Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Morálna nadradenosť Bruselu?“ Uhrík bránil Slovensko, obviňované zo „systematického a štrukturálneho rasizmu“

www.slovanskenoviny.sk/rss Dnes v Bruseli opäť pracovne, obhajobou Slovenska pred obviňovaním zo “systematického a štrukturálneho rasizmu”, uviedol svoj status na sociálnej sieti europoslanec a podpredseda frakcie Európa suverénnych národov, Milan Uhrík . Uhrík opäť bránil Slovensko na pôde Európskeho parlamentu. Jedna z bruselských inštitúcií vo výročnej správe totiž obvinila Slovenskú republiku zo „systematického a štrukturálneho rasizmu“, čo striktne […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Dnes v Bruseli opäť pracovne, obhajobou Slovenska pred obviňovaním zo “systematického a štrukturálneho rasizmu”, uviedol svoj status na sociálnej sieti europoslanec a podpredseda frakcie Európa suverénnych národov, Milan Uhrík .

Uhrík opäť bránil Slovensko na pôde Európskeho parlamentu. Jedna z bruselských inštitúcií vo výročnej správe totiž obvinila Slovenskú republiku zo „systematického a štrukturálneho rasizmu“, čo striktne odmietol.

Takéto obvinenia jednoducho nie sú pravdivé, a slúžia len na neustále vyvolávanie dojmu akejsi “morálnej nadradenosti” európskych inštitúcií, uviedol europoslanec.

„Slovensko je a bude hrdý suverénny štát a skutočne nepotrebujeme od západu nekonečné poučovanie o tom, ako máme žiť“, ohradil sa.

Chcú potvrdenie rasizmu na Slovensku

Pri prerokúvaní kontroverznej správy o základných ľudských právach za rok 2024 položil riaditeľke agentúry dve otázky.

O Slovenskej republike sa v správe píše, že sa v nej existujú prejavy rasizmu a sprievodných foriem netolerancie proti minoritám, že je čas potvrdiť existenciu rasizmu a netolerancie v európskom spoločenstve všeobecne, vrátane systematických a štrukturálnych reforiem.

„Moja otázka je veľmi jednoduchá a priamočiara“, uviedol Uhrík. „Po prvé, či ste niekedy vy osobne stihli navštíviť Slovenskú republiku, pretože takéto zásadné obvinenia, že v SR existuje nejaký systémový alebo štrukturálny rasizmus, jednoducho nie sú pravdivé“.

Uhrík sa ohradil, že štrukturálny rasizmus znamená, že na úrovni systému alebo legislatívy je niekto explicitne kvôli dajme tomu, farbe pleti degradovaný alebo vyčleňovaný na okraj spoločnosti a nič takéto neexistuje.

V SR majú skutočne všetci občania bez ohľadu na farbu pleti prístup k príležitostiam. To ako sa týchto príležitostí chopia, je už vecou a do veľkej mieri aj ich šikovnosti.

V druhej otázke sa Uhrík spýtal na zmienky o údajnom rodovom násilí. „Píšete, že Slovensko ako člen EÚ stále neratifikoval Istanbulský dohovor“. Uhrík sa spýtal, či v agentúre evidujú nejaké štatistiky, že v štátoch, ktoré ratifikovali dohovor, prišlo k poklesu násilia, napríklad na ženách, alebo či takéto informácie neboli potvrdené?

A odpoveď angažovanej euroúradníčky, riaditeľky agentúry? „Nemyslím si, že nejaký štát v EÚ, ktorý môže prehlásiť, že nemá problém s rasizmom a diskrimináciou“.

Uhrík ju zjavne druhou otázkou zaskočil, pretože oznámila, že budú spúšťať ďalšie kolo prieskumov o rodovom násilí. Budeme mať nové dáta, uviedla s prísľubom, že sa ich europoslanec M. Uhrík dozvie.

Informačný servis

Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) je nezávislý špecializovaný orgán EÚ v tejto oblasti, ktorého mandát sa vzťahuje na celú škálu práv stanovenú v Európskej charte ľudských práv. Správu v angličtine nájdete TU

Sirpa Rautio je riaditeľkou Agentúry EÚ pre základné práva (FRA). Funkcie sa ujala v marci 2024. Predtým bola prvou riaditeľkou fínskej národnej inštitúcie pre ľudské práva, fínskeho centra pre ľudské práva, ktoré založila.

/ skspravy.sk /

Príspevok „Morálna nadradenosť Bruselu?“ Uhrík bránil Slovensko, obviňované zo „systematického a štrukturálneho rasizmu“ je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie