Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mimoriadny summit EÚ: Lídri štátov budú diskutovať o obsadení najvyšších postov v euroinštitúciách

Slovensko bude namiesto zraneného premiéra Roberta Fica zastupovať prezident Peter Pellegrini. Tesne pred mimoriadnym summitom EÚ sa uskutoční summit EPP, ktorý má jasne potvrdiť podporu pre druhý mandát Ursuly von der Leyen. Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer (17. júna) zúčastnia na mimoriadnom summite, ktorého cieľom je dohodnúť sa na […]
Menej ako 1 min. min.

Slovensko bude namiesto zraneného premiéra Roberta Fica zastupovať prezident Peter Pellegrini. Tesne pred mimoriadnym summitom EÚ sa uskutoční summit EPP, ktorý má jasne potvrdiť podporu pre druhý mandát Ursuly von der Leyen.

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer (17. júna) zúčastnia na mimoriadnom summite, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ po zohľadnení výsledkov do Európskeho parlamentu.

Rokovania lídrov sa podľa navrhnutého programu začnú o 18.00 hod miestneho času za prítomnosti predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen a predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsoly.

Pracovná večera sa už bude konať bez von der Leyen a Metsoly, iba v kruhu 27 národných lídrov, ktorí by sa mali pokúsiť dohodnúť sa na obsadení funkcií predsedu eurokomisie, predsedu Európskej rady a budúceho šéfa diplomacie EÚ.

Predsedu europarlamentu si budú voliť členovia nového zákonodarného zboru EÚ na plenárnej schôdzi 16. až 19 júla v Štrasburgu.

Víťazkou eurovolieb sa stala Ursula von der Leyen

Predsedníčka eurokomisie sa pri snahe o znovuzvolenie ani nebude musieť uchýliť k hlasom tvrdej pravice. Súčasná stredová koalícia získala viac kresiel ako v roku 2019, spolu s hlasmi Zelených bude môcť von der Leyen rátať s pohodlnou väčšinou.

Podľa očakávania Európska ľudová strana (EPP), ako jasný víťaz eurovolieb, si bude nárokovať riadenie Európskej komisie, kde ľudovci idú na rokovania s menom Ursuly von der Leyen.

Tesne pred mimoriadnym summitom EÚ sa uskutoční summit EPP s európskymi premiérmi, prezidentmi, lídrami koaličných aj opozičných strán z tábora ľudovcov, ktorý má jasne potvrdiť podporu pre druhý mandát von der Leyen.

Podľa viacerých nemenovaných diplomatov sa v pondelok v noci neočakáva zhoda na všetkých menách. Je dosť pravdepodobné, že definitívne rozhodnutie o obsadení najvyšších funkcií padne až o dva týždne na tradičnom júnovom summite (27. až 29. júna).

Von der Leyen ešte post šéfky Komisie nemá istý a podľa neoficiálnych informácií z Bruselu v prípade nedostatočnej podpory medzi národnými lídrami ponúknu ľudovci ako druhé meno talianskeho expremiéra a bývalého šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho.

Šefčovič o ďalšej nominácii na eurokomisára: Som pripravený

Premiér Robert Fico potvrdil, že podporuje Maroša Šefčoviča za eurokomisára v ďalšom kabinete exekutívy EÚ. Ak by prešiel výberovým procesom, stal by sa najdlhšie slúžiacim eurokomisárom.

Lídri EÚ sa snažia, aby najvyššie funkcie boli vyvážené nielen z hľadiska politických rodín, ale aj zemepisne a podľa princípu väčších aj menších štátov, pričom sa nezabúda ani na rodovú vyváženosť.

Najčastejším menom, ktoré sa spomína v súvislosti s predsedom Európskej rady, je portugalský expremiér z tábora socialistov António Costa. Socialisti skončili v eurovoľbách na druhom mieste.

Tretí najvyšší počet hlasov získali liberáli, ktorí dúfajú, že v budúcej eurokomisii získajú post pre zahraničné vzťahy a v tomto kontexte európske médiá špekulujú o estónskej premiérke Kaji Kallas, ktorá sa začiatkom tohto roka vzdala kandidatúry na post generálnej tajomníčky NATO.

Všetko však môže byť po pondelňajších večerných alebo nočných rokovaniach inak a nie sú vylúčené ani prekvapenia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie