Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mletý ľan je ako peeling na črevá. Pridajte ho do svojho jedálnička a uvidíte výsledky

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gcafotografia). Ľan alebo ľanové semienko je cenené pre svoje početné zdravotné benefity. Je dostupný v bylinkárňach a lekárňach v celku alebo mletej forme. Ktorý z nich je lepšie zvoliť a prečo? Prečo je mletý ľan taký zdravý? V črevách dokáže zázraky. Foto: shutterstock/gcafotografia Prečo je mletý ľan lepší ako […]
Menej ako 1 min. min.

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gcafotografia).

Ľan alebo ľanové semienko je cenené pre svoje početné zdravotné benefity. Je dostupný v bylinkárňach a lekárňach v celku alebo mletej forme. Ktorý z nich je lepšie zvoliť a prečo?

Prečo je mletý ľan taký zdravý? V črevách dokáže zázraky.
Foto: shutterstock/gcafotografia

Prečo je mletý ľan lepší ako celý?

Vlastnosti ľanového semena sú v ľudovom liečiteľstve známe už dlho. Pitie nálevu z týchto nenápadných zŕn je účinné aj dnes. V priebehu rokov sa však zistilo, že formu semena a spôsob varenia možno zmeniť, aby fungovalo ešte lepšie.

Celé ľanové semienka môžu prejsť tráviacim systémom nezmenené, čo obmedzuje zdravotné prínosy. Mletý ľan sa dá ľahšie pridať do rôznych potravín, ako sú smoothies, jogurty, šaláty, ovsené vločky a chlieb, vďaka čomu je praktickejší na každodenné použitie.

Ľanové semienko v tejto forme má tiež prirodzené zahusťovacie vlastnosti, takže ho možno použiť ako náhradu vajec vo vegánskych receptoch a ako prírodné zahusťovadlo do polievok, omáčok a dresingov.

Čo skrýva pod šupkou?

Mletý ľan je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu, reguluje pohyby čriev a môže pomôcť udržať si zdravú váhu. Črevá väčšinou výborne reagujú na mletý ľan, čo má pozitívny vplyv na ich peristaltiku.

Rozpustná vláknina v ľanových semienkach pôsobí ako prebiotikum, podporuje rast prospešných črevných baktérií a zdravá črevná mikroflóra je kľúčová pre správne fungovanie tráviaceho systému a celkové zdravie.

Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a môžu pomôcť znížiť zápal, a je jedným z najbohatších zdrojov lignanov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu podporovať hormonálne zdravie.

Celé ľanové semienka môžu prejsť tráviacim systémom nezmenené, čo obmedzuje zdravotné prínosy.
Foto: shutterstock/Shariel

Lignany a omega-3 mastné kyseliny majú navyše protizápalové vlastnosti. Môžu pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte, čo je prospešné pre ľudí so zápalovými ochoreniami čriev, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Je tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre stavbu a opravu tkanív. Dôležité je, že infúzia ľanového semena má ochranné vlastnosti pre gastrointestinálnu sliznicu. Dokáže vytvoriť ochranný povlak, ktorý upokojí podráždenie a zápal, čo je prospešné pre ľudí so žalúdočnými vredmi alebo prekyslením organizmu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto deti majú väčší mozog ako ich rovesníci. Vedci objavili ešte niečo iné

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

The post Mletý ľan je ako peeling na črevá. Pridajte ho do svojho jedálnička a uvidíte výsledky appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie