Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Minoritní akcionář: Zestátnění ČEZ závisí na stavbě jaderných bloků. Vyplatí se investovat?

Horáček zdůraznil, že výstavba jaderných bloků je masivní investice i pro energetický gigant ČEZ. „Zestátnění společnosti souvisí s rozhodnutím vlády, jak se k tomuto kroku postaví,“ pronesl akcionář s tím, že posilování „jádra“ je skvělá příležitost. K TÉMATU: Green Deal realizovat musíme, tvrdí Nerudová. Teď bychom se měli zajímat, jak bude financován „V případě jednoho bloku […]
Menej ako 1 min. min.

Horáček zdůraznil, že výstavba jaderných bloků je masivní investice i pro energetický gigant ČEZ. „Zestátnění společnosti souvisí s rozhodnutím vlády, jak se k tomuto kroku postaví,“ pronesl akcionář s tím, že posilování „jádra“ je skvělá příležitost.

K TÉMATU: Green Deal realizovat musíme, tvrdí Nerudová. Teď bychom se měli zajímat, jak bude financován

„V případě jednoho bloku by k plnohodnotnému zestátnění nemuselo dojít. Jestliže jich ale bude víc, model financování nebude replikovatelný, jak uznal i ředitel společnosti (ČEZ) Daniel Beneš. V jaké míře by takový zásah ze strany státu byl, není snadné odhadnout,“ pronesl Horáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Kovandy by v tomto ohledu bylo pro ČEZ výhodnější vytěsnit minoritní akcionáře. „Vláda už v této věci moc konat nechce. Případné financování jaderných bloků je ale ve hvězdách. Ministr Vít Rakušan (STAN) se na jedné z debat prořekl, že by to kabinet chtěl stihnout do konce mandátu, tedy popasovat se s minoritními akcionáři,“ pronesl ekonom.

„Těžko říct, zda je to zvládnutelné, protože se jedná o citlivé předvolební téma. Nevím, jestli bude chtít vláda píchat do tohoto vosího hnízda,“ podotkl.

Situace okolo ČEZ prý není z hlediska akcií příznivá. „Analytici očekávají v následujících 12 měsících propad. Zatímco nyní se jedna akcie pohybuje okolo 940 korun, po této době by mělo jít o částku 850 až 800 korun,“ zhodnotil Kovanda a současně připomněl, že z dlouhodobého hlediska tyto predikce nepředstavují nic závazného.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výpověď bez udání důvodů nedopustím, řekl Jurečka Trh práce prý potřebuje jiná zlepšení

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie