Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mongolské objatie Putina napriek jeho príkazu ICC odhaľuje politickú zbabelosť Južnej Afriky

Juhoafrická republika sa neodvážila hostiť Putina v rozpore so Západom napriek tomu, že bola ľudnatejšia, vojensky silnejšia a prosperujúcejšia ako Mongolsko, nehovoriac o členovi BRICS, čo by malo prinútiť pozorovateľov Alt-Media prehodnotiť mnohé z toho, čo doteraz považovali. považovať za samozrejmosť. Prezidenta Putina privítala čestná stráž po tom, čo tento týždeň dorazil do Mongolska na svoju cestu, […]
Menej ako 1 min. min.

Juhoafrická republika sa neodvážila hostiť Putina v rozpore so Západom napriek tomu, že bola ľudnatejšia, vojensky silnejšia a prosperujúcejšia ako Mongolsko, nehovoriac o členovi BRICS, čo by malo prinútiť pozorovateľov Alt-Media prehodnotiť mnohé z toho, čo doteraz považovali. považovať za samozrejmosť.

Prezidenta Putina privítala čestná stráž po tom, čo tento týždeň dorazil do Mongolska na svoju cestu, kam so sebou priviedol pôsobivú delegáciu , ktorej rôznorodé odborné znalosti potvrdzujú jeho deklarovaný zámer pokračovať v komplexnom rozvoji ich strategického partnerstva. To všetko je štandardné, pokiaľ ide o štátne návštevy, ale na tejto je výnimočné to, že Mongolsko je členom „Medzinárodného trestného súdu“ (ICC), a preto je povinné konať na základe spolitizovaného zatykača tohto orgánu na Putina.

Jej vláda namiesto toho vzdorovala tlaku Západu a hrdo uprednostňovala svoje národné záujmy, čo podľa tejto analýzy súvisí s prekalibrovaním ich geopolitického balansu v rozhodne proruskom smere v dôsledku zrýchleného globálneho systémového prechodu k multipolarite . Príklad tohto riedko osídleného a vnútrozemského štátu ostro kontrastuje s Juhoafrickou republikou po tom, čo sa počas minuloročného summitu BRICS príliš bála hostiť Putina. Tu je niekoľko sprievodných informácií:

* 14. júla 2023: „ Zástupca prezidenta Juhoafrickej republiky vysypal fazuľu o dileme BRICS-ICC svojej krajiny 

* 19. júla 2023: „ Južná Afrika ukázala, že BRICS nie je to, čo mnohí z jej podporovateľov predpokladali 

* 20. júla 2023: „ Južná Afrika zbabrala optiku svojho kompromisu BRICS s Ruskom 

Južná Afrika mala príležitosť hrdo prejaviť svoju post-apartheidnú suverenitu tým, že sa vzoprela tlaku Západu na zatknutie Putina na základe záväzku svojej krajiny voči ICC, ale namiesto toho obetovala tieto národné záujmy mäkkej moci v prospech upokojenia Západu. Toto rozhodnutie bolo prijaté napriek tomu, že Južná Afrika je ľudnatejšia, vojensky silnejšia a prosperujúcejšia ako Mongolsko, nehovoriac o členovi BRICS, no stále sa neodvážila hostiť Putina.

To ukazuje, že metriky krajiny – veľkosť jej obyvateľstva, armády a ekonomiky, ako aj členstvo v rôznych medzinárodných organizáciách – nie sú vždy tými najpresnejšími ukazovateľmi suverenity. Oveľa lepším modelom na predpovedanie toho, či krajina vyhovie vonkajšiemu tlaku alebo nie, je zloženie jej politickej elity, ktorá je súčasťou jej „deep state“ (stála vojenská, spravodajská, diplomatická a iná byrokracia) a aj tým ovplyvnené.

Juhoafrická republika má prozápadné a multipolárne frakcie, rovnako ako väčšina krajín globálneho Juhu, a hoci je ťažké rozoznať presnú dynamiku týchto prirodzene nepriehľadných inštitúcií, rovnováha vplyvu je naklonená smerom k tej prvej, ako dokazuje to, čo sa stalo minulé leto. Južná Afrika však zároveň nie je ani zďaleka západnou bábkou, keďže napriek obrovskému tlaku Západu stále neuvalí sankcie na Rusko. Napriek tomu sa stále príliš bálo hostiť Putina, čo bolo veľkým sklamaním.

Mongolská politická elita je ako vystrihnutá z úplne iného plátna, keďže sa od skončenia starej studenej vojny zjednocovala ako India prostredníctvom svojej „politiky tretieho suseda“ To jednoducho káže o potrebe pestovať strategické partnerstvá v zahraničí, aby sa preventívne odvrátila potenciálne neprimeraná závislosť od ruských a/alebo čínskych susedov. Analýza, ktorá bola prepojená v druhom odseku tohto článku, vysvetľuje túto politiku a jej vývoj podrobnejšie.

Náhodným pozorovateľom stačí vedieť, že Mongolsko od roku 1991 praktizuje oveľa zdržanlivejšiu zahraničnú politiku ako Južná Afrika, a preto jeho elite viac vyhovuje balansovať medzi konkurenčnými mocenskými centrami a v prípade potreby podniknúť rozhodné kroky na podporu národných záujmov. Iste, majú aj prozápadnú frakciu, ale tá je menej silná ako v Južnej Afrike, čo dokázalo Mongolsko, ktoré vzdorovalo tlaku Západu hostiť Putina napriek tomu, že má menej pôsobivé metriky, ako je vysvetlené.

Tento pohľad na zloženie politikov krajín a dynamiku medzi ich „deep state“ frakciami môže pomôcť pozorovateľom lepšie pochopiť obmedzenia BRICS. Táto analýza tu obsahuje hypertextové odkazy na desať predchádzajúcich za posledných 18 mesiacov, z ktorých všetky zdieľajú „nepohodlné“ fakty o tejto skupine, ktorá, ako sa ukázalo, je sieťou krajín, ktoré dobrovoľne koordinujú politiku s cieľom urýchliť procesy finančnej multipolarity, nie „proti -západný blok“.

Vzhľadom na túto skutočnosť, hoci juhoafrická politická zbabelosť pri odmietnutí hostiť Putina počas minuloročného summitu bola veľkým sklamaním, nemala žiadny vplyv na fungovanie ich spoločnej siete. To isté možno povedať, ak Brazília, ktorá je členom ICC, preberie stránku z pretóriovej príručky tým, že odmietne hostiť ruského vodcu počas budúcoročného summitu. BRICS bude aj naďalej fungovať tak, ako bol vždy zamýšľaný, čo nikdy nebolo tak, ako si to mnohí nadšenci z komunity Alt-Media predstavovali.

Z toho vyplýva, že krajiny ako Južná Afrika, ktoré sa oficiálne zaviazali k urýchleniu procesov finančnej multipolarity, sú niekedy viac ovplyvnené západným politickým tlakom ako porovnateľne menšie a slabšie krajiny ako Mongolsko, ktoré sa k tomu oficiálne nezaviazali. Ešte raz, všetko v konečnom dôsledku závisí od zloženia politickej elity krajiny a jej dynamiky v rámci „deep state“, nie od toho, či krajina je alebo nie je súčasťou BRICS alebo akejkoľvek inej skupiny.

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie