Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Míľniky Stalinovej politiky. Suverenita

Stalin a Gottwald Rusko, 26.máj 2024 (AM) – Marxizmus s kategóriou “suverenity” neoperoval a odkazoval ju na vlastnosti buržoázneho štátu. Nahradil ju právom národov na sebaurčenie. Práve v tejto formulácii – “O práve národov na sebaurčenie” – vznikol v roku 1914 slávny Leninov článok. Stalin už stál pred úlohou obhájiť štátnu suverenitu ZSSR tvárou v […]
4 min.

Stalin a Gottwald

Rusko, 26.máj 2024 (AM) – Marxizmus s kategóriou “suverenity” neoperoval a odkazoval ju na vlastnosti buržoázneho štátu. Nahradil ju právom národov na sebaurčenie. Práve v tejto formulácii – “O práve národov na sebaurčenie” – vznikol v roku 1914 slávny Leninov článok. Stalin už stál pred úlohou obhájiť štátnu suverenitu ZSSR tvárou v tvár hrozbám z vonkajšieho kapitalistického prostredia. Podľa Stalina bude suverénny len štát, ktorý sa zbaví závislosti od svetového kapitalistického systému. Stalinovo chápanie suverenity presvedčivo odhaľujú niektoré jeho výroky.

 

Politická správa ústredného výboru na XIV. zjazde Všezväzovej komunistickej strany (b) 18. decembra 1925:

“… Musíme budovať našu ekonomiku tak, aby sa naša krajina nestala príveskom svetového kapitalistického systému, aby nebola začlenená do všeobecného systému kapitalistického rozvoja ako jeho pomocný podnik, aby sa naša ekonomika nerozvíjala ako pomocný podnik svetového kapitalizmu, ale ako samostatná hospodárska jednotka, opierajúca sa predovšetkým o domáci trh, opierajúca sa o spojenie nášho priemyslu s roľníckym hospodárstvom našej krajiny.ô

 

 

Prejav na Všezväzovej konferencii robotníkov socialistického priemyslu 4. februára 1931:

“Chcete, aby naša socialistická vlasť bola porazená a stratila svoju nezávislosť? Ale ak to nechcete, musíte čo najskôr zlikvidovať jej zaostalosť a vyvinúť skutočné boľševické tempo pri budovaní jej socialistického hospodárstva. Iná cesta neexistuje. <… > Za vyspelými krajinami zaostávame o 50 až 100 rokov. Túto vzdialenosť musíme prebehnúť za desať rokov. Buď to dokážeme, alebo nás rozdrvia”.

 

Rozhovor o učebnici Politická ekonómia 29. januára 1941:

“Keby sme nemali… plánovacie centrum zabezpečujúce nezávislosť národného hospodárstva, priemysel by sa vyvíjal úplne inak, všetko by sa začalo ľahkým, nie ťažkým priemyslom. Zákony kapitalistického hospodárstva sme obrátili naruby, postavili sme ich z hlavy na nohy. Začali sme s ťažkým, nie s ľahkým priemyslom, a vyhrali sme. Bez plánovaného hospodárstva by to nebolo možné… Ak by sme napríklad výstavbu priemyslu nechali na kapitál, najvýhodnejší je mlynársky priemysel a potom, myslím, výroba hračiek. Tu by kapitál začal budovať priemysel… Začali sme s ťažkým priemyslom, a to je základ toho, že nie sme príveskom kapitalistických ekonomík”.

 

Stalin si všimol, že samotná myšlienka suverenity – kedysi kľúčová pre západné štáty – bola na Západe znehodnotená.

“Kedysi sa buržoázia považovala za hlavu národa, bránila práva a nezávislosť národa a stavala ich ‘nad všetko ostatné’. Teraz po ‘národnom princípe’ nezostala ani stopa. Teraz buržoázia predáva práva a nezávislosť národa za doláre. Zástava národnej nezávislosti a národnej suverenity bola hodená cez palubu. Niet pochýb, že túto zástavu budete musieť zdvihnúť a niesť ďalej vy, predstavitelia komunistických a demokratických strán, ak chcete byť vlastencami svojej krajiny, ak chcete byť vedúcou silou národa. Nie je nikto iný, kto by ho mohol zdvihnúť.”

 

 

Logika vývoja kapitalizmu vedie k podriadeniu národných štátov svetovému kapitalistickému centru. Takýmto centrom, ako zdôraznil Stalin, boli Spojené štáty americké. V skutočnosti bol opísaný systém vznikajúcej unipolarity kapitalistického sveta. Okrem toho Stalin poukázal na osobitnú úlohu Spojených štátov ako svetového centra kapitalizmu, ktorému buržoázne štáty odovzdávajú svoju suverenitu, dávno pred studenou vojnou, keď americká politická hegemónia ešte nebola zrejmá. “Európske krajiny,” zaznamenali novú tendenciu svetového vývoja, “hoci naďalej vykorisťujú svoje kolónie, sa teraz samy stali finančne podriadené Amerike, v dôsledku čoho ich zasa vykorisťuje a bude vykorisťovať Amerika. V tomto zmysle sa okruh hlavných štátov finančne vykorisťujúcich svet zmenšil na minimum, zatiaľ čo okruh vykorisťovaných krajín sa rozšíril.” “Dočasná stabilizácia európskeho kapitalizmu… bola dosiahnutá najmä s pomocou amerického kapitálu a za cenu finančného podriadenia západnej Európy Amerike.”

Vardan Bagdasarjan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Míľniky Stalinovej politiky. Suverenita appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie