Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Milostný trojúhelník mezi Hollywoodem, Bílým domem a Pentagonem

Hekmat AbouKhater ze serveru Responsible Statecraft rozebírá, jak Pentagon kontroluje většinu scénářů v Hollywoodu, aby do nich promítal svá poselství o lásce k válce. Hollywood je nástrojem propagandy, jehož prostřednictvím Bílý dům a Pentagon přenášejí své ideologie, aby je promítly divákům a společnosti – jako by šlo o výrobu souhlasu v době války. Hekmat AbouKhater […]
Menej ako 1 min. min.

Hekmat AbouKhater ze serveru Responsible Statecraft rozebírá, jak Pentagon kontroluje většinu scénářů v Hollywoodu, aby do nich promítal svá poselství o lásce k válce.

Hollywood je nástrojem propagandy, jehož prostřednictvím Bílý dům a Pentagon přenášejí své ideologie, aby je promítly divákům a společnosti – jako by šlo o výrobu souhlasu v době války.

Hekmat AbouKhater z Responsible Statecraft tento proces rozebírá.

Elmer Davis, slavný hlasatel CBS, který byl právě jmenován ředitelem Úřadu pro válečné informace (OWI), programu Pentagonu vytvořeného v roce 1942 po Pearl Harboru, řekl: „Nejjednodušší způsob, jak vštípit propagandistickou myšlenku do mysli většiny lidí, je nechat ji projít médiem zábavného snímku, kdy si neuvědomují, že jsou propagandisticky ovlivňováni.“

Během Studené války v roce 1953 se prezident Dwight D. Eisenhower vyjádřil k vazbám mezi Hollywoodem a Pentagonem slovy: „Ruka vlády musí být pečlivě skryta a […] zcela eliminována,“ a dodal, že by to mělo být „provedeno prostřednictvím dohod s nejrůznějšími soukromými podniky v oblasti zábavy, dramatu, hudby a tak dále.“

A tak jedním z prvních významných zastánců koncepce, která se později stala známou jako vojenský zábavní komplex nebo militainmentový průmysl, byl prezident, který poprvé použil termín „vojensko-průmyslový komplex.“

Příběhy více než 2 500 filmů a televizních seriálů ovlivnil Pentagon, včetně Top Gunu, filmového světa Marvelu a dokonce i pořadů, jako je Extrémní proměna. Nikdo o tom nemá větší povědomí než Roger Stahl, vedoucí katedry komunikačních studií na Georgijské univerzitě a autor knihy Militainment Inc.

Investigativní novinář Tom Secker, lektor University of Bath a kandidát Dělnické strany Matthew Alford a další spolupracovali se Stahlem na 87minutovém dokumentu „Theaters of War“, v němž pečlivě analyzuje náš současný vojenský zábavní byznys.

Pentagon, spoluautor scénáře
Na otázku RS, jakou finanční zátěž pro typického Amerického daňového poplatníka představuje půjčka zbraňového systému, Stahl odpověděl: „Soubor obrazů a příběhů před Americkým publikem vytlačí jakoukoli kalkulaci týkající se výdajů daňových poplatníků,“ a dodal: „Otázka nákladů je pohřbena pod […] emocionálními vazbami. A zábavní průmysl je tu od toho, aby tyto emocionální vazby podporoval.“

Stahl ve filmu objasnil, že ministerstvo obrany vyžaduje plný přístup ke scénáři nového filmu od studia před zapůjčením zbraňových systémů prostřednictvím Styčného úřadu pro zábavu, nástupce OWI. Studio bude muset buď přijmout revize v plném rozsahu, nebo riskovat, že po přezkoumání scénáře a jeho vrácení s připomínkami, úpravami scénáře nebo dokonce významnými změnami děje ztratí přístup k vojenským hračkám.

Ve filmu „Theaters of War“ se v polovině objevuje reklama. Rapper a herec Ludacris se objevuje v osmém filmu Rychle a zběsile, „Osud zuřivých“, kde předčítá třicetivteřinovou reklamu propagující dálkově ovládaný tank Ripsaw společnosti Textron Systems.

Ukáže se, že tato slova napsala styčná kancelář pro zábavu, nikoliv scénárista.

Stovky úspěšných filmových trháků mají skryté reklamní sekvence, počínaje filmy od Marvelu a konče trilogií Transformers, v níž je jednou z postav Starscream, stíhačka F-22. V některých případech Pentagon kromě zjevných prodejních taháků, které jsou divákům předkládány, vnucuje i vadné a nesmyslné produkty.

Tom Secker, investigativní novinář, kterého Pentagon kvůli jeho neúnavným žádostem o informace o svobodném přístupu k informacím označuje za „obtěžujícího žadatele“, odhalil smlouvu o pomoci při výrobě filmu Mission Impossible 7: Dead Reckoning, která dosud nebyla zveřejněna.

Smlouva požaduje, aby ministerstvo obrany zapůjčilo produkčnímu týmu letoun V-22 Osprey vyrobený společností Boeing pro použití v nejméně dvou scénách, v nichž by se letoun natáčel uvnitř i venku, a navíc umožnilo štábu Mission Impossible natáčet na Amerických vojenských lokacích ve Spojených arabských emirátech.

Tlumení úderu
Podle Stahla jsou záměrně vytvořeny tak, aby „vytvořily emocionální pouto mezi diváky a zbraňovými systémy.“ Vazba, která by mohla zmírnit úder v daleké budoucnosti, kdy diváci zjistí, jak nákladné a neefektivní se ukázaly být F-35, Osprey a další systémy, například program LCS. To pomáhá „normalizovat tyto obrovské výdaje“, pokračoval.

Vytváření takových scén podle Alforda znamená, „že jsou [Pentagon] schopni ukázat, jak sexy, jak úžasné, jak užitečné a jak účelné jsou jejich nové produkty.“

Naznačeným cílem je „být si trochu jistější tím, jak skvělé vojenské nasazení je“ a že je efektivní.

Tyto skryté vojenské zásahy byly z větší části úspěšné. Příkladem může být film Bena Aflecka „Argo“, který zlehčuje roli CIA při svržení demokraticky zvoleného Íránského premiéra Mohammada Mossadegha v roce 1953; „Černý jestřáb sestřelen“, který nastavuje statečnou tvář katastrofálnímu debaklu v Somálsku; a film „Top Gun“ z roku 1986, který obnovil pověst armády po dvou desetiletích katastrofálního tažení ve Vietnamu.

„Vnímání zájmů Američanů“ je podle Stahla příčinou problému, který také poznamenal, že zatímco se soustředí na sociální dávky a státní dotace. „nevnímají náklady na naše militaristické angažmá ve světě“ – náklady, které byly v závěru dokumentu stručně shrnuty tak, že jen v období po 11. září dosáhly 8 bilionů dolarů.

Vliv vojenského zábavního průmyslu je nepopiratelně hanebný a převažuje více než kdy jindy, s šestým neúspěšným auditem, vojenským rozpočtem, který se rychle blíží bilionu dolarů, a novým jaderným systémem ICBM, který se připravuje.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Milostný trojúhelník mezi Hollywoodem, Bílým domem a Pentagonem first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie