Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mliečna ryža nielen pre deti. Rýchly recept na ryžový puding

Ryžový puding je jedným z tých klasických dezertov, ktoré nám pripomínajú domov a detstvo. Jeho jemná, krémová konzistencia a sladká chuť sú ideálne na ukončenie akéhokoľvek jedla. Tento jednoduchý, no pritom elegantný dezert má bohatú históriu a je obľúbený v mnohých kultúrach po celom svete. V niektorých krajinách sa ryžový puding pripravuje ako sladký dezert, […]
Menej ako 1 min. min.

Ryžový puding je jedným z tých klasických dezertov, ktoré nám pripomínajú domov a detstvo. Jeho jemná, krémová konzistencia a sladká chuť sú ideálne na ukončenie akéhokoľvek jedla. Tento jednoduchý, no pritom elegantný dezert má bohatú históriu a je obľúbený v mnohých kultúrach po celom svete.

V niektorých krajinách sa ryžový puding pripravuje ako sladký dezert, zatiaľ čo v iných ho podávajú ako raňajky či popoludňajšiu pochúťku. Jeho príprava je relatívne jednoduchá a ingrediencie sú bežne dostupné, čo z neho robí skvelú voľbu pre každého, kto chce pripraviť niečo lahodné a výživné.

Ryžový puding je skvelý aj vďaka svojej univerzálnosti. Môžete ho podávať teplý alebo studený, a je len na vás, aké prísady pridáte, aby ste ho prispôsobili svojim chuťovým preferenciám. Hrozienka, škorica, vanilka alebo dokonca trochu čokolády môžu tento dezert ešte viac obohatiť a urobiť ho nezabudnuteľným.

Jednou z najväčších výhod ryžového pudingu je jeho jednoduchá príprava. Ak máte doma základné suroviny ako ryžu, mlieko, cukor a vanilku, máte všetko potrebné na prípravu tohto lahodného dezertu. Navyše, ak máte zvyšky uvarenej ryže z predchádzajúceho jedla, môžete ich jednoducho využiť na prípravu pudingu, čím znížite plytvanie potravinami.

Príprava ryžového pudingu je nielen jednoduchá, ale aj zábavná. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas v kuchyni so svojimi blízkymi, či už ide o deti, ktoré sa radi zapoja do miešania a ochutnávania, alebo o priateľov, ktorí ocenia vaše kulinárske umenie.

Ryžový puding recept

Ingrediencie

1 šálka surovej krátkozrnnej alebo dlhozrnnej bielej ryže, alebo 3 šálky uvarenej ryže

3 až 4 šálky mlieka (mliečne alebo nesladené rastlinné mlieko)

1/3 šálky kryštálového cukru, prípadne viac podľa chuti

štipka soli

1/2 vanilkového struku, alebo 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkového pasty

1 polievková lyžica masla (voliteľné)

Prípadné prísady: 1/2 šálky hrozienok, 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice

Postup

Zmerajte si ryžu a mlieko. Do veľkého hrnca dajte 1 šálku surovej ryže alebo 3 šálky uvarenej ryže. Pridajte 4 šálky mlieka pre surovú ryžu alebo 3 šálky mlieka pre uvarenú ryžu.

Pridajte 1/3 šálky kryštálového cukru a štipku soli. Ak používate vanilkový struk, rozrežte ho a vyškrabte semená. Semená aj struk pridajte do hrnca. Ak používate vanilkový extrakt alebo pastu, pridajte 1 a 1/2 čajovej lyžičky. Pridajte akékoľvek ďalšie prísady, ako sú hrozienka alebo mletá škorica, podľa vášho vkusu.

Zmes priveďte k varu na stredne vysokom ohni, pričom často miešajte aj cez dno hrnca drevenou lyžicou alebo gumovou stierkou, aby sa ryža neprilepila.

Znížte teplotu na minimum a varte nezakryté, občas premiešajte, kým ryža nie je veľmi mäkká a zmes nezačne hustnúť. Pre surovú ryžu to trvá asi 20 až 22 minút, pre uvarenú ryžu asi 10 až 12 minút.

Odstráňte hrniec z ohňa a pridajte 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (ak ste nepoužili vanilkový struk) a 1 polievkovú lyžicu masla (ak používate). Miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Ak ste použili vanilkový struk, vyberte ho z pudingu.

Ryžový puding bude pri chladení naďalej hustnúť. Ak je príliš hustý, pridajte trochu mlieka na zriedenie. Puding môžete podávať teplý alebo studený.

Ryžový puding otázky a odpovede

Aký druh ryže je najlepší na ryžový puding?

Najlepší druh ryže na ryžový puding je krátkozrnná biela ryža, ktorá má vyšší obsah škrobu a dodáva pudingu krémovú textúru. Môžete však použiť aj dlhozrnnú bielu ryžu alebo dokonca hnedú ryžu pre zdravšiu alternatívu.

Môžem použiť rastlinné mlieko namiesto kravského mlieka?

Áno, môžete použiť nesladené rastlinné mlieko, ako je mandľové, sójové, ovsené alebo kokosové mlieko. Rastlinné mlieko dodá pudingu trochu inú chuť, ale stále bude chutný.

Ako skladovať zvyšný ryžový puding?

Zvyšný ryžový puding skladujte v uzavretej nádobe v chladničke. Spotrebujte ho do 3-4 dní. Pred podávaním ho môžete ohriať na sporáku alebo v mikrovlnke, prípadne pridať trochu mlieka na zriedenie.

Môžem pridať iné prísady do ryžového pudingu?

Áno, do ryžového pudingu môžete pridať rôzne prísady podľa chuti, ako sú hrozienka, sušené ovocie, orechy, čokoládové kúsky alebo rôzne koreniny ako škorica, muškátový oriešok alebo kardamón.

Ako dosiahnuť, aby bol puding sladší?

Ak chcete, aby bol puding sladší, môžete pridať viac cukru podľa chuti. Cukor môžete pridať počas varenia alebo na konci, keď už je puding hotový. Dôležité je ochutnať a upraviť sladkosť podľa svojich preferencií.

Prečo sa môj ryžový puding pripálil na dne hrnca?

Ryžový puding sa môže pripáliť, ak sa nevarí na dostatočne nízkej teplote alebo ak sa nedostatočne mieša. Uistite sa, že varíte puding na miernom ohni a často miešajte, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca.

Ako dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu?

Pre krémovejšiu konzistenciu používajte krátkozrnnú ryžu a dostatočné množstvo mlieka. Ak je puding príliš hustý, môžete pridať viac mlieka, či už počas varenia alebo po dokončení.

Môžem pripraviť ryžový puding vopred?

Áno, ryžový puding môžete pripraviť vopred a skladovať ho v chladničke. Pri servírovaní ho môžete podávať studený alebo ho jemne ohriať. Ak je puding príliš hustý, pridajte trochu mlieka na zriedenie.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Mliečna ryža nielen pre deti. Rýchly recept na ryžový puding je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie