Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mladí Slováci to na finále nedotiahli, podľahli Američanom. Čaká ich zápas o bronz

Slovenskí hokejisti do 18 rokov budú hrať na MS vo Fínsku o bronz. V sobotnom semifinále prehrali s tímom USA jednoznačne 2:7, keď ich góly zaznamenali Adam Nemec a Tomáš Chrenko. V nedeľu nastúpia o 13.00 h na zápas o 3. miesto proti zdolanému z druhého semifinále medzi Švédskom a Kanadou. Slováci držali krok s […]
Menej ako 1 min. min.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov budú hrať na MS vo Fínsku o bronz. V sobotnom semifinále prehrali s tímom USA jednoznačne 2:7, keď ich góly zaznamenali Adam Nemec a Tomáš Chrenko. V nedeľu nastúpia o 13.00 h na zápas o 3. miesto proti zdolanému z druhého semifinále medzi Švédskom a Kanadou.

Slováci držali krok s Američanmi len v prvej tretine, po ktorej bol stav 1:2. V ďalších dvoch častiach obhajca titulu pridal ďalších päť gólov a uspel v trinástom stretnutí v rade na MS, keď naposledy prehral vo finále 2022 so Švédmi 4:6.

Útočník James Hagens dosiahol v sobotu tri asistencie a má na svojom konte už 22 bodov (9+13). Vďaka tomu prekonal rekord v počte bodov na jednom šampionáte, ktorý držal Rus Nikita Kučerov z roku 2011 (21, 11+10). Hagensa čaká v nedeľu ešte finálový duel.

V semifinále druhýkrát za sebou

Mladí Slováci postúpili medzi elitné kvarteto na svetovom šampionáte osemnásťročných druhýkrát za sebou. Vlani na šampionáte vo Švajčiarsku obsadili štvrté miesto, keď prehrali s Kanaďanmi v súboji o 3. miesto 3:4 po predĺžení. Ich maximom na MS “18” je striebro z roku 2003 v Jaroslavli, v zbierke majú aj bronz z MS 1999 v nemeckých mestách Füssen a Kaufbeuren.

Ocenenie pre trojicu najlepších hráčov slovenského tímu na šampionáte si po zápase prevzali obranca Luka Radivojevič, útočníci Tobias Tomík a Tomáš Pobežal, ktorý je kapitán mužstva.

MS do 18 rokov – semifinále /Espoo/:
USA – SLOVENSKO 7:2 (2:1, 3:0, 2:1)

Góly: 4. Stiga (Hensler, Hagens), 13. Eiserman (Plante, Hagens), 23. Plante (Laurilla, Bednarik), 30. Hutson (Hagens, Ziemer), 35. Skahan (Mooney, Humphreys), 41. Eiserman (Plante, Hutson), 52. Plante (Mooney, Emery) – 13. Nemec (Pitka, Chrenko), 60. Chrenko (Maruna). Rozhodovali: Österberg (Švéd.), Gour (Kan.) – Bedard (Kan.), Strömberg (Švéd.), vylúčení: 8:6 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 2665 divákov.
USA: Kempf (47. Parsons) – Emery, Hutson, Hensler, Skahan, Rheaume-Mullen, Laurilla, Whipple – Ziemer, Hagens, Stiga – Plante, Bednarik, Eiserman – Mooney, Humphreys, Connelly – Vansagi, Baker, McMorrow – Van Vliet
SR: Lenďák (30. Haronik) – Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Zubek, Kalman – Tomík, Pobežal, Straka – Chrenko, Pitka, Nemec – Chovan, Šatan, Svrček – Liščinský, Vrtiel, Maruna

Američania si vypracovali obrovskú šancu už v úvode, ale Hagensov pokus zneškodnil Lenďák. Favorit sa presadil prvýkrát v 4. minúte, Hensler vystrelil od modrej čiary a Stiga dorážkou z bekhendu dostal puk do siete. Zámorský tím pokračoval tlakom aj v ďalšom priebehu. Po faule McMorrowa si Slováci zahrali presilovú hru, no napriek viacerým strelám výrazne neohrozili Kempfa.

V polovici prvej časti hrali početnú výhodu aj Američania a okamžite ju využil Eiserman zakončením do odkrytej brány. Zverenci Dendisa však odpovedali už po 40 sekundách, Pitkovu strelu Kempf len vyrazil pred seba a Nemec z dorážky znížil na 1:2. Slováci držali v prvej tretine s favoritom krok (12:13 na strely).

Štart druhej tretiny vyšiel Američanom a po necelých troch minútach Plante zakončením z prvej upravil na 3:1. V polovicu duelu bol už trojgólový rozdiel, keď Hutson skóroval počas presilovej hry.

Slováci po inkasovanom góle urobili zmenu v bránkovisku, Haronik nahradil Lenďáka. V 34. minúte mohol Vrtiel znížiť, uvoľnil sa medzi kruhmi, ale zakončil len do stredu bránky. Na druhej strane si nakorčuľoval z druhej vlny Skahan a strelou pod výražačku poslal svoj tím už do vedenia 5:1.

Američania na začiatku tretieho dejstva dohrávali presilovú hru a Eiserman druhým gólom v stretnutí, opäť v presilovke, navýšil na 6:1. Favorit mohol skórovať aj v oslabení, no v dvoch veľkých príležitostiach zlyhal v koncovke. V 52. minúte Plante upravil na 7:1.

Krátko na to boli blízko ku gólu aj Slováci, Chrenko však trafil žŕdku. Útočníkovi druhej formácie to však vyšlo 42 sekúnd pred koncom tretej časti – 2:7.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie