Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Milník na cestě rozšíření EU: Ukrajina a Moldavsko se přiblížily k přístupovým rozhovorům

Evropská unie usilovala o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem právě do konce června. Největší překážkou byl podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snažili přesvědčit o tom, že Ukrajina plní veškeré požadavky. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci […]
Menej ako 1 min. min.

Evropská unie usilovala o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem právě do konce června. Největší překážkou byl podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snažili přesvědčit o tom, že Ukrajina plní veškeré požadavky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

Začít přístupová jednání s Ukrajinou a Moldavskem doporučila Evropská komise už loni v říjnu. Následně to schválil prosincový summit EU. Dalším krokem před vstupem je právě přijetí takzvaného vyjednávacího rámce, který musí jednomyslně schválit celá sedmadvacítka. A je na zemi, která v tu chvíli Radě EU předsedá, tedy nyní na Belgii, aby pak svolala mezivládní konferenci.

Vyjednávací rámce pro Ukrajinu a Moldavsko dokončila Evropská komise v březnu a předložila je členským státům EU. Jestliže budou vyjednávací rámce definitivně schváleny, postup by měl být následující: v úterý 25. června se uskuteční mezivládní konference. Větší prostor pro plánování belgické předsednictví nemá, ve čtvrtek a v pátek 27. a 28. června se totiž v Bruselu koná klíčový summit EU po nedávných volbách do europarlamentu. A od 1. července přebírá předsednictví v Radě EU Maďarsko.

Po mezivládní konferenci by pak měl nastat tzv. screeningový proces, který bude zkoumat, do jaké míry se liší či shoduje legislativa kandidátských zemí s tou unijní, popsala nedávno bruselským novinářům další postup Jana Juzová z institutu Europeum. Screening je nutným předpokladem k otevření tzv. klastrů, které vždy zahrnují několik přístupových kapitol.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci opět pálili na Rusko zbraněmi z USA. Obávaný raketomet měl zabít několik vojáků

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie