Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Môj otec týmto kondicionérom hnojí chradnúce tuje a susedia mu závidia. Sú najkrajšie v okolí

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Tuje v záhrade môžu byť krásnou dekoráciou a zároveň poskytovať súkromie. Niekedy však zhnednú a vyschnú, a vtedy musíte rýchlo konať, pretože môžu rýchlo stratiť svoje čaro. Našťastie môj otec presne vie, čo v takejto situácii robiť. Odkedy tuje prihnojuje týmto kondicionérom, všetci susedia mu závidia jeho […]
Menej ako 1 min. min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).

Tuje v záhrade môžu byť krásnou dekoráciou a zároveň poskytovať súkromie. Niekedy však zhnednú a vyschnú, a vtedy musíte rýchlo konať, pretože môžu rýchlo stratiť svoje čaro. Našťastie môj otec presne vie, čo v takejto situácii robiť. Odkedy tuje prihnojuje týmto kondicionérom, všetci susedia mu závidia jeho krásny živý plot.

Tuje v záhrade môžu byť krásnou dekoráciou a zároveň poskytovať súkromie. Niekedy však zhnednú a vyschnú, a vtedy musíte rýchlo konať, pretože môžu rýchlo stratiť svoje čaro.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Tuje sú ihličnaté rastliny z čeľade cyprusovitých. Rýchlo rastú, dobre znášajú strihanie a dajú sa tvarovať rôznymi spôsobmi, vďaka čomu sú ideálne na živé ploty. Napriek ich vysokej odolnosti voči rôznym nepriaznivým podmienkam prostredia sa však často stáva, že chradnú.

Hneď ako si všimnete, že tuje vo vašej záhrade hnednú a usychajú, pokúste sa rýchlo zistiť príčinu a podniknite príslušné kroky na ich záchranu. Najčastejšie ide o nedostatočnú starostlivosť, ale aj keď sú na vine hubové ochorenia alebo škodcovia, môžete svoje kríky obnoviť do perfektnej kondície. Keď svoje tuje niekoľkokrát prihnojíte týmto kondicionérom, určite sa rýchlo zregenerujú a čoskoro budú opäť najkrajšie v okolí.

Prečo tuja vysychá a hnedne? Možno sa o ňu zle staráte

Dôvody, prečo tuja vysychá a hnedne, môžu byť rôzne. Často sa stáva, že tuja začne meniť farbu v dôsledku príliš intenzívneho slnečného žiarenia. Stáva sa tiež, že sú vysadené príliš husto. Nemajú tak prístup k svetlu, takže ich listy (najmä v strednej časti) začnú nadobúdať nezvyčajnú farbu.

Najčastejšie však k tomu vedú chyby v starostlivosti o živý plot. Musíte si uvedomiť, že je veľmi dôležité pravidelne zalievať tuje, najmä koncom jari a v lete, v období sucha, keď by ste im mali dodávať vodu aspoň raz týždenne. Zem okolo nich môžete tiež pokryť borovicovou kôrou, ktorá pomôže kríkom udržať vlhkosť v pôde.

Je veľmi dôležité pravidelne zalievať tuje, najmä koncom jari a v lete.
Foto: shutterstock.com/PawelKacperek

Môj otec týmto kondicionérom hnojí chradnúce tuje. Sú najkrajšie v okolí

Nadmerné hnojenie umelými hnojivami môže tiež viesť k zhnednutiu tuje. Z tohto dôvodu sa oplatí (ale aj z obavy o životné prostredie) obmedziť používanie umelých prípravkov a začať používať prírodné.

Môj otec už roky polieva svoje tuje domácim cesnakovým kondicionérom. Aplikuje ho na zdravé aj mierne odumreté rastliny, ktoré bojujú s hubovým ochorením alebo ich napáda malý počet škodcov, a vždy to zaberie.

Ošúpte 1 hlavičku cesnaku – pretlačte ju cez lis, nasekajte alebo rozdrvte. Potom ho zalejte 2 litrami vody, počkajte jeden deň a tekutinu preceďte. Kondicionér nalejte do fľaše s rozprašovačom a dvakrát denne postriekajte tuje a živý plot opäť ožije. Prírodný postrek bude použiteľný 3 – 4 dni, potom si musíte pripraviť nový.

Cesnakový kondicionér aplikujte na zdravé aj mierne odumreté rastliny.
Foto: shutterstock/Potanna

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako často vysádzať tuje? Dal som na radu svojho starého otca a mám hustý živý plot. Susedia už na mňa nepozerajú

Nevylievajte ju do umývadla, ale zalejte ňou tuje. Stromy budú po zime prospievať a ožijú

The post Môj otec týmto kondicionérom hnojí chradnúce tuje a susedia mu závidia. Sú najkrajšie v okolí appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie