Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mnoho sezónnych záhradkárov pestuje sadenice paradajok nesprávne: Pamätajte na tieto hlavné chyby

Pestovanie paradajok je obľúbenou aktivitou mnohých sezónnych záhradkárov. Bohužiaľ, mnoho z nich pri pestovaní sadeníc paradajok robí základné chyby, ktoré môžu viesť k menej úspešnej úrode alebo dokonca k úplnému neúspechu. Paradajky sú jednou z najpopulárnejších zelenín v záhradkách po celom svete. Či už ich pestujete pre ich šťavnatosť, ktorá oživí každý letný šalát alebo […]
Menej ako 1 min. min.

Pestovanie paradajok je obľúbenou aktivitou mnohých sezónnych záhradkárov. Bohužiaľ, mnoho z nich pri pestovaní sadeníc paradajok robí základné chyby, ktoré môžu viesť k menej úspešnej úrode alebo dokonca k úplnému neúspechu.

Paradajky sú jednou z najpopulárnejších zelenín v záhradkách po celom svete. Či už ich pestujete pre ich šťavnatosť, ktorá oživí každý letný šalát alebo pre ich bohatú chuť, ktorá vynikne v domácich omáčkach, paradajky sú skutočnou radosťou pre každého záhradkára.

Nedostatočné svetlo

Sadenice paradajok potrebujú dostatok svetla pre zdravý rast. Mnoho záhradkárov začína svoje sadenice pestovať vo vnútri domu alebo v skleníku, kde nemusí mať dostatok prirodzeného svetla.

Keď sadenice nedostávajú minimálne 6-8 hodín priameho slnečného svetla denne, môžu začať rásť slabo a skôr sa vyťahujú, než zahusťujú.

Zaistite, že vaše sadenice majú dostatok svetla. Ak pestujete sadenice vo vnútri, umiestnite ich do blízkosti okna, ktoré smeruje na juh, alebo použite kvalitné rastlinné svetlo.

Uistite sa, že svetlo je dostatočne blízko nad sadenicami, ideálne len niekoľko centimetrov nad vrcholmi rastlín.

Prelievanie

Ďalšou bežnou chybou je prelievanie sadeníc. Paradajky preferujú vlhkú, ale dobre odvodnenú pôdu. Príliš mokrá pôda môže spôsobiť hnilobu koreňov a ďalšie problémy, ako je napadnutie plesní.

Zalievajte sadenice opatrne. Pôda by mala byť vlhká, ale nikdy nie mokrá. Najlepšie je zalievať rastliny odspodu, napríklad pomocou podmisky. To povzbudí korene, aby rástli dole, a zároveň zníži riziko ochorenia listov, ktoré môžu vzniknúť pri zalievaní zhora.

Nedostatočná alebo prehnaná výživa

Sadenice paradajok potrebujú správne množstvo živín pre optimálny rast, ale ich prebytok alebo nedostatok môže byť škodlivý. Napríklad príliš veľa dusíka môže viesť k bujným, zeleným listom na úkor tvorby plodov.

Použite vyvážené hnojivo, ktoré je špeciálne formulované na pestovanie paradajok. Aplikujte hnojivo podľa odporúčania výrobcu a sledujte reakciu sadeníc. Pokiaľ vyzerajú slabo alebo majú svetlé listy, môže to byť znakom nedostatku živín.

Predčasné vysádzanie von

Vysadzovanie sadeníc von príliš skoro je častou chybou, ktorá môže viesť k poškodeniu alebo smrti rastlín kvôli náhlym mrazíkom alebo nízkym teplotám.

Pred vysadením sadeníc von je dôležité, aby boli riadne otužované. Začnite tým, že sadenice postupne vystavujte vonkajšiemu prostrediu, najskôr len na krátke obdobie a postupne zvyšujte čas, ktorý trávi vonku. Uistite sa, že nebezpečenstvo mrazov už pominulo, než sadenice trvalo presuniete von.

Nedostatočná prevencia proti škodcom a chorobám

Paradajky sú náchylné na množstvo škodcov a chorôb. Ignorovanie preventívnych opatrení môže viesť k rozšíreniu škodlivých organizmov, čo môže zničiť celú úrodu.

Pravidelne kontrolujte sadenice na prítomnosť škodcov a známky chorôb. Používajte organické pesticídy a fungicídy, ak je to potrebné, a vždy sa snažte o zdravé, vyvážené prostredie, ktoré prirodzene obmedzuje škodcov a choroby.

Rotácia plodín a odstránenie infikovaných rastlín tiež pomáha v prevencii.

Pestovanie paradajok môže byť veľmi odmeňujúce, ak sa vyhnete základným chybám v starostlivosti o sadenice. S pravými znalosťami a trochou starostlivosti môžete vychovať zdravé rastliny, ktoré vám poskytnú bohatú úrodu chutných paradajok.

Pamätajte, že každá rastlina je jedinečná, a čo funguje pre jednu, nemusí nutne fungovať pre všetkých.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

The post Mnoho sezónnych záhradkárov pestuje sadenice paradajok nesprávne: Pamätajte na tieto hlavné chyby appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie