Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Moldavská prezidentka podpísala novelu trestného zákona o vlastizrade

Proeurópska moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelok podpísala novelu trestného zákona, ktorá rozširujú ustanovenia o vlastizrade. Súčasnú podobu zákona kritizuje proruská opozícia aj mimovládna Amnesty International. Informuje o tom agentúra Reuters. Novelu zákona schválil minulý týždeň parlament, v ktorom má väčšinu proeurópska Strany akcie a solidarity (PAS). Cieľom je účinne bojovať proti skupinám organizovaného zločinu […]
Menej ako 1 min. min.

Proeurópska moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelok podpísala novelu trestného zákona, ktorá rozširujú ustanovenia o vlastizrade. Súčasnú podobu zákona kritizuje proruská opozícia aj mimovládna Amnesty International. Informuje o tom agentúra Reuters.

Novelu zákona schválil minulý týždeň parlament, v ktorom má väčšinu proeurópska Strany akcie a solidarity (PAS). Cieľom je účinne bojovať proti skupinám organizovaného zločinu a pokusom o vnútropolitickú destabilizáciu.

Podľa kritikov však nový zákon môže ohrozovať slobodu prejavu a prácu novinárov pred októbrovými prezidentskými voľbami a referendom o vstupe do Európskej únie.

Jedenásť krajín EÚ žiada otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom

“To znamená, že ak vznesiete akúkoľvek námietku, môžete ísť do väzenia,” povedal Alexej Lungu z proruského opozičného bloku, ktorý vedie kampaň pod heslom “Nie EÚ”.

Podľa Vlada Battinceu zo Socialistickej strany naklonenej Moskve zákon “vytvára novú formu boja proti ľuďom, stranám a politikom s iným názorom. Toto je útok na pluralizmus.”

Zmeny sa týkajú ustanovení o vlastizrade v čase mieru predtým obmedzené na vojnový stav, predĺženie trestov odňatia slobody a odstránenie požiadavky, že konanie musí priamo poškodiť štát. Vytvárajú tiež novú kategóriu trestnej činnosti v prípade napomáhania nepriateľskému štátu.

Výkonný riaditeľ Amnesty International v Moldavsku Veaceslav Tofan vo vyhlásení vydanom minulý mesiac vyzval prezidentku Maiu Sanduovú nepodpísať zákon. “Rozšírená definícia vlastizrady je vágna a dá sa zneužívať, čo predstavuje osobitnú hrozbu pre právo na slobodu prejavu,” povedal Tofan.

Vplyvové operácie Moskvy namiesto vojenskej hrozby. USA chcú Moldavsku poskytnúť pomoc

Podľa neho sa to dá zneužiť pod zámienkou zlého zahraničného vplyvu proti politickým súperom a kritickým názorom.

Minulý rok ústavný súd rozpustil otvorene promoskovskú stranu Šor. Jej líder oligarcha Ilan Šora bol vlani v apríli odsúdený v neprítomnosti na 15-ročné väzenie za rozsiahlu korupciu a spreneveru jednej miliardy dolárov v jeho banke. V súčasnosti sa ukrýva v exile v Izraeli a Rusku. Časť promoskovských síl sa teraz združujú v opozičnom bloku Victorie (Víťazstvo).

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie