Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Místo učňáků mají být všeobecná lycea. Chceme nerozčílit ambiciózní rodiče, míní expert

„Snažíme se zuby nehty vymyslet školu, která nerozčílí ambiciózní rodiče, kteří si zakládají na tom, že jejich dítě chodí na gymnázium. Pro ty, kteří chtějí všeobecně vzdělávací školu, i stejně kvalitní, by mohlo být právě všeobecné lyceum,“ řekl deníku analytik výzkumné organizace PAQ Research Jan Zeman. ČTĚTE TAKÉ: Obce mají zajistit místa ve školkách pro tříleté […]
Menej ako 1 min. min.

„Snažíme se zuby nehty vymyslet školu, která nerozčílí ambiciózní rodiče, kteří si zakládají na tom, že jejich dítě chodí na gymnázium. Pro ty, kteří chtějí všeobecně vzdělávací školu, i stejně kvalitní, by mohlo být právě všeobecné lyceum,“ řekl deníku analytik výzkumné organizace PAQ Research Jan Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Obce mají zajistit místa ve školkách pro tříleté i dvouleté děti. Pokud neuspějí, budou platit

Všeobecná lycea by měla nabízet v prvních dvou letech všeobecné vzdělání, ve vyšších ročnících by si pak studenti mohli zaměření zvolit. Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) by si žáci mohli vybrat třeba technické či ekonomicko-společenské zaměření nebo profesní modul, který bude odpovídat průmyslové škole či učebnímu oboru. Nantl míní, že by poté mohli pokračovat buď na vysokou školu, nebo si už při studiu dodělat kvalifikaci ve vybraném oboru. V současné době si lze kvalifikaci doplnit po ukončení školy.

Zeman se ale obává toho, že o všeobecná lycea nebude zájem. „Záleží na tom, jaké bude zakončení školy a jestli by žáci měli zájem o obor, který by byl vlastně přípravou na řemeslo,“ uvedl. Podle některých odborníků by také mohl být problém sehnat například pro technická lycea učitele, kterých je i nyní nedostatek.

Bek již dříve řekl, že lycea by měla vznikat na místě dnešních učňovských oborů. „Ve všech krajích máme studijní nebo učební obory, o které není dostatečný zájem, a musíme vést debatu o tom, jak tyto kapacity lépe využít,“ sdělil.

Ministerstvo školství loni uvedlo, že chce snížit nabídku středoškolských oborů ze současných 283 na desítky. Podle dřívějšího Nantlova vyjádření by jich mohlo být 40. Návrh nařízení vlády o nové oborové soustavě středních škol by podle něj měl být hotový do poloviny letošního roku. O potřebě úprav vzdělávacích programů se mluví zhruba od roku 2016.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svléknout dítě na fotografii je otázkou pár sekund. Odbornice popsala možná rizika AI

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie