Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Modernizácia Múzea Andyho Warhola pokračuje podľa plánu. Zrekonštruvaná budova ponúkne viac priestoru a moderných technológií (video+foto)

Vynovené múzeum unikátneho vzhľadu s pochôdznou fasádou, amfiteátrom či bistrom plánuje návštevníkom sprístupniť začiatkom budúceho leta.
Menej ako 1 min. min.

20.8.2024 (SITA.sk) – Rozsiahla modernizácia Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach za viac ako 12,7 milióna eur pokračuje podľa plánu. Stavebnú časť komplexnej rekonštrukcie európsky jedinečnej kultúrnej inštitúcie plánuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) ukončiť do konca tohto roku a následne sa zamerať na interiér a multimediálne prvky.

Vynovené múzeum unikátneho vzhľadu s pochôdznou fasádou, amfiteátrom či bistrom plánuje návštevníkom sprístupniť začiatkom budúceho leta.

Modernizáciu spustili v apríli 2024

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, krajská samospráva spustila generálnu opravu 40-ročnej budovy Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach v apríli minulého roka. Rozpočet prestavby objektu s 250-tonovou oceľovou konštrukciou s výstavnými blackboxmi a strešnou terasou je 12,7 milióna eur.

Kraj ju financuje z vlastných a štátnych zdrojov. Zvnútra bude stavbe dominovať moderný interiér a multimediálne či interaktívne prvky s predpokladaným rozpočtom viac ako dva milióny eur.

„Je to naozaj jedinečný a originálny projekt, ktorý prešiel dlhou prípravou a ktorý s nami a múzeom štyri roky pripravovala Fakulta Umenia technickej univerzity v Košiciach. Teší ma, že už dnes vidíme jasné kontúry nového sídla Warholovho múzea, ktoré bude po našej investičnej akcii nielen reprezentatívne a atraktívne, ale aj moderné a konkurujúce európskym kultúrnym inštitúciám,“ uviedol na pondelkovom kontrolnom dni predseda PSK Milan Majerský.

Otvoriť chcú začiatkom leta 2025

Projekt modernizácie múzea realizujú spoločnosti Swietelsky-Slovakia a GMT projekt. Aktuálne je prestavaných takmer 60 percent vyčlenených financií a ostáva preinvestovať ešte 5,6 milióna eur. Kraj chce stavebnú časť projektu ukončiť do konca roka 2024 a múzeum po renovácii otvoriť začiatkom leta 2025.

„Múzeum má pre svoju jedinečnosť nadregionálny význam a jeho rekonštrukcia zatraktívni jednak tento malý, ale krásny región, ktorý potrebuje impulzy, aby sme sem pritiahli turistov, ale aj celý náš kraj a Slovensko. Je však finančne veľmi náročná, preto neustále rokujeme s ministerstvami a hľadáme aj iné zdroje pre jej finančné krytie,“ dodal predseda PSK.

Po rozsiahlych búracích, zemných a zakladacích prácach realizovaných v roku 2023 sa v tomto roku začalo intenzívne pracovať na zatepľovaní fasády a strechy, výmene rozvodov, montáži okien a oceľovej konštrukcie s osadením výstavných blackboxov. Neskôr sa pristúpilo k rekonštrukcii plynových zariadení a rozvodov vzduchotechniky, či k prácam na hrubej stavbe fontány.

Reprezentant múzea 21. storočia

Aktuálne sú práce sústredené na preložky kanalizácie a vodovodu, výstavbu šachty výťahu, ktorý povedie na strechu a na ďalšie činnosti na oceľovej konštrukcii. Hrubé vonkajšie konštrukcie sú pritom urobené takmer kompletne, ostáva doplniť provizórne zábradlia a prvky, ktoré nie sú statického charakteru.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/20240819_muzeum-a.-warhola_zamborskyymp4.mp4

V záverečnej fáze stavebných prác sa dokončia interiérové prvky ako podlahy, obklady, dlažby, výplňové konštrukcie, podhľady či omietky a na rad príde i vnútorné schodisko.

„Tešíme sa z progresu, ktorý na stavbe vidíme. Nebol ani jeden deň, kedy by bola z nejakého dôvodu prerušená a kedy by sa tu riešil markantný problém. Je to aj vďaka dobrej komunikácii medzi zhotoviteľmi, projekčným tímom a investorom, že všetko ide ako má. Z pohľadu nás múzejníkov vnímame rozsah realizovaných prác a fakt, že tu vznikne priestor, kde budeme môcť napĺňať naše múzejnícke vízie, ako veľkú vec. Múzeum bude vyzerať inak a z nevábnej budovy sa zmení na multifunkčný, multižánrový, interaktívny priestor a na veľkého reprezentanta múzea 21. storočia,“ doplnil riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach Martin Cubjak.

Pribudnú nové ateliéry aj priestory na rôzne účely

V zrekonštruovaných priestoroch vzniknú nové ateliéry, oddychová zóna s bistrom, zrealizujú sa malé dispozičné zmeny v expozíciách a všeobecne sa rozšíria galérie i depozit. Pribudne tiež priestor pre vzdelávacie programy, nové aplikácie audio sprievodcov či multimediálne-interaktívne hardvéry, projekčné, zvukové a holografické prvky.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rekonštrukcia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach (fotografie)

Priechodná fasáda prepojí exteriér s interiérom a aj samotný exteriér múzea bude predstavovať výstavný priestor. Aktivity sa budú usporadúvať na novovybudovanom námestí s fontánou, ale aj na streche s celoročným využitím. Priestor dotvorí terasa, amfiteáter pre 100 ľudí určený na komorné koncerty a premietania aj viaceré blackboxy dovybavené dataprojektormi, ktoré sa inštalovali za účelom konanie workshopov.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bolo založené v roku 1991 ako prvé na svete venované významnej osobnosti A. Warhola, PSK ho zriaďuje od roku 2002. Expozícia pozostáva z dvoch stoviek originálov diel umelca zapožičaných múzeu Nadáciou A. Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku, zo zbierok súkromných zberateľov a z diel, ktoré sú majetkom múzea. Počas prebiehajúcich rekonštrukčných prác sú diela dočasne presťahované a zabezpečené v depozitoch, respektíve sú súčasťou domácich a medzinárodných výstav.

Viac k témam: hovorkyňa PSK, Modernizácia, Múzeum, predseda PSK, PSK Prešovský samosprávny kraj, Rekonštrukcia, Swietelsky-Slovakia spol. s r.o.
Zdroj: SITA.sk – Modernizácia Múzea Andyho Warhola pokračuje podľa plánu. Zrekonštruvaná budova ponúkne viac priestoru a moderných technológií (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie