Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mobily ničí mladým lidem duševní zdraví. Omezte je jako tabák, vyzývá expertka z WHO

S přibývajícími důkazy o tom, že problematické hraní her a chování na sociálních sítích je mezi dospívajícími v Evropě na vzestupu, by se země měly inspirovat jinými oblastmi veřejného zdraví, kde legislativa pomohla řešit potenciálně škodlivé návyky – například tabákovými zákony, uvedla pro web Politico ředitelka Oddělení zdravotních politik a systémů v jednotlivých zemích Světové […]
Menej ako 1 min. min.

S přibývajícími důkazy o tom, že problematické hraní her a chování na sociálních sítích je mezi dospívajícími v Evropě na vzestupu, by se země měly inspirovat jinými oblastmi veřejného zdraví, kde legislativa pomohla řešit potenciálně škodlivé návyky – například tabákovými zákony, uvedla pro web Politico ředitelka Oddělení zdravotních politik a systémů v jednotlivých zemích Světové zdravotnické organizace Natasha Azzopardi Muscatová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překonáním rakoviny prsu to nekončí. Ženám může pomoci včasná rehabilitace, mnohé to neví

Podotkla, že opatření zahrnující věková omezení, kontrolované ceny a dokonce i zóny zákazu vstupu fungovala při regulaci tabáku, takže by mohla být brána jako příklad pro omezení škodlivého používání kapesních zařízení, jako jsou chytré telefony.

„Možná bychom se měli zamyslet nad tím, kde je vhodné digitální zařízení používat, a možná je také na čase začít uvažovat o místech, kde by se určitá digitální zařízení neměla používat, podobně jako jsme zakázali kouření v určitých oblastech,“ řekla Muscatová.

Klíčovým prvkem je podle ní zajistit, aby děti a dospívající – bez ohledu na jejich původ, etnickou příslušnost nebo sociální postavení – byli „gramotní, vybavení a zmocnění“. To znamená vybavit je správnými znalostmi, „aby vládly digitálnímu světu a nedovolily, aby digitální svět vládl jim“.

Světová zdravotnická organizace v září zveřejnila studii, podle které mezi dospívajícími v Evropě narůstá problematické a „závislostní“ chování v oblasti her a sociálních médií. Ze zprávy po provedení průzkumu mezi téměř 280 tisíci osobami ve věku 11 až 15 let v Evropě, střední Asii a Kanadě vyplývá, že více než jeden z deseti má problémy s kontrolou používání sociálních médií a pociťuje negativní důsledky.

Dívky uváděly vyšší míru problémů než chlapci, a to 13 procent oproti devíti procentům. Studie také zjistila, že 12 procentům dospívajících hrozí problematické hraní, přičemž u chlapců je zde dvakrát vyšší pravděpodobnost než u dívek. „Stejně jako u všeho ostatního, i u těchto nástrojů platí, že je můžete dobře a efektivně využívat,“ uvedla Muscatová. „Ale musíme být opatrní, protože máme část populace, která uvádí problematické užívání, a víme, že to nakonec může mít vliv na jejich výsledky ve vzdělávání, duševní zdraví a pohodu, produktivitu v zaměstnání,“ podotkla.

Souvislost mezi používáním sociálních médií a duševním zdravím, zejména mezi dospívajícími, získává stále větší pozornost. Začátkem letošního léta přislíbila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová „vůbec první celoevropské šetření dopadu sociálních médií na blaho mladých lidí“.

Podle Muscatové je nezbytné provést inventuru důkazů, ale nelze čekat příliš dlouho. „Důkazy je třeba systematicky shromažďovat a pak zjistit, co pravděpodobně funguje a jaký přístup chceme zvolit,“ řekla. „Je však zcela jasné, že s přijetím opatření a rozhodnutí nemůžeme otálet,“ zdůraznila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku přibývá případů respiračních nemocí. Na vzestupu je covid, brzy zasáhne i chřipka

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie