Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mojej paprike sa moc nedarilo. Potom som sa ale pozrel na jej listy a hneď som vedel, kde je problém. Toto si poznačte

Papriky patria medzi obľúbenú zeleninu, ktorú záhradkári často pestujú na svojich záhonoch. Radosť z ich pestovania však môže pokaziť mnoho chorôb a škodcov, ktorí ľahko dokážu zničiť celú úrodu. Spoznajte podľa listov, čo papriku trápi a rýchlo konajte! Môžete tým zachrániť celú rastlinu. Úspešné pestovanie paprík vyžaduje nielen pravidelnú starostlivosť, ale aj starostlivú kontrolu rastlín. […]
Menej ako 1 min. min.

Papriky patria medzi obľúbenú zeleninu, ktorú záhradkári často pestujú na svojich záhonoch. Radosť z ich pestovania však môže pokaziť mnoho chorôb a škodcov, ktorí ľahko dokážu zničiť celú úrodu.

Spoznajte podľa listov, čo papriku trápi a rýchlo konajte! Môžete tým zachrániť celú rastlinu.

Úspešné pestovanie paprík vyžaduje nielen pravidelnú starostlivosť, ale aj starostlivú kontrolu rastlín. Pokiaľ totiž papriku niečo trápi, listy sú často prvými indikátormi vznikajúcich problémov.

Sledovanie zmien na listoch a rýchla reakcia na prípadné choroby a škodcov môže výrazne prispieť k zdravému a silnému rastu vrátane bohatej úrody paprík.

Hnedé škvrny ako známky plesne

Pleseň papriková je veľmi častá choroba, ktorá postihuje najmä listy paprík. Typickými príznakmi sú hnedé škvrny na listoch, ktoré sa postupne zväčšujú, až list úplne odumrie.

Táto pleseň sa šíri najmä pri vysokej vlhkosti a teplotách okolo 20-25 °C. Zaistite preto dostatočné vetranie medzi rastlinami a vyhýbajte sa premokreniu pôdy. Napadnuté listy je dobré tiež odstrániť.

Fusariové vädnutie listov

Fusarium je hubová choroba, ktorá spôsobuje vädnutie rastlín. Listy postupne žltnú, vädnú a nakoniec odumierajú. Táto huba napáda korene rastlín a obmedzuje ich schopnosť prijímať vodu a živiny.

Prevencia zahŕňa použitie odolných odrôd paprík a zaistenie dobrej drenáže pôdy. V prípade napadnutia je dôležité zlikvidovať postihnutú rastlinu, aby sa choroba ďalej nešírila.

Zákerné malé vošky

Medzi najčastejšie škodcov paprík patria vošky, ktoré sa často vyskytujú na spodnej strane listov. Napadnutie voškami sa prejavuje skrútením listov, spomalením rastu rastlín a tvorbou medovice.

Aby ste sa vošiek účinne zbavili, môžete vyskúšať prírodné postreky, alebo do svojej záhrady pozvite užitočný hmyz ako sú lienky a zlatoočky.

Pozor si dajte aj na húsenice

Ďalším častým problémom sú aj húsenice mory kapustovej či kelovej, ktoré sa živia listami paprík. Pokiaľ spozorujete na svojich paprikách ohryznuté listy s výkalmi, prezrite celú rastlinu a prípadné húsenice ihneď odstráňte.

Aby ste im zamedzili opätovnému návratu, prikryte rastlinu ochrannou sieťou, ktorú húsenice neprelezú.

Žltnutie nedostatkom živín

Niekedy za zlým stavom paprík nemusia stáť iba choroby alebo škodcovia. Aj nedostatok živín sa totiž prejavuje zmenou farby listov.

Ak má rastlina nedostatok dusíka, môžete vidieť žltnutie a následné opadávanie listov.

V prípade nedostatku horčíka sa žltnutie zase prejavuje medzi žilkami na listoch. Riešenie spočíva v pravidelnom používaní hnojív s vyváženým obsahom živín podľa potreby rastlín.

The post Mojej paprike sa moc nedarilo. Potom som sa ale pozrel na jej listy a hneď som vedel, kde je problém. Toto si poznačte appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie