Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mini falafely s tahini omáčkou. Lahodná a zdravá pochúťka

Falafely sú obľúbeným jedlom z Blízkeho východu, ktoré sa stalo populárnym po celom svete. Sú vyrobené z cíceru, byliniek a korenín, a potom sú smažené do chrumkava. Tieto lahodné a výživné guľôčky sú ideálne na vegetariánske a vegánske jedlá, a často sa podávajú v pita chlebe, s rôznymi omáčkami a zeleninou. Mini falafely sú ešte […]
Menej ako 1 min. min.

Falafely sú obľúbeným jedlom z Blízkeho východu, ktoré sa stalo populárnym po celom svete. Sú vyrobené z cíceru, byliniek a korenín, a potom sú smažené do chrumkava. Tieto lahodné a výživné guľôčky sú ideálne na vegetariánske a vegánske jedlá, a často sa podávajú v pita chlebe, s rôznymi omáčkami a zeleninou. Mini falafely sú ešte všestrannejšie – sú skvelé ako občerstvenie, príloha alebo hlavné jedlo.

Tahini omáčka, vyrobená zo sezamovej pasty, citrónovej šťavy, cesnaku a vody, je dokonalým doplnkom k falafelom. Je krémová, hladká a dodáva jemne orieškovú chuť, ktorá sa skvele kombinuje s chrumkavými falafelmi.

Falafely sú nielen chutné, ale aj zdravé. Cícer je bohatý na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, čo robí falafely výživným pokrmom. Pridanie čerstvých byliniek, ako je koriander a petržlen, a korenín, ako je kmín a koriander, dodáva falafelom nádhernú arómu a chuť.

Mini falafely s tahini omáčkou recept

Ingrediencie

Na falafely

1 šálka sušeného cíceru (namočeného vo vode cez noc)

1 malá cibuľa (nasekaná)

3 strúčiky cesnaku

1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra

1/4 šálky nasekaného čerstvého petržlenu

1 lyžička mletej rasce

1 lyžička mletého koriandra

1/2 lyžičky sódy bikarbóny

1 lyžička soli

2-3 lyžice hladkej múky alebo cícerovej múky

Rastlinný olej na smaženie

Na tahini omáčku

1/2 šálky tahini (sezamovej pasty)

1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy

1-2 strúčiky cesnaku (pretlačené)

1/4 šálky vody (alebo viac podľa potreby na zriedenie)

Soľ podľa chuti

Postup

Namočený cícer sceďte a opláchnite. Dajte ho do kuchynského robota spolu s cibuľou, cesnakom, koriandrom, petržlenom, rascou, koriandrom, sódou bikarbónou a soľou. Miešajte, kým zmes nie je jemne mletá, ale nie úplne hladká. Preneste zmes do misky a pridajte múku. Dobre premiešajte, aby ste dosiahli hustú zmes, ktorá sa dá tvarovať. Zakryte a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

Z vychladenej zmesi vytvarujte malé guľôčky veľkosti orecha. Uistite sa, že sú pevne stlačené, aby sa pri smažení nerozpadli.

V hlbokom hrnci alebo panvici zohrejte rastlinný olej na stredne vysokú teplotu. Falafely smažte v dávkach, aby ste predišli preplneniu panvice, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé, približne 3-4 minúty na každú stranu. Hotové falafely preložte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.

V miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a soľ. Postupne pridávajte vodu, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Mala by byť hladká a krémová.

Podávajte mini falafely teplé s tahini omáčkou. Môžete ich podávať na tanieri s pita chlebom, nakrájanou zeleninou (uhorky, paradajky, šalát) a ďalšími prílohami podľa chuti.

Mini falafely s tahini omáčkou otázky a odpovede

Môžem použiť konzervovaný cícer namiesto sušeného?

Sušený cícer je lepší na prípravu falafelov, pretože sa po namočení lepšie spája. Konzervovaný cícer je príliš mäkký a falafely by sa mohli rozpadnúť. Ak použijete konzervovaný cícer, pridajte viac múky na dosiahnutie správnej konzistencie.

Môžem falafely piecť namiesto smaženia?

Áno, falafely môžete piecť v rúre. Predhrejte rúru na 200°C, falafely pokvapkajte olejom a pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé, pričom ich v polovici pečenia otočte.

Ako skladovať zvyšky falafelov?

Zvyšky falafelov môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe až 3 dni. Pred podávaním ich môžete ohriať v rúre alebo mikrovlnke.

Môžem falafely zmraziť?

Áno, falafely môžete zmraziť. Nechajte ich úplne vychladnúť, potom ich uložte do mraziacich vreciek alebo nádob a zamrazte. Pred podávaním ich rozmrazte a ohrejte v rúre alebo na panvici.

Môžem do falafelov pridať iné bylinky a koreniny?

Áno, falafely sú veľmi flexibilné. Môžete pridať rôzne bylinky, ako je mäta alebo bazalka, a koreniny, ako je šafran alebo kajenské korenie, aby ste získali rôzne chute.

Aká je ideálna konzistencia tahini omáčky?

Tahini omáčka by mala byť hladká a krémová, ale nie príliš hustá ani príliš riedka. Pridávaním vody postupne dosiahnete požadovanú konzistenciu. Ak omáčka zhustne pri skladovaní, jednoducho pridajte trochu viac vody a premiešajte.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Mini falafely s tahini omáčkou. Lahodná a zdravá pochúťka je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie