Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR pripravil nový zákon o vzdelávaní dospelých, nazývaný zákon o celoživotnom vzdelávaní

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVM) SR pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých, nazývaný zákon o celoživotnom vzdelávaní. Jeho cieľom je uľahčiť prístup k vzdelávaniu ľuďom v každom veku, poskytnúť druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu, a zároveň vytvoriť zrozumiteľný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval […]
Menej ako 1 min. min.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVM) SR pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých, nazývaný zákon o celoživotnom vzdelávaní.

Jeho cieľom je uľahčiť prístup k vzdelávaniu ľuďom v každom veku, poskytnúť druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu, a zároveň vytvoriť zrozumiteľný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Návrh zákona prináša štyri podstatné zmeny v oblasti vzdelávania dospelých. Jednou z nich je zavedenie pojmu profesionálnej kvalifikácie, ktorá by nahradila zastaraný systém čiastočných a úplných kvalifikácií, ktoré už nezodpovedajú súčasným požiadavkám trhu práce. Zároveň sa má zjednodušiť typológia kvalifikácií uznávaných na Slovensku a zaviesť nové systémové prvky uznávania kvalifikácií na základe vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou.

Ďalšou zmenou má byť motivácia pre účasť na vzdelávaní dospelých prostredníctvom zavedenia individuálnych vzdelávacích účtov. Tieto účty by umožnili záujemcom vzdelávať sa v oblasti základných zručností, kľúčových kompetencií alebo v oblasti záujmového vzdelávania, prípadne využívať služby kariérového poradenstva. V rámci dvojročnej pilotnej prevádzky by mal štát prispieť 5000 ľuďom sumou 200 eur.

Tretou navrhovanou zmenou je vznik tréningových centier popri stredných odborných školách, ktoré by mali pomôcť získať najmä remeselné zručnosti a byť určené pre tých, ktorí nemajú nižšie stredné vzdelanie alebo boli dlhšie mimo vzdelávacieho systému.

Nová legislatíva má tiež zaviesť systém overovania vzdelávacích výstupov a certifikáciu inštitúcií poskytujúcich vzdelávanie dospelých. Tieto organizácie budú môcť poskytovať vzdelávacie programy, ktorých účastníci získajú tzv. mikroosvedčenia.

Návrh zákona bude predložený do pripomienkového konania a ak ho Národná rada SR schváli, zmeny budú platiť od 1. januára 2025.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie