoviny.sk/rss Ďalšie milióny z nových eurofondov pôjdu aj do okresu Komárno. Zlepšia školstvo, zmodernizujú obce a posilnia aj cezhraničnú spoluprácu, vyhlásil v pondelok v Komárne minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Raši spolu so štátnym tajomníkom rezortu Michalom […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ďalšie milióny z nových eurofondov pôjdu aj do okresu Komárno. Zlepšia školstvo, zmodernizujú obce a posilnia aj cezhraničnú spoluprácu,

vyhlásil v pondelok v Komárne minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Raši spolu so štátnym tajomníkom rezortu Michalom Kaliňákom v rámci 15. rezortného dňa rokovali s primátormi a so starostami z okresu Komárno. Predstavili im eurofondové výzvy, z ktorých môže región čerpať. Prediskutovali aj problémy a očakávania predstaviteľov samosprávy.
,,Starostov a primátorov sme informovali o zmenách vo verejnom obstarávaní. Novela zákona pôjde teraz do druhého čítania a má byť základným nástrojom, aby naše mestá a obce mohli peniaze použiť na to, na čo ich obyvatelia žijúci v regióne potrebujú,“ povedal minister.

Delegácia z ministerstva investícií

Delegácia z ministerstva investícií preverila aj stav niekoľkých eurofondových projektov v regióne. Iba v okrese Komárno bolo z rôznych operačných programov podporených viac ako 350 projektov za takmer 200 mil. eur. Z tejto sumy sa vyčerpalo 197,22 milióna eur. Okrem iného sa podarilo zmodernizovať budovu Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka v Komárne. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu bola zase podporená novostavba urgentného príjmu v nemocnici Komárno.

Ďalšie milióny prídu do komárňanského okresu aj z nových eurofondov. Doposiaľ bolo zverejnených 126 výziev na predkladanie projektov v objeme zhruba 4,56 mld. eur.
,,Starostov a primátorov sme dnes informovali aj o novom programovom období. Mesto Komárno a obce v tomto okrese sú v rámci IÚI mechanizmu oprávnené na financovanie z alokácie Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorá predstavuje viac ako 142,5 mil. eur, a celková alokácia pre Kooperačnú radu UMR Nové Zámky – Komárno predstavuje takmer 34 miliónov eur,“ oznámil Raši.

Program cezhraničnej spolupráce Interreg HU-SK

Medzi schválenými projektovými zámermi sú napríklad rekonštrukcie a modernizácie základných škôl, rekonštrukcia budovy mestskej polície či revitalizácie medziblokových priestorov.

,,Veľkou časťou k rozvoju prihraničného regiónu prispieva aj program cezhraničnej spolupráce Interreg HU-SK, kde je na priority tohto územia v nových eurofondoch pripravených viac ako 160 miliónov eur,“ dodal Raši s tým, že sa pripravuje nová zmluva o spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom na ďalšie roky, ktorú by mali podpísať premiéri oboch krajín.

,,Výzvy sa pripravujú za účasti komunálnych lídrov, ktorí majú reálne skúsenosti, a územie vopred vie, kedy aká výzva ide. Vďaka tomu eurofondy pomáhajú ľuďom cielene a adresne, lebo iba vtedy majú zmysel,“ dodal Kaliňák.

ereport.sk

Príspevok Milióny z nových eurofondov: Zlepšia školstvo, zmodernizujú obce a posilnia aj cezhraničnú spoluprácu je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie